Κύριος μέτοχος της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας πρόκειται να γίνει η ιταλική κυβέρνηση, μετά την άρνηση της ArcelorMittal SA να εισφέρει νέα κεφάλαια.
Η χαλυβουργία Acciaierie d’Italia – γνωστή και ως Ilva –, που εδρεύει στην πόλη του Τάραντα στα νότια της Ιταλίας, αγωνίζεται εδώ και καιρό να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα παραγωγής, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την ασθενέστερη βιομηχανική ζήτηση.
Ιταλία: Δεσμεύεται να εθνικοποιήσει τη μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας
Ήδη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει τη συμμετοχή της στην χαλυβουργία στο 66% από 38% με την εισφορά 320 εκατ. ευρώ (351 εκατ. δολάρια) «ζεστού χρήματος» μέσω του κρατικού οχήματος Invitalia Spa, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Η ArcelorMittal δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να αποδεχθεί ένα μειοψηφικό μερίδιο, αλλά όχι να συνεισφέρει οικονομικά», επιβεβαίωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso στους νομοθέτες στη Ρώμη την Πέμπτη.
Μια στοιχειωμένη υπόθεση
Το μέλλον του πρώην εργοστασίου της Ilva έχει στοιχειώσει διαδοχικές ιταλικές κυβερνήσεις από τότε που η χαλυβουργία τέθηκε υπό διαχείριση μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2012. Αυτό πυροδότησε μια κρίση που μείωσε την παραγωγή χάλυβα, ωθώντας την εταιρεία σε καθεστώς διαχείρισης, ενώ τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των 10.000 εργαζομένων της.
Η κρίση έγινε πιο έντονα αισθητή στον Τάραντα, όπου βρίσκεται η κύρια εγκατάσταση. Οι δικαστικές αρχές έχουν συνδέσει τις τοπικές χαλυβουργίες με υψηλά ποσοστά καρκίνου και αυξημένα επίπεδα εκπομπών διοξινών στην περιοχή.
Τα εργατικά συνδικάτα αναμένεται να πραγματοποιήσουν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών το βράδυ της Πέμπτης με αξιωματούχους της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πιο πιεστικό ζήτημα για το εργοστάσιο είναι η εξεύρεση επαρκών κεφαλαίων για τη συνέχιση της παραγωγής. Η χαλυβουργία παράγει λιγότερους από 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ένα χαμηλό επίπεδο ρεκόρ που συγκρίνεται με μια μέγιστη δυνητική δυναμικότητα περίπου 10 εκατομμυρίων τόνων. Οι υψικαμίνους του εργοστασίου είναι κλειστοί ή λειτουργούν περιστασιακά.
Η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Acciaierie d’Italia αντιστρατεύεται την τάση ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπό τη δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Το υπουργικό της συμβούλιο έχει δώσει το πράσινο φως για την πώληση του εμβληματικού αερομεταφορέα ITA Airways και του τηλεφωνικού δικτύου της Telecom Italia SpA, καθώς και για τη διάθεση μεριδίου της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία