Λίγους μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28, κατά την οποία υπήρξε ρητή δέσμευση για «μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα» και τριπλασιασμό της χρήσης ΑΠΕ έως το 2030, στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου φαίνεται ότι αλλάζουν πλεύση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Big Oil κατά την ετήσια συνάντηση CERAWeek στο Χιούστον, ωθούμενη από την από την υψηλή ζήτηση και τα κέρδη ρεκόρ, άδραξε την ευκαιρία για να βάλει φρένο στα σχέδια για πράσινη μετάβαση.

«Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετικό για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε στους Financial Times ο Άλαν Άρμστρονγκ, διευθύνων σύμβουλος της Williams, της μεγαλύτερης εταιρείας αγωγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

«Φαντασίωση» η κατάργηση του πετρελαίου – Η κυνική παρέμβαση του CEO της Saudi Aramco

«Γυρίστε το ρολόι πίσω τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν, έλεγαν: «Ω, όλα θα είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπαταρίες» — και τώρα λένε: «Ουάου, ουάου, αυτό θα είναι πολύ ακριβό».

Τα αισιόδοξα σχόλια στην εκδήλωση – η οποία υπερηφανευόταν για ρεκόρ συμμετοχής περισσότερων από 8.000 αντιπροσώπων – ήρθαν στο φόντο των αυξήσεων  ρεκόρ στη θερμοκρασία και της αυξανόμενης επιστημονικής ανησυχίας για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Κόκκινος συναγερμός»

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα σήμανε «κόκκινο συναγερμό», καθώς επιβεβαίωσε ότι το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Έδειξε πρωτοφανείς θερμοκρασίες στην επιφάνεια και τους ωκεανούς, την υποχώρηση των παγετώνων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο Τζιμ Σκέα, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, είπε σε διάσκεψη των FT την περασμένη εβδομάδα ότι ο κόσμος κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά».

Ωστόσο, οι ηγέτες του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το κόστος που σχετίζεται με μια ταχεία στροφή προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Η ραγδαία κατασκευή κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, οι αυξήσεις του πληθυσμού και η σαρωτική ηλεκτροδότηση σημαίνουν αυξήσεις σε όλες τις μορφές ενέργειας, εκτός από τον άνθρακα.

Ο Liam Mallon, επικεφαλής της επιχείρησης upstream της ExxonMobil, είπε ότι η «βίαιη πραγματικότητα» είναι ότι ο κόσμος «δεν είναι ακόμη σε ένα σημείο όπου οι μεγάλοι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για το κόστος αυτής της νέας ενέργειας».

«Μέχρι να υπάρχει μια οικονομία που βασίζεται στην αγορά και όλοι καταλαβαίνουν το κόστος της, οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα από όσα χρειάζονται για την ενέργεια — απλό, δεν είναι τόσο περίπλοκο», είπε. «Μπορείτε να διαφωνείτε με το πράσινο όλη μέρα και τις ΜΚΟ όλη μέρα, αλλά αυτά είναι τα γεγονότα. Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα αρχίζει να αντηχεί».

Χαμηλώνουν τον πήχη

Η βαριά βιομηχανία Shell την περασμένη εβδομάδα αποδυνάμωσε τον στόχο της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η BP, η οποία απέσυρε τους δικούς της κλιματικούς στόχους πέρυσι, ανέδειξε τη δυνατότητα να αναπτύξει δραστηριότητες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη λεκάνη Permian των ΗΠΑ.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχει καταρρίψει νέα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες και η χώρα αντλεί πλέον περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο έθνος στην ιστορία . Εν τω μεταξύ, η άνοδος των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να αναφέρουν κέρδη ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια.

«Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και, αντ’ αυτού, να επενδύσουμε σε αυτά αντανακλώντας επαρκώς ρεαλιστικές παραδοχές για τη ζήτηση», είπε ο Amin Nasser, διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, στους αντιπροσώπους του συνεδρίου αυτή την εβδομάδα.

Ο αντίλογος

Ωστόσο, στο συνέδριο διατυπώθηκε και η αντίθεση άποψη.

Ο Sandhya Ganapathy, επικεφαλής της EDP Renewables North America, χαρακτήρισε τις δηλώσεις των στελεχών πετρελαίου και φυσικού αερίου μια «περιορισμένη» άποψη του ρόλου που θα διαδραματίσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μέλλον.

Ο Mark Hutchinson, διευθύνων σύμβουλος της Fortescue Energy, απάντησε στα σχόλια του Nasser της Aramco λέγοντας: «Η φαντασία είναι ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πιστεύει ότι βάζοντας περισσότερες εκπομπές στον κόσμο, βελτιώνεται.

«Έχετε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να ξεγυμνώνει τα δόντια της. . . τώρα ο κόσμος ξέρει ότι αυτοί οι τύποι δεν πρόκειται ποτέ να είναι μέρος της λύσης».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 1.000 τεραβατώρες έως το 2026, υπερδιπλάσια επίπεδα του 2022 και αύξηση ισοδύναμη με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας της Γερμανίας σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια