Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά της, και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα σχεδιάζει ένα ακόμα φιλόδοξο πρόγραμμα έκδοσης χρέους για τους επόμενους μήνες: το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαθέσει ομόλογα ομοσπονδιακού δανείου (OFZ) ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ρουβλιών (11 δισ. δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

«Ο προγραμματισμένος όγκος των ομολόγων OFZ που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2024 είναι 1.000 τρισ. ρούβλια ως προς την ονομαστική αξία», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ποσό που θα προσφερθεί θα είναι 300 δισ. ρούβλια (3,3 δισ. δολάρια) για ομόλογα με διάρκεια έως και δέκα χρόνια και 700 δισ. ρούβλια (7,7 δισ. δολάρια) για ομόλογα που λήγουν σε μια δεκαετία ή περισσότερο.

«Σοβιετικό μοντέλο» στη Ρωσία – «Δύσκολες ώρες» για την οικονομία, λέει το ΔΝΤ

Βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου, για τον Απρίλιο και τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί τέσσερις δημοπρασίες και τον Ιούνιο θα διεξαχθούν τρεις.

Η ρωσική οικονομία

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την εκπληκτικά ισχυρή ανάπτυξη που κατέγραψε το τελευταίο διάστημα, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του το Ινστιτούτο Αναδυόμενων Οικονομιών της Τράπεζας της Φινλανδίας (BOFIT). Οι ερευνητές του ινστιτούτου προβλέπουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα επιβραδυνθεί στο 2% φέτος, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 1% το 2025 και το 2026.

Η ρωσική οικονομία φαίνεται ότι «φρενάρει» από το 3,5%  που σημειώθηκε το περασμένο έτος, αναφέρει το Business Insider, παραθέτοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης. Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης τροφοδοτήθηκε από στρατιωτικές δαπάνες εν μέσω του πολέμου της χώρας εναντίον της Ουκρανίας και υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί την οικονομία της.

«Με τη Ρωσία να αντιμετωπίζει ήδη σοβαρούς περιορισμούς παραγωγικής ικανότητας, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να επιβραδυνθεί. Η ρωσική οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει υποτονική και θα τροφοδοτείται κυρίως από τις κρατικές δαπάνες. Ο μακροπρόθεσμος δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της Ρωσίας, ειδικότερα, έχει μειωθεί σε μια οικονομία εν καιρώ πολέμου», ανέφερε η έκθεση. Και επισημαίνει τρεις τομείς της ρωσικής οικονομίας που θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης