Οι αγορές της Αργεντινής βρίσκονται σε εορταστική διάθεση ενόψει της μεγάλης αργίας του Καθολικού Πάσχα με τα κρατικά ομόλογα και τις μετοχές να διανύουν ένα παρατεταμένο ράλι, το οποίο ενισχύεται από τη δημοσιονομική σύσφιγξη και τα μέτρα υπέρ των επενδυτών που έλαβε ο φιλελεύθερος πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι.

Ορισμένα ομόλογα σε δολάρια έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ μετά τη μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους το 2020, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μιλέι, στα τέλη του περασμένου έτους, δεσμευόμενος να βάλει σε τάξη τα τραγικά οικονομικά της χώρας, να μηδενίσει το δημόσιο έλλειμμα και να πάρει ένα «αλυσοπρίονο» στις δαπάνες του κράτους.

Αργεντινή: Ο Μιλέι έβαλε αλυσοπρίονο σε κρατικές εταιρείες

«Οι ανισορροπίες μειώνονται. Τον Φεβρουάριο, τόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όσο και το εμπορικό ισοζύγιο ήταν και πάλι θετικά, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι αγορές; Γιορτάζουν», δήλωσε ο τοπικός οικονομολόγος Esteban Domecq.

Οι αγορές της Αργεντινής θα έχουν μια περιορισμένη εβδομάδα με την ερχόμενη εθνική αργία Πέμπτη με Τρίτη.

Τα εύσημα από τις αγορές

Ο Μιλέι έχει λάβει τα εύσημα από τις αγορές για την εστίασή του υπέρ των επενδυτών και τη λιτότητα που προωθεί στα δημόσια οικονομικά, η οποία βοήθησε στην ανοικοδόμηση των αποθεματικών και μετά τα δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα στην αρχή του έτους. Η οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο, καθυστερεί και η φτώχεια αυξάνεται.

Ο πληθωρισμός παραμένει στα επίπεδα του 275% και οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων, που ισχύουν από το 2019, παραμένουν βάρος για τις επιχειρήσεις.

Ο Javier Casabal της Adcap Grupo Financiero είπε ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική αυστηροποίηση της Μιλέι ήταν απαραίτητες, αν και ο αντίκτυπος στην οικονομία και τη δύναμη των δαπανών των πολιτών αποτελεί έναν υπολογίσιμο κίνδυνο.

«Θα ανεχτούν οι άνθρωποι τα πράγματα μέχρι να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ; Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση είναι θετική», είπε.

Η χρηματιστηριακή Delphos Investment δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται ρεαλιστική. Ο Μιλέι αντιμετώπισε ωστόσο αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί από μερίδα του κοινοβουλίου και περιφερειακούς κυβερνήτες, καθώς και αύξηση διαμαρτυριών και απεργιών σε όλη τη χώρα.

«Το γεγονός ότι συνεχίζουν να πιέζουν για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη συσσώρευση αποθεματικών είναι σημαντικό», κατέληξε η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή