Στα ύψη έχει ανέβει το επιχειρηματικό θερμόμετρο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τα αμερικανικά funds να προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους στο Πεκίνο, μετά από αρκετά χρόνια επιτυχημένων επενδύσεων, καθώς το ρυθμιστικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό και οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται.

Τέσσερα δημόσια συνταξιοδοτικά Ταμεία με περισσότερα από 4 δισ. δολάρια που διατέθηκαν σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με επίκεντρο την Κίνα δήλωσαν στους Financial Times ότι ήταν έτοιμα να καθυστερήσουν τις εξαγορές από επενδύσεις.

Ο δισταγμός τους αντανακλά τους φόβους ότι οι αρχικές δημόσιες προσφορές των κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ, μια σημαντική οδός εξόδου από ιδιωτικές επενδύσεις κεφαλαίου, θα παραμείνουν συγκρατημένες μετά από μια βουτιά που προκλήθηκε από τη διαγραφή της Didi, μιας κινεζικής εφαρμογής ιππασίας, από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που επέβαλε το Πεκίνο το 2022.

Ναυπηγική βιομηχανία: Το νέο πεδίο μάχης ΗΠΑ-Κίνας

Οι ανησυχίες τους έχουν επιδεινωθεί από την έγκριση της αμερικανικής νομοθεσίας που απαιτεί από την ByteDance, έναν κορυφαίο κινεζικό τεχνολογικό όμιλο που υποστηρίζεται από περισσότερα από δώδεκα ιδιωτικά κεφάλαια, να απαγορεύσει τη δημοφιλή εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο, TikTok.

«Η Κίνα ήταν ένα μέρος όπου μπορούσες να αναπτύξεις κεφάλαια, αλλά η απομάκρυνση από τη χώρα είναι πιο δύσκολη», δήλωσε ο Allen Waldrop, επικεφαλής επενδύσεων ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων στην Alaska Permanent Fund (81 δισ. κεφάλαια), η οποία έχει έκθεση στην Κίνα. «Τώρα είναι ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα».

Οι κινεζικές επενδύσεις

Τα ιδιωτικά κεφάλαια που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ήταν για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας από τους πιο ενεργούς επενδυτές στον αναπτυσσόμενο κλάδο των καταναλωτών και του διαδικτύου της Κίνας, καθώς εταιρείες όπως η Sequoia Capital και η Silver Lake χρηματοδότησαν μερικές από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας, όπως η Alibaba και η Meituan.

Η επενδυτική έκρηξη συνεχίστηκε ακόμη και μετά το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Από το 2018 – όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα – έως το 2020, οι κινεζικές εταιρείες έλαβαν 33 δισ. δολάρια από ιδιωτικά κεφάλαια που ηγούνται ή συνοδηγούνται από αμερικανικά κεφάλαια, σύμφωνα με την Future Union, μια ομάδα που υποστηρίζει τον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Το ποσό ξεπέρασε τα 20 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν την περίοδο 2015-2017.

Η αύξηση των IPO που επέτρεψε σε εκατοντάδες κινεζικές εταιρείες να εισέλθουν στο χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη έληξε απότομα το 2022, όταν το Πεκίνο ανέλαβε ελέγχους ασφαλείας δεδομένων εταιρειών που αναζητούσαν εισαγωγές στο εξωτερικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις πέντε κινεζικές εταιρείες με επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη από τις αρχές του 2022. Ο αριθμός ήταν 18 το 2021.

Οι επενδύσεις ιδιωτικών μετοχών και επιχειρηματικών κεφαλαίων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Κίνα μειώθηκαν επίσης κατά 68% σε ετήσια βάση το 2022, σύμφωνα με την Crunchbase, έναν πάροχο χρηματοοικονομικών δεδομένων.

Οι ενέργειες του Πεκίνου

Ενώ οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve ήταν ένα πλήγμα για τις IPO των ΗΠΑ σε γενικές γραμμές, η πολιτική παρέμβαση του Πεκίνου έπαιξε εξίσου, αν όχι μεγαλύτερο, ρόλο στην αποτροπή της εισαγωγής τοπικών κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Τον Ιούλιο του 2021, για παράδειγμα, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας απαγόρευσε τη Didi, που χρηματοδοτείται από εξέχοντες επενδυτές των ΗΠΑ, όπως οι Silver Lake και Coatue, από τα τοπικά καταστήματα εφαρμογών για την έναρξη δημόσιας εγγραφής στη Νέα Υόρκη παρά τις ανησυχίες της αρχής για την εθνική ασφάλεια.

Αρκετούς μήνες αργότερα, η ρυθμιστική αρχή μετοχών της Κίνας ανακοίνωσε κανόνες που απαιτούσαν από τις τοπικές εταιρείες να περάσουν από μια περίπλοκη αναθεώρηση πριν λάβουν έγκριση για εισαγωγή στο εξωτερικό. Η Didi αποχώρησε από το NYSE τον Ιούνιο του 2022 ως μέρος της ρυθμιστικής αναθεώρησης.

Η αυστηρή αναθεώρηση έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες να αναβάλουν ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για IPO στις ΗΠΑ, παρόλο που μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα παρείχε το καλύτερη απόδοση για τους μετόχους ιδιωτικών μετοχών τους.

Η πτώση των IPO έχει επηρεάσει όμως αρνητικά και τους διαχειριστές ιδιωτικών μετοχών που εστιάζουν στην Κίνα, κάποτε γνωστοί για την εξαιρετική τους απόδοση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή