Κούρσα επενδύσεων από τη Μέση Ανατολή με στόχο ακόμη και τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, με «έπαθλο» την κάλυψη των αυξημένων πλέον αναγκών της Ευρώπης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «κοιτάζουν» και προς την Αμερική για να πετύχουν ντιλ.

Από τις ΗΠΑ κατευθύνονται πλέον μεγάλες ποσότητες LNG προς τη Γηραιά Ήπειρο –ειδικά αφού έχουν κλείσει σημαντικά οι κάνουλες των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτή η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ θέλουν να ανταγωνιστούν ταυτόχρονα και το Κατάρ, το οποίο με τεράστιες επενδύσεις έχει θέσει σαν στόχο να ελέγχει μέχρι το τέλος της δεκαετίας το 25% της παγκόσμιας αγοράς LNG.

Κατάρ: Το 2030 θα ελέγχει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής LNG

Το αφεντικό της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Arabian Oil Group (Aramco), ο Amin H. Nasser, αλλά και ο επικεφαλής της επίσης κρατικής Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), ο Sultan Ahmed Al Jaber, έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες.

Η Aramco, της Σαουδικής Αραβίας

Η Saudi Aramco φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες για επενδύσεις στη δεύτερη φάση του έργου Port Arthur LNG της Sempra Infrastructure στο Τέξας. Πρόκειται για προτεινόμενη επέκταση στην ήδη παραγωγική για την εξόρυξη LNG πρώτη φάση. Η Aramco είχε εξετάσει τα προηγούμενα χρόνια την αγορά ποσοστού 25% των εγκαταστάσεων της Sempra Energy στο Port Arthur στο Τέξας. Αλλά υποχώρησε καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είχε επιβαρύνει τότε τη ζήτηση ενέργειας.

H ADNOC των ΗΑΕ

Την ίδια στιγμή η ADNOC των ΗΑΕ φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία LNG NextDecade για συμμετοχή στην προτεινόμενη κατασκευή τέταρτης μονάδας επεξεργασίαςς στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG στο Rio Grande. Η αξία της μονάδας αυτής εκτιμάται σε 18 δις δολάρια ανέφεραν πηγές του Reuters.

Οι δύο ενεργειακοί γίγαντες βάζουν θεμέλια για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά LNG καθώς η ζήτηση για το συγκεκριμένο καύσιμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2030. Η είσοδός τους στην αμερικανική αγορά δεν είναι τυχαία αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, στέλνοντας όγκους ρεκόρ στην Ευρώπη.

Η Aramco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο βρίσκεται σε «συζητήσεις με αριθμό οντοτήτων στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές», αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στο LNG διεθνώς και θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την παραγωγή φυσικού αερίου μέσα στη Σαουδική Αραβία για την παραγωγή μπλε υδρογόνου και ενέργειας, αναφέρουν πληροφορίες του Bloomberg.

Μεγάλα ντιλς

Επίσης η Aramco έκλεισε πέρσι συμφωνία για την αγορά μεριδίου στη MidOcean Energy έναντι 500 εκατ δολαρίων, που της επέτρεψε να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στην Αυστραλία. Η εταιρεία η οποία επί του παρόντος αναμένει εγκρίσεις για το κλείσιμο της συναλλαγής ενδέχεται να κλείσει περισσότερες συμφωνίες με τη MidOcean, είπε επίσης ο Νάσερ.

Το «σαφάρι» αυτό της Aramco συμπίπτει με τις προσπάθειες της Abu Dhabi National Oil Co. που επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια παρουσία της με σημαντικές συμφωνίες σε χημικά και φυσικό αέριο.

Όλα αυτά γίνονται ενώ Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ρίχνουν ταυτόχρονα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση της δικής τους εξαγωγικής ικανότητας LNG.

Ο ρόλος του Κατάρ

Το Κατάρ από την πλευρά του δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Saad Al-Kaabi αποκάλυψε πολύ πρόσφατα σχέδια για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε LNG κατά 13% επιπλέον των προηγουμένως ανακοινωθέντων έργων. Στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή LNG της χώρας από 77 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως σε 142 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Πρόκειται για την παραγωγή ποσότητας που ισοδυναμεί με περίπου 7,25 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Τα περισσότερα από αυτά θα εξάγονται, αποτελώντας μεγάλο αντίπαλο δέος για τον κυρίαρχο ενεργειακό γίγαντα της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια