Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο καναδικός οίκος DBRS, εκτιμώντας πλέον ότι θα αναπτυχθεί με 1,5% το 2024 και κατά 2,3% το 2025.

Η ανοδική αυτή αναθεώρηση του αναπτυξιακού ρυθμού φέρνει και καλύτερες εκτιμήσεις στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, με τον δείκτη της ανεργίας να αναμένεται το 2024 στο 9,8% και το 2025 στο 9%.

Βυθισμένη στην ασθενή ανάπτυξη η Ευρώπη

Την ώρα που οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς πλέον προβλέπεται άνοδος 2,1% στο ΑΕΠ για το 2024, συνιστώντας μια σημαντική προβλεπόμενη αναβάθμιση από την αδύναμη διάμεση πρόβλεψη του 0,6% μόλις πριν από έξι μήνες, οι περισσότερες άλλες σημαντικές προβλέψεις για την οικονομία έχουν αλλάξει ελάχιστα, αναφέρει ο οίκος.

Η Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει βυθισμένη σε ασθενή ανάπτυξη κάτω του 1% το 2024 (με εξαίρεση την Ισπανία και αρκετές άλλες μικρές οικονομίες της ζώνης του ευρώ). Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων εντός της Ευρώπης ήταν μικτές, αλλά ελαφρώς αρνητικές για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες το 2024 (Γερμανία, Γαλλία και Η.Β.). Η ανάπτυξη της Ιαπωνίας έχει επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 0,7%, και η ανάπτυξη της Κίνας προβλέπεται στο 4,6%.

Επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη της απασχόλησης

Ενώ η αύξηση της απασχόλησης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ή να αντιστρέφεται σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες, τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν χαμηλά. Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανεργία ήταν μικτές, με τη μέση ανεργία το 2024 να είναι ελαφρώς υψηλότερη στη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά και ελαφρώς χαμηλότερη στην Ιταλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί σε ορισμένες από τις μεγάλες οικονομίες καθώς οι νεοεισερχόμενοι υπερβαίνουν τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, οι αγορές εργασίας παραμένουν σχετικά ισχυρές. Τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης έχουν συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών ανεργίας, ιδιαίτερα στον Καναδά. Στο 2025, τα μέσα επίπεδα ανεργίας αναμένεται να μειωθούν ελαφρά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στον Καναδά και να αυξηθούν μόνο κατά 0,1% στις Η.Π.Α.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία