Η Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπi – ADIA  επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την αποχώρηση των δυτικών επενδυτών από την Κίνα, προσφέροντας να αγοράσει με έκπτωση τα μερίδιά τους σε κεφάλαια που διαχειρίζεται η PAG με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Η κίνηση από το κύριο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, που περιέγραψαν στους Financial Times από τέσσερα άτομα με γνώση του θέματος, είναι ένα σημάδι του τρόπου με τον οποίο ορισμένοι επενδυτές του Κόλπου επιδιώκουν να προχωρήσουν σε παζάρια καθώς οι επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ μειώνουν την έκθεσή τους στην Κίνα.

Κίνα: Το μέλλον του «κομμουνιστικού καπιταλισμού»

«Είναι μια μετάβαση από τους επενδυτές των ΗΠΑ που [προηγουμένως] επένδυαν στην Κίνα, προς τους επενδυτές της Μέσης Ανατολής που δεν έχουν τις ίδιες ανησυχίες με αυτούς», είπε άτομο που ενημερώθηκε για τα σχέδια.

Προσφέροντας επενδύσεις στην Κίνα σε ξένους

Η PAG, στην οποία η Blackstone έχει μειοψηφικό μερίδιο, έχτισε τη φήμη ότι προσφέρει σε παγκόσμιους επενδυτές πρόσβαση σε συμφωνίες στην Κίνα, χρησιμοποιώντας συνδέσεις που δημιουργήθηκαν από τον πρόεδρό της Γουεϊτζιάν Σαν, ο οποίος κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Alibaba.

Η PAG είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικών μετοχών της Ασίας, και διαχειρίζεται περισσότερα από 55 δισ. δολάρια. Οι επενδυτές του περιλαμβάνουν κρατικά συνταξιοδοτικά προγράμματα στην Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλόριντα και την Αϊόβα, καθώς και επενδυτικά κεφάλαια στον Καναδά, την Αυστραλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αντιμετώπισε δυσκολίες στην άντληση νέων κεφαλαίων από τότε που ο Σαν επέκρινε το Πεκίνο το 2022. Η PAG υπέβαλε αίτηση αρχικής δημόσιας προσφοράς 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 σε μια συμφωνία που θα είχε αξία έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η εισαγωγή δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες συμφωνίες της PAG από το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Περιλαμβάνουν επενδύσεις στον διαχειριστή εμπορικών κέντρων Dalian Wanda της Zhuhai Wanda, και την ηλεκτρονική πλατφόρμα βίντεο IQIYI.

Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, δύο από τα κεφάλαια στα οποία η ADIA προσφέρεται να αγοράσει μερίδια — τα οποία συγκεντρώθηκαν το 2015 και το 2018 — είχαν επιστρέψει μόλις το 53% και το 13% των ποσών που είχαν καταβάλει οι επενδυτές, σύμφωνα με αρχεία από την Calstrs , το συνταξιοδοτικό ταμείο των εκπαιδευτικών των ΗΠΑ. Το πρώτο κεφάλαιο εξαγοράς της PAG, που συγκεντρώθηκε το 2012, είχε δώσει στους επενδυτές 1,8 φορές τα χρήματα που πλήρωσαν μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Τα κεφάλαια εξαγοράς συνήθως στοχεύουν να επιστρέψουν τα μετρητά των επενδυτών, συν τις αποδόσεις, μέσα σε μια δεκαετία.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων καρκινοβατεί

Η PAG, η οποία επενδύει σε όλη την Ασία, σε πιστώσεις, ακίνητα και ιδιωτικά κεφάλαια, είχε συγκεντρώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια για το προγραμματισμένο νέο της ταμείο μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση της κατάστασης. Δύο από αυτά τα άτομα είπαν στους FT ότι είχαν πει προηγουμένως στους επενδυτές ότι στόχευαν να κλείσουν τη συγκέντρωση χρημάτων μέχρι το τέλος του 2023.

Ο αρχικός στόχος για το ταμείο ήταν 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Είχε συγκεντρώσει μόλις 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με καταθέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ADIA – η οποία έχει μακροχρόνια σχέση με την PAG – θα προσφερόταν να αγοράσει τα μερίδια των επενδυτών στα κεφάλαια της PAG με έκπτωση, σε μια συναλλαγή που θα διευκόλυνε η εταιρεία εξαγοράς. Οι επενδυτές μπορούσαν να επιλέξουν αν θα πουλήσουν τα μερίδιά τους.

Συμφωνία με ADIA για έξοδο επενδυτών

Ένας επενδυτής της PAG είπε ότι ο όμιλος εξαγοράς είχε μεσολαβήσει στη συμφωνία της ADIA για να δώσει την ευκαιρία σε άλλους να εξέλθουν επειδή «θέλουν [επενδυτές] που είναι αφοσιωμένοι σε συνεχείς επενδύσεις στην Κίνα, κάτι για το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι πολλοί [όμιλοι] των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Στις αρχές Μαρτίου, ένας εκπρόσωπος της PAG είπε ότι ήταν «σίγουρα λάθος» να πούμε ότι είχε συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να δώσουμε έναν αριθμό ακόμη επειδή το ταμείο δεν έχει κλείσει».

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές στις ΗΠΑ είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις στην Κίνα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν προκαλέσει περιορισμούς στις επενδύσεις των ΗΠΑ εκεί, ενώ η καταστολή από το Πεκίνο έχει καταστήσει πιο δύσκολη την εισαγωγή κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Ένα κομμάτι των χρημάτων σε δύο από τα ταμεία PAG είναι δεμένο στην κινεζική εταιρεία βιομηχανικών αερίων AirPower Technologies, την οποία η PAG υποστήριξε αρχικά το 2017, είπαν οι πηγές. Η PAG συμφώνησε να πουλήσει την AirPower, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την πώληση, πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή