Πλεόνασμα ύψους 38 δισ. ευρώ εμφάνισε το 2023 το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Η ΕΕ κάλυψε έτσι το χαμένο έδαφος του 2022, όταν το μπλοκ είχε εμφανίσει έλλειμμα ύψους 436 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της αυξημένης αξίας των εισαγωγών ενέργειας.

ΕΕ: Κανονισμός για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων

Η μεταστροφή του εμπορικού ισοζυγίου από ελλειμματικό σε πλεονασματικό μέσα σε ένα μόλις έτος, οφείλεται κυρίως στην απότομη μείωση της αξίας των εισαγωγών εκτός ΕΕ, που σημείωσαν πτώση 16% σε σύγκριση με το 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της αξίας των «ενεργειακών προϊόντων» (-34% σε σχέση με το 2022) και των «μεταποιημένων αγαθών που ταξινομούνται κυρίως κατά υλικό» (-21%). Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, η πτώση ήταν συνδυασμένο αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών και της μείωσης του όγκου.

Στο επίκεντρο το εμπόριο εντός ΕΕ

Παράλληλα, τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι η εσωτερική αγορά του μπλοκ συνέχισε να βρίσκεται στο επίκεντρο του εμπορίου αγαθών των χωρών της ΕΕ, αν και η αναλογία των ενδοκοινοτικών και εξωκοινοτικών ροών στο συνολικό εμπόριο αγαθών διέφερε σημαντικά μεταξύ των 27 χωρών, «αντανακλώντας, σε κάποιο βαθμό, τους ιστορικούς δεσμούς και τη γεωγραφική θέση».

Μεταξύ των μελών της ΕΕ, το υψηλότερο μερίδιο των ενδοκοινοτικών εισαγωγών καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (90% των συνολικών εισαγωγών του), ενώ το υψηλότερο μερίδιο των ενδοκοινοτικών εξαγωγών καταγράφηκε στην Τσεχία (82% των συνολικών εξαγωγών της).

Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο μερίδιο των εισαγωγών εντός της ΕΕ καταγράφηκε στην Ιρλανδία (39% των συνολικών εισαγωγών της), κυρίως επειδή οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Κάτω Χώρες αποτελούν την περιοχή που εισάγει κυρίως από χώρες εκτός της ΕΕ και εξάγει κυρίως εντός της ΕΕ, συνεχίζοντας να παίζει το ρόλο του κύριου κόμβου εισόδου για το μπλοκ. Αντίθετα, η Κύπρος είναι η χώρα που εξάγει κυρίως εκτός ΕΕ, ενώ εισάγει κυρίως από το εσωτερικό της ΕΕ. Αυτό οφείλεται κυρίως στη γεωγραφική της θέση που διευκολύνει το εμπόριο με τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή