Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται πάνω από τη δυναμική της, ανέφερε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ρυθμιστικής αρχής, προσθέτοντας ότι αυτό αποτυπώνεται και στις πληθωριστικές πιέσεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 16%, υπογραμμίζοντας ότι θα διατηρήσει τη σφικτή νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί.

Ρωσία: Εισέπραξε 385 εκατ. δολάρια από το «φόρο εξόδου»

Οι τιμές των εμπορευμάτων

Η κ. Ναμπιουλίνα τόνισε επίσης ότι η βελτίωση της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία προκάλεσε την άνοδο των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων, η οποία θα στηρίξει με τη σειρά της τις ρωσικές εξαγωγές: «Η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία συνέχισε να βελτιώνεται. Και οι τιμές στις αγορές εμπορευμάτων άρχισαν να αυξάνονται, κάτι που θα στηρίξει τις ρωσικές εξαγωγές», είπε.

Αναφερόμενη στις κινήσεις για τη στήριξη του ρωσικού νομίσματος, η ρωσίδα τραπεζίτης  υπογράμμισε ότι η χώρα δεν ξοδεύει αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος: «Όχι, δεν ξοδεύουμε αποθεματικά για να στηρίξουμε το ρούβλι. Παρεμπιπτόντως, αυτό φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι αλλαγές στον όγκο των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος συνδέονται με συναλλαγές δημοσιονομικών κανόνων και ανατιμήσεις.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας

Η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε για άλλη μια φορά να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 16% ετησίως στη δεύτερη συνεδρίασή της για το 2024, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή στο δελτίο τύπου της.

«Στις 22 Μαρτίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 16,00% ετησίως. Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά μειώνονται αλλά παραμένουν υψηλές. Η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά τις δυνατότητες επέκτασης της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών Η στενότητα στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί ξανά. Προς το παρόν, είναι πρόωρο να κρίνουμε τον ρυθμό των μελλοντικών αποπληθωριστικών τάσεων. Η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ρωσίας πρόκειται να σταθεροποιήσει τις διαδικασίες αποπληθωρισμού που εκτυλίσσονται στην εθνική οικονομία», αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης.

Ο στόχος του 4%

Η Τράπεζα της Ρωσίας σημείωσε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο επίπεδο – στόχο και η σταθεροποίησή του κοντά στο 4% συνεπάγεται μια μακρά περίοδο στενών νομισματικών συνθηκών για την οικονομία.

«Η επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο το 2024 και η περαιτέρω σταθεροποίησή του κοντά στο 4% προϋποθέτουν ότι οι αυστηρές νομισματικές συνθήκες θα διατηρηθούν στην οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας και δεδομένης της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, ο ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,0-4,5% το 2024 και θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 4% περαιτέρω», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρυθμιστικής αρχής, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού παραμένει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου και διαμορφώθηκε στο 7,7%, σύμφωνα με εκτιμήσεις στις 18 Μαρτίου.

Ανάπτυξη

Η ρωσική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται ενεργά το πρώτο τρίμηνο του 2024, πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή. «Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς το 1ο τρίμηνο του 2024. Η καταναλωτική δραστηριότητα παραμένει υψηλή εν μέσω σημαντικής αύξησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και θετικού καταναλωτικού κλίματος. Σύμφωνα με έρευνες των εταιρειών, η ζήτηση για επενδύσεις παραμένει υψηλή. Η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει μια σημαντική ανοδική απόκλιση από μια ισορροπημένη πορεία ανάπτυξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των βασικών επιτοκίων στη δυναμική των δανείων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες. «Από την αρχή του έτους, ο εταιρικός και ο στεγαστικός δανεισμός αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό. Ωστόσο, στον τομέα λιανικής, ο καταναλωτικός δανεισμός χωρίς ασφάλεια έχει επιταχυνθεί. Τα υψηλότερα εισοδήματα επιτρέπουν στα νοικοκυριά να αυξάνουν ταυτόχρονα τις αποταμιεύσεις και την κατανάλωση.

Αυστηρότεροι όροι

«Οι όροι τραπεζικού δανεισμού θα γίνουν επιπλέον αυστηρότεροι ως αποτέλεσμα μιας σειράς μακροπροληπτικών μέτρων και της ανάκλησης των περισσότερων ρυθμιστικών χαλαρώσεων για τις τράπεζες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία στη Ρωσία έφτασε σε ιστορικό χαμηλό. “Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αποτελούν τον βασικό περιορισμό για την επέκταση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, η στενότητα στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί ξανά. Η ανεργία έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό”, ανέφερε η δήλωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση αναθεώρησης των βασικών επιτοκίων στις 26 Απριλίου του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα