Εξαγωγικές επιδόσεις ,που δίνουν στη χώρα σημαντική θέση στις εξαγωγές σκληρού σιταριού, σημειώνει η Τουρκία και ήδη βρίσκεται σε τροχιά να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγος σκληρού σιταριού στον κόσμο για το διάστημα 2023/24.

Η άνοδος της  Τουρκίας βοήθησε να καλυφθεί το κενό προσφοράς που προκάλεσε μια δεύτερη ξηρασία -μέσα σε τρία χρόνια-στον Καναδά , τον κορυφαίο προμηθευτή και εμπόδισε  την άνοδο των τιμών που παρατηρήθηκε στην αρχή της σεζόν, αναφέρει το Reuters.

Πολωνία: Δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τα σιτηρά

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών, ένα διακυβερνητικό όργανο, τα παγκόσμια αποθέματα σκληρού  αναμένεται να φτάσουν σε χαμηλό τριών δεκαετιών αυτή τη σεζόν. Ωστόσο, οι τουρκικές αποστολές απέτρεψαν ένα άμεσο έλλειμμα και διατήρησαν τη σταθερότητα σε συμφωνία με τη χαλάρωση των παγκόσμιων τιμών των βασικών σιτηρών.

Αν και προηγουμένως η χώρα ήταν καθαρός εισαγωγέας σκληρού σιταριού, του οποίου το αλεσμένο αλεύρι χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών, κουσκούς και ορισμένων τύπων ψωμιού στην περιοχή της Μεσογείου, η Τουρκία έχει αιφνιδιάσει την αγορά εξάγοντας περίπου 1,5 εκατομμύριο μετρικούς τόνους σκληρού μέχρι στιγμής το (2023/ 24 ) για τη σεζόν που λήγει τον Ιούνιο.

«Η Τουρκία, με την είσοδό της στις παγκόσμιες αγορές ως εξαγωγός, άλλαξε το παιχνίδι», δήλωσε ο Aykut Goymen, πρόεδρος της ένωσης βιομηχανίας ζυμαρικών της Τουρκίας.

«Μπορώ να πω ότι δεν ήταν κάτι μεμονωμένο και είναι βιώσιμο για την Τουρκία να είναι εξαγωγός σκληρού σιταριού τα επόμενα χρόνια».

Η καλύτερη από την αναμενόμενη σοδειά της Τουρκίας πέρυσι άφησε τα αποθέματα να γεμίζουν μετά τις έντονες εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό και την προηγούμενη ξηρασία.

Νέο ρεκόρ παραγωγής

Οι ελκυστικές τιμές για τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης σχεδόν 30% στην τιμή αγοράς του κράτους πέρυσι, καθώς και οι επενδύσεις στην άρδευση, έχουν ενισχύσει τη σπορά και τις αποδόσεις. Η αδυναμία της λίρας κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης έκανε επίσης το τουρκικό durum πιο ανταγωνιστικό στο εξωτερικό.

Με τους καλλιεργητές να φυτεύουν περισσότερο και τις καιρικές συνθήκες να διατηρούνται μέχρι στιγμής, η τουρκική παραγωγή αναμένεται ευρέως να σημειώσει δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ φέτος πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους.

Οι αναλυτές προβλέπουν ένα ακόμη έτος σημαντικών εξαγωγών, ακόμη και αν η καναδική παραγωγή ανακάμψει, με τον όγκο του 2024/25 να ξεπερνά ενδεχομένως και πάλι το 1 εκατομμύριο τόνους.

Οι τουρκικές αποστολές, μαζί με σημαντικές ροές από τη Ρωσία και το Καζακστάν, αποτέλεσαν «ευλογία» για τους εισαγωγείς στην Ιταλία.

«Οι παραγωγοί ζυμαρικών αγόρασαν από την Τουρκία επειδή μας προσφέρθηκε σε ανταγωνιστικές τιμές», δήλωσε ο Vincenzo Divella, συνδιευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ιταλικής εταιρείας ζυμαρικών.

«Είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα στον Καναδά … Στη χώρα μας, η σεζόν ήταν καταστροφική λόγω των καιρικών συνθηκών και των βροχών».

Ο πόλεμος ευνοεί τις  τουρκικές  εξαγωγές

Η τουρκική σοδειά θεωρείται στην Ιταλία ως επιλογή καλής ποιότητας, αν και το καναδικό σκληρό παραμένει το σημείο αναφοράς για πολλούς μεταποιητές.

Οι χαμηλότερες τιμές του σκληρού, οι οποίες έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά το ένα πέμπτο για να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τον πανικό του περασμένου καλοκαιριού λόγω της ξηρασίας στον Καναδά, φέρνουν ανακούφιση στους αγοραστές.

Οι λιανικές τιμές των ζυμαρικών στην Ιταλία κατά τους δύο μήνες έως τις 25 Φεβρουαρίου ήταν μειωμένες κατά 3,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με αύξηση 7,4% κατά το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen που ειδικεύεται στα δεδομένα της αγοράς.

Με την Ευρώπη να σχεδιάζει τώρα να χρησιμοποιήσει δασμούς για να αποκλείσει τα σιτηρά από τη Ρωσία, σε περαιτέρω επιπτώσεις από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το τουρκικό εμπόριο θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο κρίσιμο.

Οι κλιματικές συνθήκες είναι ο άγνωστος Χ

Η ξηρασία έχει πλήξει τμήματα της περιοχής του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία) και της νότιας Ευρώπης, κάτι που οι αναλυτές θεωρούν σημάδι ότι η ζώνη γίνεται πολύ ξηρή ακόμη και για μια καλλιέργεια, όπως το σιτάρι,  που της αρέσουν οι ξηρές, θερμές συνθήκες.

Η συγκομιδή δημητριακών στο Μαρόκο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά το ήμισυ φέτος. Στη Γαλλία, τακτικό προμηθευτή των γειτόνων της ΕΕ, οι καταρρακτώδεις βροχές θα μπορούσαν να μειώσουν τη φετινή έκταση του σκληρού σιταριού σε νέο χαμηλό του 21ου αιώνα.

Οι εισαγωγείς ανταποκρίθηκαν με το να αγοράσουν σοδειές από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Καζακστάν, μια τριάδα που ο αναλυτής της Argus Media Alexandre Marie βλέπει ως έναν πιθανό “Καναδά στο κατώφλι της Ευρώπης”.

Ωστόσο, ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Τουρκίας, δεδομένης της κρατικής διαχείρισης της προσφοράς σιτηρών και των δικών της κλιματικών κινδύνων.
Η φετινή εξαγωγική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο πολλές εξαγωγές θα επιτρέψουν οι αρχές. Ο κρατικός οργανισμός σιτηρών TMO ακύρωσε αυτό το μήνα έναν διαγωνισμό εξαγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities