O ιταλικό Δημόσιο πούλησε το 12,5% της τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena για περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος του κυβερνητικού σχεδίου της Τζόρτζια Μελόνι να αποχωρήσει σταδιακά το κράτος από την τράπεζα που έχει διασωθεί.

Συγκεκριμένα το ιταλικό Δημόσιο πούλησε 157,5 εκατομμύρια μετοχές έναντι 4,15 ευρώ εκάστη, με έκπτωση 2,5% στην τιμή κλεισίματος της Monte Paschi, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. Η τιμολόγηση είναι 42% υψηλότερη από την προηγούμενη τοποθέτηση της κυβέρνησης τον Νοέμβριο.

Ιταλία: Σενάρια πώλησης του ποσοστού του δημοσίου στην Banca Monte Paschi di Siena – Τι επιδιώκει η Μελόνι [γράφημα]

Η πώληση άφησε την κρατική συμμετοχή στην τράπεζα με μερίδιο 26,7%. Η BofA Securities, η Citigroup Global Markets Europe AG, η Jefferies και η Mediobanca ενήργησαν ως κοινοί παγκόσμιοι συντονιστές και από κοινού bookrunners.

Τα έσοδα από την πώληση των μετοχών θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους-μαμούθ της Ιταλίας, τροφοδοτώντας ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε η τρέχουσα δεξιά κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η διάθεση από την Ιταλία ενός ακόμα πακέτου μετοχών της τάξης του 12,5% στη Monte Paschi θα μειώσει τη συμμετοχή της σε κάτω από το 27%. Μπορεί αυτό το ποσοστό να εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να καταστήσει την παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο πιθανό στόχο συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει επανειλημμένα ζητήσει ενοποίηση στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας μετά το καλά εκτελεσμένο σχέδιο ανάκαμψης της τράπεζας.

Η Ιταλία ξεκίνησε τη διαδικασία εξόδου από την Monte Paschi τον Νοέμβριο πουλώντας το 25% των μετοχών της τράπεζας για περίπου 920 εκατομμύρια ευρώ, ένα αποτέλεσμα που θεωρήθηκε ως επιτυχία για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Διαρκείς προσπάθειες διάσωσης επί 15 έτη

Για τη διάσωση της Monte Paschi, που ιδρύθηκε το 1472, έχουν υπάρξει επίπονες και διαδοχικές προσπάθειες στην Ιταλία. Η τράπεζα διασώθηκε για πρώτη φορά το 2009, αφού μετά από πλήγμα που δέχθηκε από κόκκινα δάνεια και αποτυχημένες συμφωνίες παραγώγων. Την επόμενη δεκαετία έδωσε μάχη για να καταστεί κερδοφόρα, δεδομένων των ορίων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντιστάθμισμα για την κρατικοποίησή της το 2017.

Η Ρώμη επιδιώκει εδώ και καιρό να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στον τράπεζα που εδρεύει στη Σιένα. Πριν από τρία χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε και απέτυχε να συγχωνεύσει την Paschi με την UniCredit. Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώθηκε υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Luigi Lovaglio – ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει την τράπεζα σε ανάκαμψη μετά από χρόνια αναδιάρθρωσης – έχει κάνει την Paschi πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή