Τέσσερα εμπορικά πλοία στοχοποίησαν τις τελευταίες 72 ώρες οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης σε επιθέσεις που φαίνεται ότι δεν πέτυχαν το στόχο τους ή δεν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.

Σε δήλωσή τους οι αντάρτες της Υεμένης σημείωσαν ότι στοχοποίησαν τα πλοία Maersk Saratoga, APL Detroit, Huang Pu και το Pretty Lady, αφού όπως αναφέρουν τα ταυτοποίησαν ότι ανήκουν είτε στις ΗΠΑ είτε στη Βρετανία. Ωστόσο το Pretty Lady είναι ελληνόκτητο (με σημαία Μάλτας) και ο εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι το στοχοποίησαν γιατί όπως ισχυρίσθηκε κατευθυνόταν προς το Ισραήλ.

Ερυθρά Θάλασσα: Η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη δεξαμενόπλοιων

Σύμφωνα πάντα με τους Χούθι, στο στόχαστρο των ανταρτών μπήκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και το λιμάνι Eilat του Ισραήλ.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, χαρακτηρίστηκαν από τον εκπρόσωπό τους ως «επιτυχείς».

Πάντως καμία άλλη στρατιωτική ή ναυτική πηγή πληροφοριών σημειώνει το Tradewinds, δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής περιστατικά που να αφορούν στα πλοία  Pretty Lady, το APL Detroit ή το Maersk Saratoga. Οι ανιχνευτές πλοίων δείχνουν το Pretty Lady και το APL Detroit να βρίσκονται με ασφάλεια μακριά από την Υεμένη και να αγκυροβολούν στην Αίγυπτο.

Επίσης η Maersk διέψευσε ότι το Saratoga δέχθηκε επίθεση. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι κανένα τέτοιο περιστατικό δεν αναφέρθηκε από το πλοίο, το οποίο επί του παρόντος συνεχίζει με ασφάλεια το κανονικό του ταξίδι μακριά από την αναφερόμενη τοποθεσία, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα η U.S Central Command δήλωσε την Κυριακή ότι οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους κοντά στο M/V Huang Pu, ένα κινεζικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο.

Η κλιμακούμενη εκστρατεία των Χούθι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της εμπορικής ναυτιλίας έχει «πνίξει» το εμπόριο μέσω της ζωτικής σημασίας διώρυγας του Σουέζ που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη και ανάγκασε πολλά πλοία να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά