Έξω από τα μαγαζιά της περίφημης αγοράς χρυσού Gold Souk στο Ντουμπάι κρατάει τους ενδιαφερόμενους ντόπιους αγοραστές το ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί τελευταία η τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Όπως λένε οι πωλητές, σύμφωνα με το Bloomberg, με τον χρυσό να σημειώνει ρεκόρ σημειώνει ρεκόρ στα 2.200 δολάρια η ουγγιά, οι περισσότεροι ντόπιοι περιορίζονται σε έρευνα αγοράς. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται από τουρίστες οι οποίοι ακόμη είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα.

«Ρωτούν γιατί είναι τόσο ψηλά [οι τιμές], οπότε αγοράζουν λιγότερα», δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό μέσο καταστηματάρχης ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και έξι χρόνια  στο παραδοσιακό παζάρι χρυσού προσθέτοντας ότι οι αγοραστές περιορίζονται σε μικρά αντικείμενα, περιμένοντας να πέσουν οι τιμές για να αγοράσουν κάτι μεγαλύτερο.

Διεθνείς αγορές: Πώς ερμηνεύονται τα υψηλά ρεκόρ στα χρηματιστήρια, τον χρυσό και το bitcoin

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται όσοι εμπορεύονται πλάκες χρυσού, που, όπως οι ίδιοι λένε, οι πωλήσεις τους έχουν μειωθεί στο μισό.

Ο Mohammad Tariq διαχειρίζεται ένα από τα δώδεκα καταστήματα Kanz Jewels στη τεράστια, υπαίθρια αγορά. Όπως είπε, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 40% αυτή την εβδομάδα, κυρίως από ντόπιους, καθώς οι τουρίστες δεν σκέφτονται την τιμή: πηγαίνουν επί τούτου στο Ντουμπάι, για να αγοράσουν χρυσό.

Ο χρυσός σημειώνει ένα ράλι… με σπασμένα φρένα, αιφνιδιάζοντας πολλούς επενδυτές, αλλά και εμπόρους.

Τα στοιχήματα σχετικά με τον χρόνο και το ποσοστό μείωσης των επιτοκίων από την Fed και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι αυξημένες αγορές από κεντρικές τράπεζες –με πρώτη και καλύτερη την Κίνα- είναι παράγοντες οι οποίοι έχουν συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της δυναμικής της τιμής του χρυσού.

Οι έμποροι που δραστηριοποιούνται σε μια από τις παλαιότερες αγορές χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είπαν στο Bloomberg ότι είναι εξίσου σοκαρισμένοι.

«Είναι απίστευτο», είπε ένας πωλητής που εργάζεται στο Souk εδώ και 22 χρόνια και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Μόλις δουν τον χρυσό και δουν την τιμή… τρέχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι και οι ντόπιοι, ειδικότερα, δείχνουν λιγότερη διάθεση να βάλουν το χέρι στην τσέπη, λόγω της εκτίναξης των τιμών, αλλά η τουριστική περίοδος λειτουργεί ως έναν βαθμό αντισταθμιστικά στην πτώση των πωλήσεων.

Οι επισκέπτες, πολλοί από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ, είπαν ότι γνώριζαν πως ήταν η μοναδική του ευκαιρία να αγοράσουν αναμνηστικά που δεν θα μπορούσαν να βρουν στην πατρίδα τους.

Πάντως ο έμπειρος έμπορος Abdelnaser Alyafie είναι αισιόδοξος, παρά τη μεγάλη μείωση που διαπιστώνει στις πωλήσεις του. Όπως λέει, «οι πελάτες θα αγοράσουν ξανά, καθώς το πολύτιμο κίτρινο μέταλλο είναι το μόνο εμπόρευμα για το οποίο οι άνθρωποι θα πολεμούσαν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή