Το καλύτερο πρώτο τρίμηνο των τελευταίων πέντε ετών κατέγραψαν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με καταλύτες τον ενθουσιασμό που επικρατεί αναφορικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνη, αλλά και τις ελπίδες για ήπια οικονομική προσγείωση στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο δείκτης MSCI των παγκόσμιων μετοχών κέρδισε 7,7% από την αρχή  του έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2019, με τις μετοχές να έχουν καλύτερη απόδοση έναντι των ομολόγων με το μεγαλύτερο περιθώριο σε κάθε τρίμηνο από το 2020, ακόμη και παρά το γεγονός ότι οι traders περιορίζουν τις προσδοκίες τους για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων .

Ο MCSI έχει λάβει σημαντική ώθηση από τον S&P 500, ο οποίος έσπασε 22 ρεκόρ κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Ειδικότερα, S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,2%, στο καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2019, όταν σημείωσε ράλι 13,1%.

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης τροφοδότησε τα κέρδη της αγοράς, με τον σχεδιαστή τσιπ Nvidia να προσθέτει πάνω από 1 τρισ. ​​δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, που ισοδυναμεί με περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού κέρδους για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Γιάννος Κοντόπουλος: «Στο club των ανεπτυγμένων αγορών οδεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών»

Αισιοδοξία

«Αυτή ήταν μια αρκετά αισιόδοξη χρονική περίοδος», αναφέρει στους FT η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην Invesco. «Είχαμε επίσης κάποιο ενθουσιασμό τεχνητής νοημοσύνης που βοήθησε στην πορεία, αλλά αυτή είναι μια ιστορία πρώτα και κύρια για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και [δεύτερον] για μια πολύ ανθεκτική παγκόσμια οικονομία».

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ράλι με γνώμονα την τεχνολογία στη Wall Street σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο το τρίμηνο, με τις μετοχές στην Ευρώπη και την Ιαπωνία να αρχίζουν να ξεπερνούν τις ΗΠΑ.

Ο βρετανικός FTSE 100, ο γερμανικός Dax, ο γαλλικός CAC 40 και ο ισπανικός Ibex 35 ξεπέρασαν τον S&P 500 τον Μάρτιο, καθώς ο ιλιγγιώδης ρυθμός του ράλι της Wall Street άρχισε να μειώνεται.

Η πορεία του ΧΑ

Αντίστοιχη είναι και η πορεία το Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον γενικό δείκτη από την αρχή του έτους να καταγράφει αύξηση 10%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά 9,5% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 12,5% αντίστοιχα.

«Η αγορά μετοχών γίνεται πολύ ενθουσιώδης και αγκαλιάζει ένα συνολικό ράλι», ανέφερε από την πλευρά του ο Florian Ielpo, επικεφαλής μακροοικονομικής στο Lombard Odier Investment Managers.

Στο κλείσιμο, λοιπόν, του χρηματιστηριακού τριμήνου και με τους Γενικό Δείκτη και Τραπεζικό κλαδικό σε πολυετή υψηλά, ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), υπενθυμίζει τη ρήση “the trend is your friend”, με τον ευσεβή πόθο των Επενδυτών του Χ.Α. να παραμένει στις 1.500 μονάδες.

Κατά τον ίδιο, τα δυνατά “χαρτιά”, που υποστηρίζουν τις αγοραίες αποτιμήσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μεταξύ άλλων, είναι:

  1. Σε επίπεδο top-down, η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,
  2. Οι επιμέρους ανακοινώσεις κερδοφορίας για τη χρήση του 2023, που παραπέμπουν σε μια ιστορικά επιτυχημένη χρονιά, ενώ η εν δυνάμει βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων θα βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου των ελληνικών μετοχών,
  3. Η -από την οπτική του επιτοκιακού ρίσκου- ευνοϊκή συγκυρία για την έκδοση και την αποπληρωμή κρατικού και εταιρικού ομολογιακού χρέους,
  4. Η έντονη αποφασιστικότητα επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων εν μέσω του τρέχοντος ευνοϊκού timing,
  5. Η διαφαινόμενη επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.

Πρωταγωνίστρια η Ιαπωνία

Ηγετική θέση μεταξύ των μεγάλων αγορών κατέχει η Ιαπωνία, όπου η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομία και οι ανοδικές τιμές των εγχώριων μετοχών που σχετίζονται με chip έχουν οδηγήσει σε ράλι 16,2% στον Topix το 2024, θέτοντας τον δείκτη σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό όλων των εποχών που καταγράφηκε το 1989.

«Συνολικά, έχουμε επιτύχει καλό αποπληθωρισμό χωρίς φόβους ύφεσης», δήλωσε η Amelie Derambure, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο asset manager Amundi, η οποία αύξησε τις μετοχές της, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους. . «Η αδυναμία στην οικονομία πιθανότατα δεν θα συμβεί γρήγορα, επομένως έχουμε ακόμα λίγο χρόνο για να οδηγήσουμε το τρέχον κύμα».

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην τελευταία παγκόσμια έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America δεν αναμένουν ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες — από λίγο πάνω από 10 τοις εκατό στις αρχές του 2023. Για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια , το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών αναμένει επίσης ότι τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα.

Όρεξη για ρίσκο

Οι αυξανόμενες τιμές των περιουσιακών στοιχείων αντανακλούν επίσης την αυξανόμενη όρεξη των επενδυτών για ρίσκο. Μέσα σε μια μέρα τον Ιανουάριο, η κεφαλαιοποίηση της Nvidia αυξήθηκε κατά περίπου 277 δισ. δολάρια — περίπου ισοδύναμη με την αγοραία αξία κάθε εισηγμένης εταιρείας στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με την HSBC. Ένα ράλι 60% τους τελευταίους τρεις μήνες, εν τω μεταξύ, ώθησε τη συνολική αξία του bitcoin πάνω από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν περίπου 150 χωρών.

Παρόμοια σημαντικά κέρδη για άλλα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ώθησαν ορισμένους παρατηρητές της αγοράς να συγκρίνουν το τρέχον ράλι με τη φούσκα dotcom που έσκασε δραματικά το 2000.

Ωστόσο, ο στρατηγικός αναλυτής της BofA Stephen Suttmeier υποστήριξε ότι, δεδομένης της διάρκειας των προηγούμενων ράλι στο χρηματιστήριο που ξεκίνησαν το 1950 και το 1980 και διήρκεσαν 16 χρόνια και 20 χρόνια αντίστοιχα, η τρέχουσα ανοδική αγορά, η οποία ξεκίνησε το 2013 «είναι μεσήλικας και μπορεί να επεκταθεί μέχρι το 2029 έως το 2033.».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές