Η Ουκρανία έλαβε μια δόση χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ, ποσό που θα βοηθήσει το Κίεβο να καλύψει «τρύπες» στον προϋπολογισμό του καθώς και σημαντικές κοινωνικές δαπάνες, ενώσω η χώρα αμύνεται κατά της ρωσικής εισβολής.

Ουκρανία: Ανάπτυξη 5,3% το 2023 παρά τον πόλεμο

Η Ουκρανία εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια των δυτικών εταίρων της, αλλά η ξένη χρηματοδότηση μειώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και ένα πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ έχει βρεθεί αντιμέτωπο με το «μπλόκο» που έχουν θέσει οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο εδώ και μήνες.

Στήριξη από Ιαπωνία και Βρετανία

Τον Μάρτιο, το Κίεβο κατάφερε να προσελκύσει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική εξωτερική χρηματοδότηση, πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Βρετανία συμπεριλαμβάνονται στους δωρητές.

Το νέο πακέτο βοήθειας της Παγκόσμιας Τράπεζας χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανία και την Ιαπωνία, δήλωσε ο Σμιχάλ.

«984 εκατομμύρια δολάρια προέρχονται από την Ιαπωνία και 516 εκατομμύρια δολάρια από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κεφάλαια θα καλύψουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού για κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανάγκες καθώς και την ανοικοδόμηση», έγραψε στο Χ.

Οι προηγούμενες δόσεις

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Ουκρανία έλαβε μια πρώτη δόση βοήθειας ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο πλαίσιο ενός προγράμματος ενδιάμεσης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κίεβο δαπανά το μεγαλύτερο μέρος των δικών του εσόδων για τη χρηματοδότηση των αμυντικών του προσπαθειών μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, με αποτέλεσμα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση των δυτικών εταίρων για την κάλυψη των κοινωνικών του δαπανών.

«Το 2024, η εξωτερική χρηματοδότηση έφτασε τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την έναρξη του πολέμου το ποσό έχει ανέλθει σε 83,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διεθνής βοήθεια κατευθύνεται για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών προτεραιότητας του κρατικού προϋπολογισμού της Ουκρανίας», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή