Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 υποχώρησε την Τετάρτη το γεν, πριν ανακάμψει ελαφρώς μετά τη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας που συζήτησαν σχέδια για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος.

ΗΠΑ – Ιαπωνία: Ενισχύουν την αμυντική τους συνεργασία

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιαπωνίας, του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών πραγματοποίησαν συνάντηση αργά κατά τις ώρες συναλλαγών στο Τόκιο. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις Μασάτο Κάντα δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται να γίνουν βήματα για την αντιμετώπιση των άτακτων κινήσεων του συναλλαγματικού ισοζυγίου».

Προς «αποφασιστικά μέτρα»

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, οι ιαπωνικές αρχές επενέβησαν για να σταθεροποιήσουν το γεν στα 151,94 το 2022 και ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χρησιμοποίησε την Τετάρτη τα ίδια λόγια που προηγήθηκαν αυτής της παρέμβασης, προειδοποιώντας ότι η Ιαπωνία θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» κατά των υπερβολικών κινήσεων του νομίσματος.

«Κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα εδώ, σε έναν βαθμό. Η παρέμβαση βοηθάει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση» δήλωσε ο Μπίπαν Ράι, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Βόρεια Αμερική για την CIBC Capital Markets με έδρα το Τορόντο.

Το γεν έχει υποχωρήσει περισσότερο από 7% φέτος, λόγω της διεύρυνσης της ψαλίδας μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών και των ιαπωνικών ομολόγων, την οποία η μικρή αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα ελάχιστα άλλαξε.

Η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων εκτός Ιαπωνίας μπορεί τώρα να αποτελέσουν το κλειδί για την ανάσχεση της πτώσης του ιαπωνικού νομίσματος.

Σε τροχιά κερδών το δολάριο

Στο μεταξύ, το δολάριο βρίσκεται σε τροχιά σταθερών τριμηνιαίων κερδών, αφού οι επενδυτές περιόρισαν τις προσδοκίες τους για μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων μπροστά στα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και την επιφυλακτικότητα των κεντρικών τραπεζιτών.

Ο Γκάι Μίλερ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς του ασφαλιστικού ομίλου Zurich, δήλωσε ότι άλλα νομίσματα υποφέρουν υπό το βάρος του ισχυρού αμερικανικού νομίσματος.

«Η αμερικανική οικονομία τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, ιδίως σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Μίλερ.

Ο δείκτης του δολαρίου κέρδισε 0,11% στα 104,40 και έχει αυξηθεί περίπου 3% μέχρι στιγμής το 2024.

Αυτή την εβδομάδα η αγορά εστιάζει κυρίως στα στοιχεία για τον πυρήνα του πληθωρισμού των ΗΠΑ που αναμένεται να ανακοινωθούν τη Μεγάλη Παρασκευή, αν και ήδη ένα μεγαλύτερο του αναμενόμενου άλμα στις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ την Τρίτη ενίσχυσε κάπως το δολάριο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το γεν.

Τα υπόλοιπα νομίσματα

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,15% στα 1,0814 δολάρια. Η στερλίνα αποδυναμώθηκε κατά 0,07% στα 1,262 δολάρια.

Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι της σουηδικής κορώνας μετά τη διατήρηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και την υπαινιγμό για μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου την Τετάρτη στα 0,9071 ανά δολάριο. Το ελβετικό νόμισμα εξακολουθεί να παραπαίει από την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων στην Ελβετία την περασμένη εβδομάδα και έχει υποχωρήσει περίπου 7% φέτος.

Στα κρυπτονομίσματα, το bitcoin υποχώρησε κατά 1,15% στα 68.987,91 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές