Η πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται η Apple και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, απειλούν την κυριαρχία της στην αγορά, και προκαλούν νευρικότητα  στις αγορές.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 15 πολιτείες μήνυσαν την Apple, με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε την ισχυρή ζήτηση για το iPhone και άλλα προϊόντα της για να αυξήσει τις τιμές για τις υπηρεσίες της και να βλάψει μικρότερους αντιπάλους στην πρώτη μεγάλη αντιμονοπωλιακή προσπάθεια κατά του κατασκευαστή smartphone από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Apple: Κατηγορίες ότι δημιούργησε μονοπώλιο γύρω από το iPhone

Βουτιά στη μετοχή

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να υποχωρήσουν περισσότερο από 4% την Πέμπτη, διαγράφοντας περίπου 115 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και ανεβάζοντας την πτώση από την αρχή του έτους στο 11%. Η πάλαι ποτέ πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχει υποαποδώσει τόσο σε σχέση με τον Nasdaq 100 όσο και με τον S&P 500 το 2024.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple τίθεται υπό ρυθμιστικό έλεγχο. Η εταιρεία και οι όμοιοί της αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια κατηγορίες ότι πλουτίζουν καταπιέζοντας τους ανταγωνιστές. Όμως, καθώς τα προϊόντα της Apple γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και καθιερώνονται ως μέρος της καθημερινής ζωής σε όλο τον κόσμο, οι αρχές έχουν γίνει επίσης πιο μαχητικές και επιφυλακτικές για τη δύναμή της.

Η αμερικανική αγωγή, που κατατέθηκε την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, κατηγορεί την Apple ότι εμποδίζει τους ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες υλικού και λογισμικού στις δημοφιλείς συσκευές της. Οι πιθανές έρευνες στην Ευρώπη, οι οποίες στοχεύουν επίσης ορισμένους από τους ανταγωνιστές της Apple, θα επικεντρωθούν στις νέες χρεώσεις, όρους και προϋποθέσεις της εταιρείας για τους προγραμματιστές καταστημάτων εφαρμογών.

Καταιγίδα

«Έρχεται ένα σημείο στο οποίο η καταιγίδα των υποθέσεων και ο έλεγχος που τους συνοδεύουν αποτελούν πραγματικό εμπόδιο για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εταιρειών», ανέφερε στο Bloomberg, ο Bill Kovacic, καθηγητής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington. «Ακόμα κι αν κερδίσουν, με σημαντικό τρόπο έχουν χάσει».

Η Apple ανταπέδωσε την αμερικανική αγωγή χαρακτηρίζοντάς την «λάθος απέναντι γεγονότα και τον νόμο». Προειδοποίησε ότι η ενέργεια θα «δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στον σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων» .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή