Η Ευρώπη θα επεκτείνει τους κανόνες για τις συναλλαγές μετοχών εκτός χρηματιστηρίου για 18 μήνες, κάνοντας μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής για να κλείσει ένα ενοχλητικό κενό που προσέφερε απεριόριστες ιδιωτικές συναλλαγές μετοχών, σύμφωνα με τους FT.

Eυρώπη: Είναι οι αποταμιεύσεις το υπερόπλο της στον οικονομικό ανταγωνισμό;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα χρησιμοποιήσει ταχεία νομοθεσία για να καθορίσει τους εισερχόμενους κανόνες που επιτρέπουν την άνευ περιορισμών διαπραγμάτευση στις επιχειρήσεις που η ΕΕ προσπάθησε να περιορίσει την τελευταία δεκαετία. Χωρίς την αλλαγή, απεριόριστες σκοτεινές συναλλαγές θα επιτρεπόταν να πραγματοποιούνται στην ΕΕ από την Πέμπτη.

Λάθη στους κανόνες

Η επείγουσα βιασύνη προκλήθηκε από την ανακάλυψη των Ευρωπαίων υπευθύνων χάραξης πολιτικής φέτος ότι είχαν συντάξει λανθασμένα τους δικούς τους κανόνες, οι οποίοι αποτελούν μέρος μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν να καταστήσουν τις κεφαλαιαγορές της ΕΕ πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Πολλά χρηματιστήρια σε όλη την περιοχή διαπραγματεύονται σε υψηλά ρεκόρ, αλλά έχουν υποφέρει από έλλειψη καταχωρίσεων και υποφέρουν από πτώση του όγκου συναλλαγών.

Οι σκοτεινές δεξαμενές είναι ένας τύπος συναλλακτικής δραστηριότητας όπου οι επενδυτές μπορούν ιδιωτικά να αγοράζουν και να πωλούν πακέτα μετοχών χωρίς η έκθεσή τους να διαταράσσει την αγορά και να είναι ορατή από άλλους εμπόρους.

Η ESMA επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι οι κανόνες σχετικά με τις σκοτεινές συναλλαγές θα παραμείνουν αμετάβλητοι για 18 μήνες.

«Θα διατηρήσουμε τα πάντα για τους επόμενους 18 μήνες και στη συνέχεια θα αλλάξουν», δήλωσε η Esma στους FT. «Εν τω μεταξύ. . . το τρέχον ανώτατο όριο διπλού όγκου θα συνεχίσει να ισχύει», ανέφερε η δήλωση της ESMA.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ το 2025, οι Βρυξέλλες θα εισαγάγουν ανώτατο όριο 7% στο ποσό της διαπραγμάτευσης μετοχών σε μια εταιρεία εισηγμένη στην ΕΕ σε μια σκοτεινή δεξαμενή. Αυτό θα αντικαταστήσει ένα πιο περίπλοκο σύστημα που είχε το λεγόμενο ανώτατο όριο διπλού όγκου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν διαγράψει τμήματα των παλαιών κανόνων, αλλά δεν κάλυπταν την περίοδο μέχρι τα τέλη του 2025, δημιουργώντας ένα κενό, ανέφεραν προηγουμένως οι FT.

Οι Βρυξέλλες αλλάζουν το επίπεδο του σκοτεινού εμπορίου που μπορεί να λάβει χώρα στο μπλοκ, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το ποσό αυτών των συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ μετά το Brexit. Οι νέοι κανόνες, γνωστοί ως Mifir, τίθενται σε ισχύ στις 28 Μαρτίου.

Οι σκοτεινές συναλλαγές συνήθως πραγματοποιούνται μακριά από τα χρηματιστήρια, σε χώρους που διαχειρίζονται μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs, οι οποίες πιθανότατα θα επωφεληθούν από την αύξηση του όγκου συναλλαγών εάν οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ παραμείνουν αμετάβλητοι. Τα χρηματιστήρια συνήθως αντιπαθούν τις σκοτεινές συναλλαγές επειδή, λένε, παρέχουν λιγότερη διαφάνεια στην αγορά.

Πολλοί θα κλάψουν

Ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα είπε ότι θα υπάρξουν πολλοί έμποροι «που θα κλάψουν στην μπύρα τους στο City του Λονδίνου απόψε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές