«Habemus Papam»… στην υπόθεση διάσωσης της Avramar. Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις πιστώτριες τράπεζες και μέτοχοι υπέγραψαν χθες την πολυαναμενόμενη συμφωνία για την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην εταιρεία ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται πως μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα αρχίσουν να εισρέουν στα ταμεία της εταιρείας τα νέα κεφάλαια, δίνοντας πολύτιμες ανάσες στη ρευστότητάς της.

Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η διαδικασία εύρεσης νέου επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη ανασυγκρότησης και εξυγίανσης του ομίλου.

Τη διαγωνιστική διαδικασία θα «τρέξει» η Deloitte, η οποία σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες θα απευθύνει κάλεσμα στην επενδυτική κοινότητα. Η εταιρεία θεωρείται ότι έχει σημαντικές προοπτικές και παρά τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα, μπορεί να επιστρέψει δυναμικά.

Πρόκειται άλλωστε, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειες με εδραιωμένη παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και ένα σημαντικό δίκτυο διανομής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι από ΗΠΑ και Ευρώπη ενώ εκτιμάται ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στο «κούρεμα» των δανείων που βαρύνουν την εταιρεία, τα οποία υπερβαίνουν τα 340 εκατ. ευρώ.

Η προετοιμασία

Το έδαφος για την επόμενη μέρα της εταιρείας προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Από τις εμβληματικές κινήσεις θεωρείται η αλλαγή στην ηγεσία με την τοποθέτηση του Eugenio Meschini στη θέση του CEO σε αντικατάσταση του Thor Talseth. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντικατάσταση του επικεφαλής ετέθη ως προϋπόθεση από τις τράπεζες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το δάνειο – γέφυρα των 20 εκατ. ευρώ.

O νέος διευθύνων σύμβουλος της Avramar, Eugenio Meschini

Η Avramar προήλθε από την συγχώνευση των τριών ηγετικών δυνάμεων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, του Νηρέα, της Σελόντα και Ανδρομέδα και έχει ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο, με κολοσσιαία παραγωγή και εξαγωγές.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν να γιγαντώνονται την περίοδο της πανδημίας που επέφεραν κάμψη των πωλήσεων αλλά και του σκληρού ανταγωνισμού από την Τουρκία. Το 2023, η εταιρεία αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών.

Ωστόσο, οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες το 2023 και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του όγκου και των εσόδων της Avramar. Ο όμιλος της Avramar απασχολει περίπου 1.600 εργαζόμενους ενώ διαθέτει τρία εργοστάσια ιχθυοτροφών στην Ελλάδα, προμηθεύοντας αποκλειστικά τις εκμεταλλεύσεις σε Ελλάδα και Ισπανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις