Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η startup τεχνητής νοημοσύνης του, xAI, λάνσαρε ένα chatbot με «λίγη ευφυΐα» και «μια επαναστατική σειρά», γνωστό ως Grok.

Όπως εξήγησε ο Μασκ, ο Γκροκ βασίζεται στον Οδηγό για τον Γαλαξία του Οτοστόπ, ένα ύπουλο εγχειρίδιο για διαστρικούς ταξιδιώτες που επινόησε ο χιουμορίστας Ντάγκλας Άνταμς για το κλασικό του μυθιστόρημα του 1979 με το ίδιο όνομα.

«Star Wars» μεταξύ Μπέζος και Μασκ

Η προέλευση του ονόματος του chatbot, ωστόσο, βρίσκεται σε ένα εντελώς διαφορετικό έργο επιστημονικής φαντασίας. «Grok», ένα ρήμα που σημαίνει «καταλαβαίνω βαθιά ή διαισθητικά», επινοήθηκε από τον Ρόμπερτ Χάινλαϊν για το μυθιστόρημά του το 1961 “Stranger in a Strange Land”. Στην ιστορία του Χάινλαϊν, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άρη μεταφέρεται στη Γη ως ενήλικας και επιδεικνύει ψυχικές δυνάμεις.

Ο Μασκ, του οποίου η μακροχρόνια εμμονή με τον Άρη τον οδήγησε να ιδρύσει την εταιρεία SpaceX με ρητό σκοπό τον αποικισμό του Κόκκινου Πλανήτη, φαίνεται να γνωρίζει το έργο ορόσημο του Χάινλαϊν. Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Μασκ δημοσίευσε τον τίτλο «Stranger in a Strange Land» την Κυριακή χωρίς περαιτέρω σχόλια. (Το X, γνωστό ως Twitter πριν το αποκτήσει ο Musk πέρυσι, θα παρέχει στον Grok «γνώση του κόσμου σε πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με την ανακοίνωση κυκλοφορίας, και ο Musk σχεδιάζει να κάνει το chatbot διαθέσιμο στους συνδρομητές Premium+ του X.)

Η επιβολή του όρου του Χάινλαϊν από τον Musk για το εγχείρημά του για την τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς το τελευταίο κεφάλαιο στη μακροχρόνια ιστορία του “grok”, ενός από τα πιο επιτυχημένα λεξικά στοιχεία που προέρχονται από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας.

Όταν ο Χάινλαϊν έγραψε το «Stranger in a Strange Land», δεν ήταν σχεδόν ο πρώτος συγγραφέας στο είδος της επιστημονικής φαντασίας που εφηύρε μια τέτοια λέξη που αλληλεπιδρά με τον πλανήτη. Ο Γουίλιαμ Τεν, στην ιστορία του το 1949 «Η Αφροδίτη και τα επτά φύλα», βρήκε έναν όρο Αφροδίτης κάπως παρόμοιο με τον Αρειανό «γκροκ». Το “Griggo”, που περιγράφεται ως μία από τις βασικές αισθήσεις του γηγενούς Plookh της Αφροδίτης, χρησιμοποιείται επίσης στην ιστορία του Tenn ως ρήμα, όπως στο “I griggoed his indigience.” Όταν η ιστορία του Tenn ανθολογήθηκε αργότερα, θυμήθηκε ότι ρώτησε τον Χάινλαϊν εάν το “grok” ήταν εμπνευσμένο από το “griggo” και ο  Χάινλαϊν απάντησε: “Είναι πιθανό, πολύ πιθανό”.

Το “Grok” είναι παντού στο “Stranger in a Strange Land”, που εμφανίζεται δεκάδες φορές στο κείμενο, συμπεριλαμβανομένων των μορφών όπως “grokked”, “grokking” και “ungrokkable” (όπως στο “the unrokkable vastness of the ocean”) .

Οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας έμαθαν γρήγορα τα νομίσματα του Ρόμπερτ Χάινλαϊν, εφαρμόζοντάς τα ακόμη και σε άλλους φανταστικούς κόσμους. Το βιβλίο του 1968 “The Making of Star Trek” σημείωσε την επικράτηση των κουμπιών “I Grok Spock” μεταξύ των θαυμαστών του κυρίου Spock, του μισού Vulcan αξιωματικού της επιστήμης που υποδύθηκε ο Leonard Nimoy στην αρχική τηλεοπτική σειρά.

Το “Grok” μετακινήθηκε επίσης στους αντιπολιτιστικούς κύκλους της δεκαετίας του 1960. Όπως αναφέρεται στο «The Electric Kool-Aid Acid Test» του Τομ Γουλφ, ο συγγραφέας Κεν Κέσι, ηγέτης μιας κοινότητας που τροφοδοτείται από ναρκωτικά που ονομάζεται Merry Pranksters, βρήκε έμπνευση στο Χάινλαϊν και του δόθηκε να πει πράγματα όπως, «Grok the Groovy Pranksters».

Αλλά ο «γκροκ» βρήκε επίσης εύνοια σε πιο άγριες υποκουλτούρες, ιδιαίτερα μεταξύ των προγραμματιστών υπολογιστών και των χάκερ. Στο “The Hacker’s Dictionary”, που δημοσιεύτηκε το 1983 από μια ομάδα επιστημόνων υπολογιστών, το “grok” ορίζεται ως: “Για να κατανοήσουμε, συνήθως με μια παγκόσμια έννοια. ειδικά, για να κατανοήσουμε όλες τις συνέπειες και τις συνέπειες της αλλαγής». Η γενεαλογία των χάκερ του “grok” είναι πιθανότατα σημαντική για τον Μασκ. Βέβαια, το αν το chatbot Grok είναι πραγματικά ικανό να τρομάξει τους δημιουργούς του μπορεί να είναι μια ερώτηση που εμπίπτει στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus