Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων World Fund ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατάφερε να εξασφαλίσει ταμείο 300 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή.

Το World Fund, ένας ευρωπαϊκός επενδυτής σε κλιματικές τεχνολογίες που επωάστηκε από την περιβαλλοντική μηχανή αναζήτησης Ecosia, είπε ότι συγκέντρωσε τα μετρητά παρά το δύσκολο περιβάλλον για επενδύσεις σε τεχνολογία, και, ειδικότερα, για επενδύσεις στην κλιματική τεχνολογία.

ΕΥ: Υστερούν οι επιχειρηματικές δράσεις για το κλίμα

Οι επενδυτές έχουν αποτραβηχθεί από πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματα που σχετίζονται με την τεχνολογία μετά την δραματική άνοδο πληθωρισμού και επιτοκίων, που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας το 2022. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του έχει κλονίσει το επενδυτικό κλίμα προς την τεχνολογία.

Πιέσεις και αμφισβητήσεις

Ο Ντάνιελ Βίσεβιτς, ιδρυτικός εταίρος του World Fund, είπε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε πολλές πιέσεις από ορισμένους θεσμικούς επενδυτές καθώς προσπάθησε να αναζητήσει δεσμεύσεις για το ταμείο της, ιδιαίτερα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) το 2023, περιέπλεξαν τα πράγματα .

«Έχουν πει, “συγγνώμη, αλλά είναι πολύ φιλόδοξο, δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε 300 εκατομμύρια», είπε ο Βίσεβιτς στο CNBC.

Ο Βίσεβιτς είπε ότι γεγονότα όπως η κατάρρευση της SVB και οι πιο σκληρές μακροοικονομικές συνθήκες οδήγησαν γενικότερα σε ανακατανομή των επενδύσεων προς περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο, όπως ομόλογα και μετρητά, ενώ οι μετοχές και ιδιαίτερα οι μετοχές τεχνολογίας παρουσίασαν υποχώρηση.

Οι αποτιμήσεις εταιρειών τεχνολογίας μειώθηκαν απότομα.

«Η αγορά ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε και οι αποτιμήσεις στο οικοσύστημα των startup μειώθηκαν σημαντικά, επομένως τα Venture Capital (VC) και τα private equity, δεν έκαναν το 2022 και το 2023 τις αποτιμήσεις που είδαμε το 2021,», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Βίσεβιτς σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο του World Fund παρέμεινε ανθεκτικό. «Δεν υπεστήκαμε αυτή την πτώση στις αποτιμήσεις», είπε. «Είχαμε στην πραγματικότητα μερικούς ανοδικούς γύρους».

Το World Fund είπε ότι συγκέντρωσε τα κεφάλαια από θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, του Ταμείου Συντάξεων του Οργανισμού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, της BPI Γαλλίας, της PwC Γερμανίας, της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW και της λιθουανικής εταιρείας ενέργειας Ignitis Grupe.

Η τεχνολογία κλίματος αντιμέτωπη με επενδυτική έρημο

Το World Fund επιδιώκει να λύσει αυτό που αποκαλεί «κοιλάδα του θανάτου» στον κόσμο της τεχνολογίας του κλίματος, όπου οι εταιρείες που συγκεντρώνουν μετρητά σε ένα δεύτερο στάδιο χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν ένα χρηματοδοτικό κενό που τις εμποδίζει να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους. Η αποκαλούμενη σειρά Β σχετίζεται με τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει ορισμένα ορόσημα.

«Ξέραμε ότι έπρεπε να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο ταμείο», είπε ο Βίσεβιτς. Ακόμη και ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων ευρώ, είπε, «δεν θα ήταν αρκετό για να βοηθήσει τις εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας στην Ευρώπη».

Οι εταιρείες της σειράς Β «πρέπει να καλύψουν αυτό το κενό, πρέπει να χτίσουν εργοστάσια», πρόσθεσε. «Δεν έχουν κέρδη και μερικές φορές δεν έχουν καν έσοδα πριν φτάσουν στη Σειρά Β. Αλλά εξακολουθούν να έχουν εξαιρετική τεχνολογία και επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και την ανάπτυξη μέσω διαφορετικών προγραμμάτων».

«Αλλά στη συνέχεια, όταν δημιουργηθούν αυτές οι εταιρείες, λαμβάνουν χρηματοδότηση εκκίνησης χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά από τη Σειρά Α έως τη Β έως τη Γ, υπάρχει πρόβλημα».

Το World Fund είπε ότι στοχεύει να λύσει αυτό το ζήτημα επενδύοντας αρχικά ποσά σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις πρώτες φάσεις της επένδυσης και στη συνέχεια δεσμεύοντας μετρητά για επακόλουθους γύρους για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερα ποσά μετρητών με το χρόνο να συνεχίσουν να δημιουργούν νέα προϊόντα και να κλιμακώνουν τις δραστηριότητες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κλιματική αλλαγή
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.