Με στόχο την διατήρηση της κερδοφορίας τους για τρίτη σερί χρήση αθροιστικά στη ζώνη των 3,6 δισ. ευρώ εφαρμόζουν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του 2024.

Κι αν το 2022 η άνοδος του καθαρού αποτελέσματος σε αυτά τα επίπεδα ήταν συγκυριακή, λόγω εκτάκτων κερδών, η συνέχεια δίνεται με οργανικό τρόπο, μετά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Κινητήριο μοχλό των ισχυρών επιδόσεων και εφέτος αναμένεται να αποτελέσουν τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, ενώ επιπλέον στήριξη θα δοθεί από τις εισπράξεις προμηθειών, που κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Η επιβεβαίωση αυτών των προβλέψεων, σύμφωνα με αναλυτή που παρακολουθεί τον κλάδο, είναι απολύτως εφικτή. Κι αυτό διότι, όπως εξηγεί, μέχρι και το τέλος της χρονιάς το κόστος χρήματος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank – Οι νέες τιμές στόχοι

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Συγκεκριμένα, οι περικοπές στους παρεμβατικούς δείκτες της ΕΚΤ δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Ιούνιο και θα είναι σταδιακές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Στη χειρότερη για τις τράπεζες περίπτωση, τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα έχουν μειωθεί έως και το τέλος της εφετινής χρονιάς κατά 100 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Η περιορισμένη λοιπόν μείωση των επιτοκίων στα δάνεια, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη καθαρή πιστωτική επέκταση, θα επιτρέψουν τη διατήρηση του επιτοκιακού εισοδήματος των τραπεζών γύρω από τα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ το 2024.

Ταυτόχρονα, οι διοικήσεις τους διαβλέπουν περαιτέρω ενίσχυση σε μονοψήφιο ποσοστό των καθαρών εσόδων από προμήθειες, που κατά την περυσινή χρήση προσέγγισαν τα 1,7 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις ανά τράπεζα

Αναλυτικότερα, τα business plans των συστημικών ομίλων για εφέτος, προβλέπουν τα εξής:

Alpha Bank

Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε 1,57 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά μόλις 5% σε σχέση με το 2023.

Η κάμψη λόγω της αναμενόμενης υποχώρησης των επιτοκίων στα υφιστάμενα δανειακά υπόλοιπα, θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων κατά 5,5 δισ. ευρώ.

Eurobank

Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα υποχωρήσει οριακά στις 265 μονάδες βάσης από 270 μονάδες βάσης κατά την περυσινή χρήση.

Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό του ενεργητικού της, θα αναρριχηθούν στο 0,72% από 0,69% το 2023.

Εθνική Τράπεζα

Αναμένει μικρή υποχώρηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στη ζώνη των 290 μονάδων βάσης από 303 μονάδες πέρυσι.

Τράπεζα Πειραιώς

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα μειωθεί οριακά, από τις 270 μονάδες βάσης στις 260 μονάδες βάσης εφέτος.

Επιπλέον, το ποσοστό των καθαρών εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες προς το συνολικό ενεργητικό του ομίλου θα διατηρηθεί σταθερό στις 70 μονάδες βάσης.

Η αναπλήρωση μέρους των απωλειών από τις περικοπές στα ευρωπαϊκά επιτόκια θα καταστεί εφικτή και μέσω της ενίσχυσης κατά 5% σε ετήσια βάση του αποθέματος των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Τα έξοδα

Στο σκέλος των εξόδων εκτιμάται ότι θα καταγραφεί άνοδος εφέτος, λόγω του πληθωρισμού και της ενίσχυσης των μισθολογικών δαπανών.

Ωστόσο, η επιβάρυνση αυτή θα αντισταθμιστεί από το χαμηλότερο κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, στόχος που είναι απολύτως εφικτός, μετά την υποχώρηση των δεικτών καθυστερήσεων κάτω από το 5% κατά μέσο όρο.

Υποστηρικτικά σε αυτό το μέτωπο θα λειτουργήσει και η αναμενόμενη διατήρηση των νέων ροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε χαμηλά επίπεδα, η οποία διευκολύνεται από την επικείμενη εκκίνηση της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις