Η πλειονότητα των δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων των ΗΠΑ, καθώς και ορισμένα πανεπιστήμια και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, έχουν επενδύσει κεφάλαια στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, μεταξύ άλλων σε ευαίσθητες τεχνολογίες, σύμφωνα με έκθεση της Future Union, μιας μη-κομματικής εμπορικής οργάνωσης.
Οι 74 μεγαλύτεροι συνεισφέροντες έχουν διαθέσει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μέσω περισσότερων από 1.100 επενδύσεων σε διάφορα funds, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίθενται σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η TikTok-maker ByteDance, η Tensent και η Alibaba
Τα δεδομένα καταδεικνύουν τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ που βρέθηκαν να επενδύουν στην Κίνα. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι ο αριθμός των επενδύσεων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Μια μακρά λίστα συνταξιοδοτικών ταμείων των ΗΠΑ που επενδύουν στην Κίνα.
«Τα 74 είναι τα καλύτερα παραδείγματα μιας μακράς λίστας συνταξιοδοτικών ταμείων των ΗΠΑ που επενδύουν στην Κίνα», είπε ο Άντριου Κινγκ, εκτελεστικός διευθυντής της Future Union, στο CNBC.
Τα ευρήματα δημοσιοποιήθηκαν καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, το εμπόριο και την άμυνα, και των αυξανόμενων προκλήσεων της Κίνας προς την Ταϊβάν.
Η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση τον Νοέμβριο μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ έδειξε μια φαινομενική θέρμανση των σχέσεων, ωστόσο η Ουάσιγκτον παρέμεινε σταθερή στα σχέδιά της να εξαλείψει τον κίνδυνο από το Πεκίνο. Τον Αύγουστο, ο Μπάιντεν θέσπισε απαγόρευση ορισμένων επενδύσεων στην Κίνα, συγκεκριμένα ευαίσθητων τεχνολογιών, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος.
Αν και δεν παραβιάζουν την απαγόρευση, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων σε έναν «αντίπαλο» υπογραμμίζουν την «ιστορική κατάχρηση κεφαλαίων» από βασικούς κατανεμητές κεφαλαίων, είπε ο Κινγκ, προσθέτοντας ότι η ιδέα της έκθεσης ήταν τα κεφάλαια να μετακινηθούν και να αλλάξουν».
Από τα κορυφαία 74 συνταξιοδοτικά ταμεία που αναφέρονται στην έκθεση, τα τρία τέταρτα πραγματοποίησαν επενδύσεις τους τελευταίους 36 μήνες, το ελάχιστο όριο που καθιέρωσε η Future Union για να «αποτρέψει ισχυρισμούς εύλογης άρνησης» λόγω των αυξανόμενων εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας. Τέσσερις στους 10 (39%) δέσμευσαν κεφάλαια τους τελευταίους 12 μήνες.
«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ποσοστό ανανέωσης 75% από διαχειριστές χαρτοφυλακίων συντάξεων στους οποίους έχει ανατεθεί η υπεύθυνη διαχείριση του συνταξιοδοτικού πλούτου των συνταξιούχων των ΗΠΑ, παρά τις γεωπολιτικές επιπτώσεις», είπε ο Κινγκ.
«Έχει γίνει το τελευταίο ‘greenwashing’, όπου όλοι λένε τα σωστά πράγματα [σχετικά με την αποεπένδυση από την Κίνα], αλλά το να τους κάνουμε να το τηρήσουν είναι μια διαφορετική ιστορία», πρόσθεσε.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης πρωτοστατούν
Το Κοινό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSCRF), το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους, αναγνωρίστηκε ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την έκθεση, δεσμεύοντας συνολικά 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 42%) τους τελευταίους 36 μήνες.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα στο CNBC, ένας εκπρόσωπος του NYSCRF αμφισβήτησε το συνολικό ποσό που επενδύθηκε, λέγοντας ότι ήταν πιο κοντά στα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ή «λιγότερο από το 3% των περιουσιακών του στοιχείων αξίας άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημόσιων Υπαλλήλων της Καλιφόρνια (CaIPERS), το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως «το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας», που εξυπηρετεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους της Καλιφόρνια, κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει επενδύσει συνολικά 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα, το ένα τέταρτο (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) των οποίων δεσμεύτηκε τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 2023.
Ένας εκπρόσωπος της CaIPERS είπε ότι είναι «ένας παγκόσμιος επενδυτής και πιστεύει ότι η διαφοροποίηση είναι βασικό συστατικό για τη δημιουργία των αποδόσεων που απαιτούνται για την κάλυψη της συνταξιοδοτικής ασφάλειας των 2 εκατομμυρίων μελών μας». Πρόσθεσαν ότι το ταμείο «παρακολουθεί στενά» τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον και αλλού και είπαν ότι θα συμμορφωθεί με «οποιεσδήποτε πρόσθετες κυβερνητικές απαιτήσεις που μπορεί να ξεκινήσει».
Τόσο το California State Teachers Retirement System (CaISTRS) όσο και το New York State Teachers’ Retirement Fund επένδυσαν 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια και 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα, αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση — με το καθένα να διαθέτει το ένα τέταρτο αυτών των ποσών τους τελευταίους 36 μήνες.
Η CaISTRS είπε ότι, από τον Δεκέμβριο του 2022, είχε επενδύσει περίπου το 1% του χαρτοφυλακίου της στην Κίνα και ότι ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με την εκτελεστική εντολή του Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι η έκθεσή της στην Κίνα ήταν «μέτρια» και ότι σχεδιάζει να προσλάβει αφοσιωμένους διαχειριστές για να «αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν» τους σχετικούς περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κινδύνους διακυβέρνησης (ESG).
Το Επενδυτικό Συμβούλιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον επένδυσε επίσης πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα, περίπου το 20% των οποίων τους τελευταίους 36 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση. Ένας εκπρόσωπος της WASIB επιβεβαίωσε ότι τα συνολικά κεφάλαια που επενδύθηκαν ήταν περίπου ακριβή τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά αμφισβήτησε ότι οι δεσμεύσεις της είχαν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Το Συμβούλιο Επενδύσεων της Πολιτείας της Μινεσότα δέσμευσε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα από το 2008, με αξιοσημείωτο 70% – ή 900 εκατομμύρια δολάρια – επενδύσεις τους τελευταίους 36 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση.
Εν τω μεταξύ, το Teachers Retirement Fund του Τέξας δέσμευσε περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά κεφάλαια, 23% τους τελευταίους 36 μήνες, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου έτους. Το ταμείο είπε το 2022 ότι σκοπεύει να μειώσει τις μελλοντικές δεσμεύσεις κατά το ήμισυ.
Τα πανεπιστημιακά κληροδοτήματα επενδύουν σε μεγάλο βαθμό
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, έχουν επενδύσει σημαντικά στην Κίνα.
Τα πανεπιστήμια έχουν επενδύσει συνολικά 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μέσω 385 επενδύσεων, πολλές από τις οποίες τους τελευταίους 36 μήνες, σύμφωνα με δημόσια στοιχεία που αναλύθηκαν από το Future Union. Πρόσθεσε ότι η πραγματική αξία των επενδύσεων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη δεδομένων των περιορισμένων απαιτήσεων γνωστοποίησης για τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απαράδεκτη από ό,τι φαίνεται, καθώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό από την αποκάλυψη επενδύσεων. Ταυτόχρονα, πολλά από τα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν θωρακίσει τέτοιες επενδύσεις από τη δημόσια αξιολόγηση και αποκάλυψη», είπε ο Κινγκ.
Το μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της πολιτείας Μίτσιγκαν, ήταν ένα από τα με τις περισσότερες επενδύσεις στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, με δεσμευμένα κεφάλαια 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων και πριν από λίγους μήνες.
Το κληροδότημα του Πανεπιστημίου του Τέξας επένδυσε παρομοίως 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με περίπου το ένα τέταρτο να έχει διατεθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Έρχεται καθώς τα πανεπιστήμια έχουν τεθεί υπό νέο έλεγχο σχετικά με τον χειρισμό πολιτικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας τους να καταδικάσουν την αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων στον απόηχο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Σε άλλο σημείο, η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι μια σειρά σημαντικών αμερικανικών ιδρυμάτων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών συμμετείχαν σε κινεζικές επενδύσεις, πραγματοποιώντας συνολικά 620 δεσμεύσεις. Αυτά περιλαμβάνουν το Ίδρυμα MacArthur, το Ίδρυμα Rockefeller και το Ίδρυμα Carnegie, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων μηνών.
Εκπρόσωπος του Ιδρύματος MacArthur είπε ότι διατηρεί ένα «ευρέως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο για την επίτευξη των επενδυτικών και προγραμματικών του στόχων», αλλά πρόσθεσε ότι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ δεν αποτελούν «ουσιώδες μέρος» των συνολικών επενδύσεών του.
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία