Ενώ οι προηγμένες χώρες παλεύουν να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και να απογαλακτιστούν από τους υδρογονάνθρακες, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Αμίν Νάσερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εγκαταλείψουν τη «φαντασίωση» της σταδιακής κατάργησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αναφέρει το Business Insider.

«Στον πραγματικό κόσμο, η τρέχουσα στρατηγική μετάβασης αποτυγχάνει εμφανώς στα περισσότερα μέτωπα, καθώς συγκρούεται με πέντε σκληρές πραγματικότητες», είπε ο Νάσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πάνελ στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek της S&P Global στο Χιούστον του Τέξας.

Σαουδική Αραβία: Το 50% του ΑΕΠ από τομείς εκτός πετρελαίου

«Χρειάζεται επειγόντως μια επαναφορά της στρατηγικής μετάβασης και η πρότασή μου είναι η εξής: Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αντ’ αυτού να επενδύσουμε σε αυτά αντανακλώντας επαρκώς ρεαλιστικές υποθέσεις ζήτησης», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας με έδρα το Παρίσι προέβλεψε πέρυσι ότι η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα φτάσει το 2030. Ο Νάσερ είπε ότι η ζήτηση είναι απίθανο να κορυφωθεί σύντομα, πόσο μάλλον μέχρι εκείνη τη χρονιά. Ο Νάσερ πρότεινε ότι η IEA ενώ εστιάζει στη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα πρέπει και να επικεντρωθεί και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι ΑΕΠ δεν μπορούν να εκτοπίσουν τους υδρογονάνθρακες σε κλίμακα

Ο Νάσερ είπε ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν μπόρεσαν να εκτοπίσουν τους υδρογονάνθρακες σε κλίμακα, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος επένδυσε περισσότερα από 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρέχουν σήμερα λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ η συνολική διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων είναι μικρότερη από το 3%, είπε.

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει μειωθεί ελάχιστα τον 21ο αιώνα από 83% σε 80%, είπε ο Νάσερ. Η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως κατά την ίδια περίοδο και θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 70% από την αρχή του αιώνα, είπε ο ίδιος. Η μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο είναι υπεύθυνη για τα δύο τρίτα των μειώσεων στις εκπομπές άνθρακα στις ΗΠΑ, είπε.

«Αυτή δεν είναι καν η μελλοντική εικόνα που έχουν ζωγραφίσει κάποιοι», είπε ο Νάσερ. «Ακόμα και αυτοί αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της ασφάλειας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ωθούν την ζήτηση

Τα αναπτυσσόμενα κράτη στον παγκόσμιο νότο, εν τω μεταξύ, θα οδηγήσουν τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς αυξάνεται η ευημερία εκεί. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ λαμβάνουν λιγότερο από το 5% των επενδύσεων που στοχεύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.

Ο Νάσερ είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι μόνο οι βελτιώσεις της απόδοσης τα τελευταία 15 χρόνια μείωσαν την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατά σχεδόν 90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ισοδύναμο πετρελαίου. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, εν τω μεταξύ, έχουν υποκαταστήσει μόνο 15 εκατομμύρια βαρέλια την ίδια περίοδο, είπε.

«Θα πρέπει να εισάγουμε σταδιακά νέες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες όταν είναι πραγματικά έτοιμες, οικονομικά ανταγωνιστικές και με τη σωστή υποδομή», είπε ο Νάσερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ