Διττό ήταν το σημερινό «πρόσωπο» του χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο αν και άρχισε με σημαντικά κέρδη, σταδιακά τα έχασε κλείνοντας εν τέλει σε αρνητικά εδάφη, υπό το βάρος κυρίως του τραπεζικού κλάδου και της Motor Oil.

Ιαπωνία: Βουτιά 34 ετών για το γεν – Έτοιμες να παρέμβουν οι αρχές

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 1.417,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.416,48 μονάδων (-0,42%) και 1.431,22 μονάδων (+0,61%). Ο τζίρος ανήλθε στα 99,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 7,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 3.406,83 μονάδες, ενώ στο +0,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.387,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,25% στις 1.199,79 μονάδες.

Χαμηλά η… μπάλα

Βασικός πρωταγωνιστής στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο… χαμηλός τζίρος, ο οποίος χρειάστηκε πάνω από τέσσερις ώρες για να περάσει τα 50 εκατ. ευρώ, επίπεδα που αν συγκριθούν με τις συναλλακτικές επιδόσεις των προηγούμενων ημερών αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και των δύο «στρατοπέδων» της αγοράς. Αν και η δραστηριότητα αποδόθηκε στη βραχύβια (χρηματιστηριακά) τρέχουσα εβδομάδα, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, τα χθεσινά επίπεδα (135 εκατ. ευρώ) αναιρούν αυτό το επιχείρημα, ειδικά μάλιστα μία ημέρα που οι ξένοι αναλυτές έδωσαν θετικές προοπτικές στα ελληνικά assets.

Από τη μεριά της η Moody’s αναγνώρισε τις ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το 2023, ενώ και η DBRS ανέβασε τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας σημαντικούς πόντους στην επενδυτική ψυχολογία. Μια ψυχολογία όμως που όπως φαίνεται δεν αρκεί για να ξεπεράσει τελικά η αγορά τη συσσώρευση του τελευταίου διμήνου, πέριξ αλλά πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης χρειάζεται μια πειστική κατοχύρωση των 1.440 μονάδων προκειμένου να αφήσει πίσω του την εσωστρέφεια και να ανοίξει το δρόμο για τις 1.500 μονάδες. Και αν συμβεί αυτό, θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, δεδομένης της διάρκειας της συσσώρευσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα δοκιμάσει τη στήριξη των 1.380 μονάδων.

Η πιθανότητα, πάντως, στο ανοδικό σενάριο είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, και όσο οι παράγοντες που μάς έφεραν έως εδώ και δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο δεν μεταβληθούν. Ή ακόμα αν δεν εμφανιστούν άλλοι που να επιβαρύνουν σοβαρά την κατάσταση. Η ζώνη των 1.415 είναι η πολύ βραχυπρόθεσμη στήριξη, με τα επίπεδα των 1.380 μονάδων η μεσοπρόθεσμη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις εστίασαν σε Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς και Autohellas, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Λάμδα και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 3,53%, με τον Σαράντη και τη Βιοχάλκο να κλείνουν στο +1,75% και +1,63% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Jumbo, Cenergy, Quest, OTE, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή ήταν ο Τιτάνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών