Πριν από δύο χρόνια, το Ντουμπάι έγινε ένα «καυτό» φαβορί για τους Ρώσους που θέλουν να παρκάρουν χρήματα ή να χτίσουν νέες ζωές μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτή η γοητεία τώρα εξασθενεί καθώς το κόστος ζωής στο λαμπερό εμιράτο αυξάνεται και οι τράπεζές του γίνονται αυστηρότερες στην επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg.

Χρυσός: Η εκτόξευση της τιμής του έριξε τις πωλήσεις στο παραδοσιακό παζάρι Gold Souk στο Ντουμπάι  

Οι ροές ρωσικών χρημάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – στα οποία ανήκει το Ντουμπάι – δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης, σύμφωνα με τραπεζίτες, στελέχη και επαγγελματίες επενδύσεων. Κανένας από αυτούς δεν προβλέπει εκτεταμένη έξοδο μετρητών ήδη στα ΗΑΕ, ωστόσο στελέχη λένε ότι φαίνεται να έχουν απορροφήσει τα περισσότερα από τα οφέλη των ρωσικών χρημάτων και είναι απίθανο να δουν πιο μεγάλες εισροές.

Ορισμένοι Ρώσοι που φθάνουν σκέφτονται να μετακομίσουν σε νέες δικαιοδοσίες ή ακόμη και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς η βιασύνη των ομογενών στο Ντουμπάι αυξάνει τα ενοίκια και τα καθημερινά έξοδα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η χώρα του Κόλπου δεν έχει κυρώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, οι ρωσικές οντότητες που δημιουργούν τραπεζικούς λογαριασμούς είναι πλέον πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν έλεγχο από τοπικές τράπεζες, καθώς τα ΗΑΕ δέχονται αυξημένη πίεση από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση πιθανής αποφυγής κυρώσεων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν κατά τη συζήτηση πληροφοριών που είναι ιδιωτικές.

Η επενδυτική εταιρεία μετανάστευσης Henley & Partners βλέπει λιγότερους Ρώσους να εγκαθίστανται στα ΗΑΕ, «οπότε η γραμμή τάσης μειώνεται», δήλωσε ο Philippe Amarante, επικεφαλής της Μέσης Ανατολής. “Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από τους Ρώσους πελάτες μου είτε έχουν μειώσει τα ακίνητά τους στο Ντουμπάι που αγόρασαν πριν από δύο χρόνια, διατηρούν ακόμα μια μικρή βάση εδώ, αλλά επέστρεψαν στη Μόσχα ή σε άλλες διαθέσιμες και πολύ ελκυστικές δικαιοδοσίες όπως ο Μαυρίκιος”.

Οι τράπεζες με έδρα τα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των Emirates NBD Bank PJSC, Mashreqbank PSC και First Abu Dhabi Bank PJSC, έχουν ενισχύσει τον έλεγχο των ρωσικών οντοτήτων και τους τελευταίους μήνες προσπάθησαν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη συμμόρφωση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

Aπορρίπτονται από τις τράπεζες

Τραπεζίτες με έδρα το Ντουμπάι δήλωσαν ότι αν και οι μέσοι Ρώσοι της μεσαίας τάξης στους οποίους δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν έχουν αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό σημαντικά προβλήματα με το άνοιγμα λογαριασμών, αρκετοί Ρώσοι στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις έχουν απορριφθεί από τις τράπεζες. Ορισμένοι με πολιτικές πεποιθήσεις ή διασυνδέσεις με πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις αντιμετώπισαν επίσης δυσκολίες στη λειτουργία τραπεζικών λογαριασμών, ανέφεραν ορισμένες από τις πηγές.

Σε ανακοίνωσή της, η Emirates NBD ανέφερε ότι δεσμεύεται να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα και ακολουθεί τις «ισχύουσες διεθνείς κυρώσεις», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες. Η Mashreqbank και η First Abu Dhabi Bank δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η MMC Norilsk Nickel PJSC, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης της Ρωσίας, αποφάσισε επίσης να μην ξεκινήσει τις συναλλαγές στα ΗΑΕ λόγω υλικοτεχνικών και τραπεζικών ζητημάτων, ανέφεραν άτομα εξοικειωμένα με τις δραστηριότητές της. Η υπηρεσία Τύπου της Norilsk Nickel αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αμέσως μετά την εισβολή, οι κτηματομεσίτες του Ντουμπάι ανέφεραν αύξηση των πλούσιων Ρώσων που κυνηγούν ακίνητα στις πιο δύσκολες γειτονιές του εμιράτου.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα ΗΑΕ αφαιρέθηκαν από τη λεγόμενη γκρίζα λίστα ενός παγκόσμιου παρατηρητή και οι αξιωματούχοι των Εμιράτων επιθυμούν να αποδείξουν ότι οι κανονισμοί δεν θα χαλαρώσουν αμέσως μετά, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Οριακός αντίκτυπος στα ΗΑΕ

Ο αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΑΕ θα είναι σχετικά οριακός, δεδομένου του ενδιαφέροντος από τους πλούσιους σε άλλα μέρη του κόσμου, δήλωσε ο Steffen Hertog, αναπληρωτής καθηγητής στο London School of Economics. “Τούτου λεχθέντος, ο αντίκτυπος στο Ντουμπάι θα είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν στο Αμπού Ντάμπι, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής του από ξένες επενδύσεις και ακίνητα”.

Και οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν πλήρως τα ΗΑΕ. Ο παραγωγός αλουμινίου United Co. Rusal International PJSC μετέφερε τις παγκόσμιες εμπορικές δραστηριότητες στο Ντουμπάι στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι έμποροι πετρελαίου, πολλοί από τους οποίους μετεγκαταστάθηκαν από τη Γενεύη και το Λονδίνο στην αρχή του πολέμου, εξακολουθούν επίσης να προτιμούν τα ΗΑΕ, χρησιμοποιώντας το ντιρχάμ ως βολική εναλλακτική λύση στο δολάριο, σύμφωνα με μερικούς από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Αλλά ακόμη και αυτή η ομάδα έχει αντιμετωπίσει αυστηρότερο έλεγχο από τον Οκτώβριο, όταν οι ΗΠΑ ενέτειναν την επιβολή των κυρώσεων ανώτατου ορίου τιμών στο αργό, ανέφεραν οι πηγές.

Παρά τις πιέσεις, οι Ρώσοι αφήνουν το σημάδι τους στο Ντουμπάι. Τώρα έχουν τις δικές τους ιατρικές εγκαταστάσεις, οδοντιάτρους και ακαδημία ποδοσφαίρου στο εμιράτο. Όλα αυτά δεν πείθουν ανθρώπους σαν τον Kozlov να μείνουν. «Αυτό είναι σαν ένα καφέ αεροδρομίου όπου όλοι περιμένουν την επόμενη πτήση», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή