Σε νέα άκρα, οδηγεί τους «πολέμους ταλέντων» της Silicon Valley, η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης .

Όπως σημειώνει η WSJ οι εταιρείες τεχνολογίας προσφέρουν πακέτα αποζημίωσης εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, επιταχύνονται χρονοδιαγράμματα κατοχύρωσης μετοχών και προσφορές για λαθροθηρία ολόκληρων ομάδων μηχανικών με στόχο να προσελκύσουν ανθρώπους με τεχνογνωσία και εμπειρία στο είδος της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Οι εταιρείες ανταγωνίζονται μεταξύ τους και ενάντια στις νεοφυείς επιχειρήσεις που συναγωνίζονται να είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα που θα ανατρέψει τους «γίγαντες».

Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ

Οι προσφορές ξεχωρίζουν ακόμη και από τα σχετικά πλούσια προηγούμενα πρότυπα του κλάδου με μεγάλες αμοιβές και προνόμια. Και η τρέχουσα έλλειψη ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης ξεχωρίζει για έναν άλλο λόγο: Συμβαίνει καθώς οι απολύσεις συνεχίζονται σε άλλους τομείς της τεχνολογίας και καθώς οι εταιρείες ανακατανέμουν πόρους για να επενδύσουν περισσότερο στην κάλυψη του τεράστιου κόστους ανάπτυξης τεχνολογίας AI.

«Υπάρχει μια κοσμική αλλαγή στα ταλέντα που αναζητούμε», λέει ο Ναβιν Ραο , επικεφαλής της Generative AI της Databricks. «Έχουμε πληθώρα ανθρώπων από τη μια πλευρά και έλλειψη από την άλλη».

Η Databricks, μια νεοσύστατη εταιρεία αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων, δεν έχει πρόβλημα να βρει μηχανικούς λογισμικού. Αλλά όταν πρόκειται για υποψηφίους που έχουν εκπαιδεύσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, ή LLM, από το μηδέν ή μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ενοχλητικών προβλημάτων στην ΤΝ, όπως οι παραισθήσεις, ο Rao λέει ότι μπορεί να υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι εκεί έξω που έχουν τα προσόντα.
Ορισμένοι από αυτούς τους δυσεύρετους, πρώτης βαθμίδας υποψηφίους μπορούν εύκολα να λάβουν συνολικά πακέτα αποζημίωσης ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως ή και περισσότερο.

Οι πωλητές στην τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης περιζήτητοι και δυσεύρετοι. Η πώληση στην αρχή μιας τεχνολογικής μετάβασης, όταν τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, απαιτεί διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων και βάθος γνώσης. Οι υποψήφιοι με αυτές τις δεξιότητες κερδίζουν περίπου το διπλάσιο από ό,τι ένας πωλητής επιχειρηματικού λογισμικού. Αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας για τους περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, λέει ο Ν.Ραο.

Για διευθυντικούς ρόλους στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, οι αυξήσεις στις βασικές αμοιβές κυμαίνονταν από 5% έως 11% από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με έρευνα της WTW σε περισσότερους από 1.500 εργοδότες. Οι αυξήσεις της βασικής αμοιβής των μη διευθυντικών ρόλων κυμάνθηκαν από 13% έως 19% κατά την ίδια περίοδο.

Υψηλές ετήσιες αμοιβές

Ο συνιδρυτής του Levels.fyi, Zuhayeer Musa, λέει ότι ο μέσος μισθός για έξι υποψηφίους που είχαν συμβουλευτεί την πλατφόρμα υπηρεσιών σταδιοδρομίας σχετικά με τις προσφορές εργασίας από το OpenAI ήταν 925.000 $, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους και των ιδίων κεφαλαίων.

Η μέση αποζημίωση 344 μηχανικών μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης στη Meta που αποκάλυψαν την αμοιβή τους στο Levels.fyi ήταν σχεδόν 400.000 $ ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους και των ιδίων κεφαλαίων, πρόσθεσε.

Ο Σκοτ Τσέταμ, διευθύνων σύμβουλος της Faro Health, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές δοκιμές φαρμάκων, στοχεύει να διατηρεί τους μισθούς στο 25% των αμοιβών των εταιρειών του χώρου.

Μέχρι το 2023, αυτό ήταν δύσκολο να γίνει λόγω των εξαιρετικά υψηλών ακραίων τιμών, αλλά τώρα βλέπει σημάδια άμβλυνσης φέτος. «Είναι νωρίς, αλλά δεν είναι τόσο άσχημα όσο ήταν», δήλωσε ο Σ.Τσέταμ .

Η εταιρεία του Σ. Τσέταμ «φλέρταρε» πρόσφατα μια υποψήφια [που εργαζόταν] σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων και της έκανε μια προσφορά. Η εταιρεία αντέδρασε διπλασιάζοντας το μισθό της υπαλλήλου.

Η υποψήφια του είπε ότι ήταν ενοχλημένη που η εταιρεία της πρότεινε να διπλασιάσει τον μισθό της μόνο όταν της παρουσιάστηκε μια ανταγωνιστική θέση εργασίας. Κι αυτό, όπως είπε,  επειδή θα μπορούσαν να την πληρώνουν περισσότερο από την αρχή.

Για να κρατήσει τα δικά του ταλέντα, ο Σ.Τσέταμ πρόσθεσε περισσότερα κίνητρα μετοχών για τους κορυφαίους υπαλλήλους του όπως το πρώτο σετ μετοχών της εταιρείας τους κατοχυρώνεται σε τέσσερα χρόνια. «Πρέπει να ανανεώνουμε συνεχώς [το μετοχικό κεφάλαιο] για να διατηρούμε τα κίνητρα των ανθρώπων», λέει.

Αλλάζουν το …βιογραφικό

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας που δεν έχουν εμπειρία στην τεχνητή νοημοσύνη αναζητούν να την προσθέσουν στο βιογραφικό τους.

Όταν η Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια πραγματοποίησε πρόσφατα ένα τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στελεχών στο Σαν Φρανσίσκο με τίτλο Generative AI and Business Transformation για 12.000 δολάρια, οι 50 διαθέσιμες θέσεις γέμισαν πολύ γρήγορα, λέει η Καρολιν Πέναρτζ , εκπρόσωπος της Wharton.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI