Η «Ώρα της Γης» σήμερα.  Πρόκειται για  παγκόσμια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προστασίας της Φύσης (WWF) το 2007, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και την περιβαλλοντική κρίση.

Έτσι, στις  οκτώ και μισή το βράδυ, για μια ώρα, αξιοθέατα, σημαντικά μνημεία, φορείς και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα προωθώντας το μήνυμα για την προστασία του πλανήτη.

Επί της ουσίας η  «Ώρα της Γης»,  αποτελεί παγκόσμια υπενθύμιση της σημασίας της εξοικονόμησης ενέργειας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η πρωτοβουλία αυτή ενθαρρύνει τα άτομα, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα  για μία ώρα, συμβολίζοντας τη συλλογική δέσμευση για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Ανάγκη για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών

Όπως μού εξηγεί, ο υπεύθυνος για θέματα κλίματος και ενέργειας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Κώστας Γριμάνης « η  σύνδεση της« Ώρας της Γης» με την ενεργειακή αποδοτικότητα των σπιτιών υπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών πέρα από τη συμβολική χειρονομία μιας ώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την προώθηση μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως η εγκατάσταση φωτισμού LED, η βελτίωση της μόνωσης, η αναβάθμιση ενεργειακών αποδοτικότερων συσκευών, η σταδιακή απεξάρτηση από καυστήρες πετρελαίου και αερίου για θέρμανση στις κατοικίες αλλά και η εφαρμογή τεχνολογιών, όπως οι έξυπνοι μετρητές, τα νοικοκυριά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και το ανθρακικό  τους αποτύπωμα όλο το χρόνο.

Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη…

-« Ωστόσο στη χώρα μας έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να καλύψουμε προκειμένου οι εναλλακτικές αυτές τεχνολογίες να εφαρμοστούν σε κλίμακα καλύπτοντας με προτεραιότητα τις ενεργειακές ανάγκες των πιο ευάλωτων από εμάς», μού επισημαίνει.

-Γιατί το λες αυτό;

-«Το λέω επειδή το συνολικό κόστος επενδύσεων έως και το 2030 με βάση τη τελευταία αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα ανέρχεται σε €29.2 δις. Ωστόσο, οι αναμενόμενες εξοικονομήσεις και οι σχετικές χρηματοδοτικές ανάγκες των προγραμματισμένων μέτρων που παρουσιάζονται για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής αποδοτικότητας για το 2030 λείπουν από το πρόσφατα αναθεωρημένο σχέδιο ΕΣΕΚ ενώ από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα 13,4 δις ευρώ σχεδιάζεται να διοχετευθούν σε παρωχημένα έργα ορυκτού αερίου που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη μετάβαση για τα νοικοκυριά, δεδομένου επιπροσθέτως ότι τη μερίδα του λέοντος ενεργειακών επιδοτήσεων κατέχουν τα ορυκτά καύσιμα».

-Και ο εθνικός στόχος για την ενεργειακή αποδοτικότητα;

-«Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εθνικός στόχος για την ενεργειακή αποδοτικότητα υπολείπεται αρκετά του στόχου της ΕΕ για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως το 2030».

Πίσω και στην ανακαίνιση των κτηρίων

Κατά τον Κώστα Γριμάνη, η  Ελλάδα δεν επιτυγχάνει τον απαιτούμενο ρυθμό ανακαίνισης των κτιρίων της (τα οποία αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της εγχώριας ενεργειακής ζήτησης – γύρω στο 40%-), η οποία εισήγαγε ετήσιο ρυθμό 1,4% στο πρόσφατα αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, ενώ στόχος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3%.

Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και η επείγουσα ανάγκη για πολιτική δράση

– «Είναι σημαντικό  να τονιστεί ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, έτσι ώστε ο τρόπος και ο χρόνος χρήσης της ενέργειας από τα νοικοκυριά να καθορίζει όλο και περισσότερο τους λογαριασμούς τους και όχι μόνο το πόση ενέργεια χρησιμοποιούν», μού εξηγεί ο Κώστας Γριμάνης.

-Τι σημαίνει αυτό;

-«Σημαίνει πως εκείνοι  που μπορούν να μετατοπίσουν τη ζήτηση της ενέργειας τους θα αποκομίσουν αυξανόμενα οφέλη, ενώ εκείνοι που είναι λιγότερο ικανοί να το πράξουν κινδυνεύουν να μείνουν πίσω».

-Και τι μπορούμε να κάνουμε;

-«Αυτές οι εξελίξεις στην αγορά αλλά και το γεγονός ότι οι πολιτικές για την ενεργειακή εξοικονόμηση δεν αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για προληπτική πολιτική δράση ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα νοικοκυριά μπορούν να μεταβάλλουν με άνεση την ενεργειακή τους ζήτηση και να απολαύσουν τους καρπούς που απορρέουν από ουσιαστικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Πάμε τώρα στο ερώτημα: 60 λεπτά για τη Γη. Φθάνουν; Προσωπικά πάντα μιλώντας, ακόμη και σε τόσο μικρό διάστημα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion