Η startup RealMINT, γέννημα – θρέμμα του ΑΠΘ, «χειρίζεται» την τεχνητή νοημοσύνη, προβλέποντας την ζήτηση των προϊόντων της επιχείρησης με βάση το ιστορικό πωλήσεων την ώρα που βελτιστοποιεί και την διαδικασία των προσλήψεων μίας εταιρείας μέσα από ψυχομετρικά εργαλεία αξιολόγησης της προσωπικότητας των υποψηφίων.

Startups: Μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις για το κλίμα αντιμετωπίζουν επενδυτική έρημο

Mε τη βοήθεια της ΑΙ δημιουργεί προϊόντα με επίκεντρο τον άνθρωπο

«Η εταιρεία είναι ένας τεχνοβλαστός μέσα από το ΑΠΘ και δημιουργήθηκε από τον καθηγητή πληροφορικής κύριο Ιωάννη Βλαχάβα και τους υποψήφιους διδάκτορες Ελευθέριο Κουλούμπρη και Γεώργιο Λιάπη. Η ιδέα προέκυψε από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του καθηγητή και τα διδακτορικά των φοιτητών σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία του καθηγητή μέσω του εργαστηρίου ευφυών συστημάτων. Η RealMINT  εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη για επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με σκοπό να δημιουργήσει ποιοτικά, οικονομικά, εύχρηστα, και ανθρωποκεντρικά προϊόντα», σημειώνει ο Γιώργος Λιάπης, συνιδρυτής της RealMINT.

«Για να ιδρύσουμε την εταιρεία μας παρακίνησε η ανάγκη για εφαρμογή των ερευνητικών μας αποτελεσμάτων για την επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων με καλύτερο τρόπο ή και η αντιμετώπιση νέων προκλήσεων με χρήση της τεχνητής Νοημοσύνης. Η RealMINT δραστηριοποιείται  στου τομείς ανάλυσης και πρόβλεψης χρονοσειρών (σε δεδομένα λιανικής και χρηματοοικονομικών δεδομένων) καθώς και παιχνιδιών σοβαρού σκοπού σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη», αναφέρει.

«Τα κύρια προϊόντας μας είναι: 1)Tο Demandio είναι ένα έξυπνο σύστημα πρόβλεψης ζήτησης βάση το ιστορικό πωλήσεων καθώς και προωθητικά στοιχεία και καιρικές προβλέψεις. 2)To MindEscape, ένα ψυχομετρικό εργαλείο αξιολόγησης προσωπικότητας μέσα από ψηφιακά Escape Room για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας των προσλήψεων σε εταιρίες», εξηγεί ο κ. Λιάπης, επισημαίνοντας πως «αυτήν την στιγμή έχουμε συμβόλαια με δύο μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας ενώ γίνεται αξιολόγηση των προϊόντων μας από μερικές ακόμα».

Απλώνει δίχτυα στην Ευρώπη

Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, «είναι η είσοδος σε νέες αγορές της Ευρώπης καθώς και η βελτίωση των προϊόντων με νέα χαρακτηριστικά και επέκταση της τεχνογνωσίας σε νέους κλάδους».

Δυνατό χαρτί τα πανεπιστήμια, το κράτος δεν στηρίζει επαρκώς τις startups, οι επιχειρήσεις δεν τις προτιμούν

Αναφορικά με τις προοπτικές του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας σημειώνει πως «ως startup που έχουμε λάβει μέρος σε 2 accelerators, το EGG Eurobank Coralia και το WALK Auth accelerator, καθώς και ως ενεργά μέλη του οικοσυστήματος μπορούμε να πούμε ότι οι προοπτικές και η δυναμική των ατόμων καθώς και το πάθος και οι ιδέες τους μπορούν να φωνάξουν παρών στον παγκόσμιο χάρτη οικοσυστημάτων startups. Αυτό είναι αντιληπτό και από την προσέλκυση νέων επενδυτών και επιχειρήσεων».

«Πλεονέκτημα του startup οικοσυστήματος είναι σίγουρα η δουλειά που γίνεται κυρίως στα πανεπιστήμια και δίνει γερές βάσεις τεχνογνωσίας για τα νέα προϊόντα καθώς και οι νέες ευκαιρίες για συνεργασίες με εταιρίες του εξωτερικού που έρχονται στην Ελλάδα και άρα μια έξοδο προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Ένα μειονέκτημα γενικότερα είναι η έλλειψη μεγάλης υποστήριξης του κράτους προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις με διάφορες ελαφρύνσεις καθώς και η έλλειψη εμπιστοσύνης από την τοπική αγορά, που προτιμούν (τις πιο κοστοβόρες) λύσεις του εξωτερικού», υποστηρίζει.

Στο κυνήγι των επενδυτών

Για να αναπτυχθεί περαιτέρω το οικοσύστημα, ο κ. Λιάπης εκτιμά πως «θα πρέπει να βρει τρόπους προσέγγισης επενδυτών, κάτι το οποίο σιγά σιγά γίνεται με σημαντικές δράσεις, καθώς και διεθνής διαγωνισμούς startup καθώς και με δράσεις και κίνητρα του κράτους ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες startups. Και ειδικά spin off μέσα από τα πανεπιστήμια».

«Μέσα από τις startups ανακαλύπτεις τον εαυτό σου»

Γιατί ένας νέος να δημιουργήσει την δικιά του startup; «Γιατί αγαπάει αυτό που κάνει και θέλει να βελτιώσει τον κόσμο. Η startup όπως και κάθε τι καινούργιο έχει δυσκολίες αλλά μέσα από αυτό το ταξίδι κάποιος ανακαλύπτει τον εαυτό του και βλέπει τις δυνάμεις του. Το συναίσθημα του να βλέπεις την ιδέα σου να γίνεται πράξη και να βλέπεις άλλοι άνθρωποι να το αγαπάνε όσο εσύ, σε γεμίζει», αναφέρει.

«Δουλειά, επιμονή, προσαρμοστικότητα και… τύχη για τους τολμηρούς»

Ποιο είναι το «απόρρητο σχέδιο» που οδηγεί στην επιτυχία; «Τα μυστικά είναι 3, η δουλειά, η επιμονή και η προσαρμοστικότητα. Με πολλή και σκληρή δουλειά και επιμονή μπορεί να γίνει μια ιδέα πράξη και με προσαρμοστικότητα μπορεί κανείς να κάνει έγκαιρα, γρήγορα και μεθοδικά τις αλλαγές που μπορεί να χρειαστεί για να πετύχει το προϊόν. Η τύχη είναι επίσης ένας παράγοντας αλλά ευνοεί τους τολμηρούς», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups