Η Κίνα εισήγαγε νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα σημαίνουν ότι οι μικροεπεξεργαστές των ΗΠΑ από την Intel και την AMD θα καταργηθούν σταδιακά από κυβερνητικούς υπολογιστές και διακομιστές, καθώς το Πεκίνο εντείνει μια εκστρατεία για την αντικατάσταση της ξένης τεχνολογίας με εγχώριες λύσεις, σύμφωνα με τους FT.

Κίνα: Συναντήσεις αξιωματούχων με επενδυτές από Ευρώπη, ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Οι αυστηρότερες οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις επιδιώκουν επίσης να παραγκωνίσουν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft και το λογισμικό βάσεων δεδομένων ξένης κατασκευής υπέρ των εγχώριων επιλογών. Λειτουργεί παράλληλα με μια παράλληλη προσπάθεια τοπικής προσαρμογής που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κρατικές επιχειρήσεις.

Οι τελευταίοι κανόνες αγορών αντιπροσωπεύουν το πιο σημαντικό βήμα της Κίνας μέχρι στιγμής για τη δημιουργία εγχώριων υποκατάστατων ξένης τεχνολογίας και απηχούν κινήσεις στις ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε έναν αυξανόμενο αριθμό κινεζικών εταιρειών για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει νομοθετήσει για να ενθαρρύνει την παραγωγή περισσότερης τεχνολογίας στις ΗΠΑ και έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές προηγμένων τσιπ και συναφών εργαλείων στην Κίνα, σύμφωνα με τους FT.

Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να ακολουθούν τις νέες οδηγίες για υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές και διακομιστές φέτος, αφού αποκαλύφθηκαν με λίγες φανφάρες από το υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής (MIIT) στις 26 Δεκεμβρίου. Διατάσσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τα κομματικά όργανα πάνω από το επίπεδο του δήμου να συμπεριλάβουν κριτήρια που απαιτούν «ασφαλείς και αξιόπιστους» επεξεργαστές και λειτουργικά συστήματα κατά την πραγματοποίηση αγορών.

Την ίδια ημέρα τον Δεκέμβριο, η κρατική υπηρεσία δοκιμών, China Information Technology Security Evaluation Center, δημοσίευσε την πρώτη λίστα «ασφαλών και αξιόπιστων» επεξεργαστών και λειτουργικών συστημάτων, όλα από κινεζικές εταιρείες.

Μεταξύ των 18 εγκεκριμένων επεξεργαστών ήταν τσιπ από την Huawei και τον κρατικά υποστηριζόμενο όμιλο Phytium. Και οι δύο βρίσκονται στη μαύρη λίστα εξαγωγών της Ουάσιγκτον. Οι Κινέζοι κατασκευαστές επεξεργαστών χρησιμοποιούν ένα μείγμα αρχιτεκτονικών τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των x86, Arm και εγχώριων της Intel, ενώ τα λειτουργικά συστήματα προέρχονται από λογισμικό Linux ανοιχτού κώδικα.

Η ανανέωση των προμηθειών του Πεκίνου αποτελεί μέρος μιας εθνικής στρατηγικής για τεχνολογική αυτάρκεια στον στρατιωτικό, κυβερνητικό και κρατικό τομέα που έχει γίνει γνωστή ως xinchuang ή «καινοτομία εφαρμογών πληροφορικής».

Τα πρότυπα “είναι οι πρώτες εθνικές, λεπτομερείς και σαφείς οδηγίες για την προώθηση του xinchuang”, δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης που διαχειρίζεται την αντικατάσταση συστημάτων πληροφορικής.

Οι κρατικές επιχειρήσεις έλαβαν παρόμοια εντολή από τον επόπτη τους, την Επιτροπή Εποπτείας και Διοίκησης Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων, να ολοκληρώσουν μια τεχνολογική μετάβαση σε εγχώριους παρόχους έως το 2027, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα. Από πέρσι, οι κρατικές ομάδες έχουν αρχίσει να υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους στην ανανέωση των συστημάτων πληροφορικής τους, αν και κάποια ξένη τεχνολογία θα επιτραπεί να παραμείνει, ανέφεραν οι πηγές.

Επένδυση 91 δισ δολαρίων

Ο Lin Qingyuan, ειδικός τσιπ στην ερευνητική ομάδα Bernstein, δήλωσε ότι η αντικατάσταση θα προχωρήσει ταχύτερα για τους επεξεργαστές διακομιστών από ό, τι για τους υπολογιστές, λόγω του πιο περιορισμένου οικοσυστήματος λογισμικού που χρειάζεται αντικατάσταση. Αναμένει ότι οι διακομιστές xinchuang θα αντιπροσωπεύουν το 23% των συνολικών αποστολών διακομιστών στην Κίνα το 2026.

“Η καθοδήγηση για τις αγορές έχει κάνει την πολιτική xinchuang πιο εφαρμόσιμη για τους αξιωματούχους”, πρόσθεσε.

Οι αναλυτές της Zheshang Securities εκτιμούν ότι η χώρα θα χρειαστεί να επενδύσει 660 δισεκατομμύρια RMB (91 δισεκατομμύρια δολάρια) από το 2023 έως το 2027 για να αντικαταστήσει την υποδομή πληροφορικής στην κυβέρνηση, τα κομματικά όργανα και οκτώ μεγάλες βιομηχανίες.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, το MIIT και το Κέντρο Αξιολόγησης Ασφάλειας Πληροφορικής της Κίνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή