Η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς αντίθετους ανέμους παρά την πρόσφατη ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης, υπογραμμίζει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα.

Η οικονομία της Ρωσίας έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική, παρά τις δυτικές κυρώσεις κυρώσεων τα σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία. Στα τέλη Ιανουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπερδιπλασίασε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας φέτος, σε 2,6% από 1,1% που προέβλεπε τον Οκτώβριο.

Παρόλα αυτά, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα βλέπει περισσότερα προβλήματα για τη χώρα των περίπου 145 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σοβιετικό πρότυπο

Μιλώντας στον Νταν Μέρφι του CNBC στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι, η Γκεοργκίεβα περιέγραψε αυτό που πιστεύει ότι τροφοδοτεί την ανάπτυξη της Ρωσίας, εξηγώντας γιατί οι αριθμοί δεν λένε την πλήρη ιστορία:

«Αυτό που μας λέει είναι ότι πρόκειται για μια πολεμική οικονομία στην οποία το κράτος – το οποίο ας θυμηθούμε, είχε ένα πολύ σημαντικό απόθεμα, που χτίστηκε επί πολλά χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας – επενδύει σε αυτήν την πολεμική οικονομία. Αν κοιτάξετε τη Ρωσία, σήμερα, η παραγωγή αυξάνεται, [για τον] στρατό, [και] η κατανάλωση μειώνεται. Και κάπως έτσι έμοιαζε κάποτε η Σοβιετική Ένωση. Υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης».

Οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν εκτοξευθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε έναν κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο περίπου 30% των δημοσιονομικών δαπανών, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 70% από το 2023 έως το 2024.

Οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια αναμένεται να αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού της Ρωσίας φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters .

Η μεγάλη φυγή

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις εξόριστων ακαδημαϊκών που συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Πολλοί από αυτούς που τράπηκαν σε φυγή είναι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης σε τομείς όπως η πληροφορική και οι επιστήμες.

«Πιστεύω ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολες στιγμές λόγω της εκροής ανθρώπων και λόγω της μειωμένης πρόσβασης στην τεχνολογία που συνοδεύει τις κυρώσεις», είπε η Γκεοργκίεβα.

«Επομένως, παρόλο που αυτός ο αριθμός μοιάζει με καλό νούμερο, υπάρχει μια μεγαλύτερη ιστορία πίσω από αυτό, και δεν είναι μια πολύ καλή ιστορία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή