Η 21η Μαρτίου θα πρέπει να θεωρείται σίγουρα μια «άσχημη μέρα» για τον κολοσσό Apple αφού κατατέθηκε εναντίον της αστική αντιμονοπωλιακή αγωγή 88 σελίδων εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης  και 15 ακόμη ομόσπονδων πολιτειών.

Ουσιαστικά, η αγωγή υποστηρίζει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone προέβη σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές σε πέντε βασικά σημεία. Η Apple από την πλευρά της αντικρούει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι η αγωγή είναι «λανθασμένη ως προς τα γεγονότα και το νόμο» και ότι θα υπερασπιστεί «σθεναρά» τον εαυτό της.

Συμμορφωθήκαμε με τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές, λέει η Apple

Οι εισαγγελείς – οι οποίοι παρομοίασαν τη δράση με τη διάσημη αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Microsoft πριν από δύο και πλέον δεκαετίες – λένε ότι η εστίασή τους στο iPhone οφείλεται σε διάφορους τρόπους με τους οποίους η Apple περιορίζει αθέμιτα τη λειτουργικότητα άλλων προϊόντων και υπηρεσιών για τους χρήστες του iPhone.

Η Apple «επιδίδεται σε πολλές από τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποίησε η Microsoft», ισχυρίζεται το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αφήνοντας τους πελάτες με «υψηλότερες τιμές, λιγότερα νέα προϊόντα και χειρότερη εμπειρία χρήσης».

Πέρα από το νομικό κομμάτι της υπόθεσης η 21η Μαρτίου ήταν «κακή» για την Apple και σε οικονομικό επίπεδο αφού η μετοχή της σημείωσε πτώση άνω του 4% στο κλείσιμο της αγοράς.

Σε τι λοιπόν επικεντρώνεται η υπόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Apple; Ακολουθούν οι πέντε βασικοί τομείς, σύμφωνα με τον Business Insider, για τους οποίους οι εισαγγελείς λένε ότι η Apple παραβιάζει το νόμο και βλάπτει τους καταναλωτές:

1. Περιορισμός των εφαρμογών cross-platform

Η μήνυση αναφέρει ότι η Apple δυσκολεύει τους καταναλωτές να εναλλάσσονται μεταξύ των πλατφορμών smartphone περιορίζοντας τις εφαρμογές που προσφέρουν συνεπή εμπειρία χρήσης σε όλες τις συσκευές.

2. Περιορισμός παιχνιδιών και εφαρμογών ροής στο cloud

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί της Apple στις υπηρεσίες streaming αναγκάζουν τους χρήστες να πληρώνουν για ακριβότερο υλικό smartphone από ό,τι θα έπρεπε διαφορετικά.

3. Προβληματική ανταλλαγή μηνυμάτων με άλλες πλατφόρμες

Επειδή η Apple μπλοκάρει άλλες εφαρμογές από την αποστολή ή λήψη μηνυμάτων με βάση τον φορέα υπέρ της δικής της εφαρμογής Messages, η αγωγή αναφέρει ότι η εταιρεία καθιστά την επικοινωνία με χρήστες που δεν είναι χρήστες iPhone λιγότερο καινοτόμο και λιγότερο ασφαλή. Μην κοιτάξετε παραπέρα από τον υποβιβασμό των κειμένων των χρηστών Android σε πράσινες φυσαλίδες και την κοκκώδη ποιότητα κατά την αποστολή βίντεο, υποστηρίζει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

4. Κάνοντας το smartwatch λιγότερο έξυπνο

Αυτό είναι διπλό: Οι εισαγγελείς λένε ότι η εξάρτηση του Apple Watch από ένα iPhone εγκλωβίζει τους χρήστες στο σύστημα iOS, ενώ το iPhone δεν παίζει τόσο ωραία όσο θα έπρεπε με συσκευές smartwatch τρίτων κατασκευαστών.

5. Άρνηση πρόσβασης σε ολοκληρωμένα ψηφιακά πορτοφόλια

Περιορίζοντας τη λειτουργία tap-to-pay και περιορίζοντας την ανάπτυξη από τρίτους ψηφιακών πορτοφολιών πολλαπλών πλατφορμών, οι εισαγγελείς λένε ότι η Apple βλάπτει την ικανότητα των επιχειρήσεων και των πελατών να πραγματοποιούν ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές στα τηλέφωνά τους, ανεξάρτητα από την Apple.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI