«Υπερβολικό» χαρακτηρίστηκε , από δύο συμβούλους με επιρροή στους μετόχους, το σχέδιο της AstraZeneca να καταβάλει στον διευθύνοντα σύμβουλο  Πασκάλ Σόριοτ  έως και 18,7 εκατ. λίρες.

Η φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε τον περασμένο μήνα την πρόταση αμοιβής της για τον διευθύνοντα σύμβουλο , ο οποίος θα πρέπει να επιτύχει μια σειρά στόχων, μεταξύ άλλων για τις εγκρίσεις νέων φαρμάκων, τα κέρδη ανά μετοχή και τις συνολικές πωλήσεις, για να λάβει το μέγιστο ποσό για την απόδοσή του φέτος.

Novo Nordisk: Ξεπέρασε το μισό τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση

Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι το 2012, ο Π. Σοριοτ μετέτρεψε την AstraZeneca στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του δείκτη FTSE 100 μετά τη Shell. Ο 64χρονος έλαβε 16,9 εκατ. λίρες πέρυσι, αφού πέτυχε τους περισσότερους μακροπρόθεσμους στόχους, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους καλύτερα αμειβόμενους διευθύνοντες συμβούλους του δείκτη blue chip.

Όταν περιέγραψε την υπόθεση για την αύξηση της δυνητικής αμοιβής του στην ετήσια έκθεσή της, η AstraZeneca δήλωσε ότι η αύξηση ήταν «σημαντική αν εξεταστεί σε βρετανικό πλαίσιο», αλλά «οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας» έναντι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομόλογων εταιρειών.

Οι εταιρείες Glass Lewis και ISS, οι οποίες διατυπώνουν συστάσεις προς τους μετόχους σχετικά με τον τρόπο ψηφοφορίας στις ετήσιες συνελεύσεις και σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό και προέτρεψαν τους επενδυτές να ψηφίσουν κατά του σχεδίου στην ετήσια γενική συνέλευση της AstraZeneca στις 11 Απριλίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο Soriot θα μπορούσε να κερδίσει ετήσιες πληρωμές κινήτρων με βάση τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις αξίας έως και 850% του βασικού μισθού του που ανέρχεται σχεδόν σε 1,5 εκατ. λίρες, σε σύγκριση με το μέγιστο 650% στο πλαίσιο μιας υφιστάμενης πολιτικής που έχει οριστεί το 2021. Θα μπορούσε επίσης να λάβει μπόνους αξίας έως και 300% του βασικού του μισθού, σε σύγκριση με 250% επί του παρόντος.

Αν και αναγνωρίζει ότι η AstraZeneca έχει «παγκόσμια εμβέλεια, βρίσκεται σε έναν τομέα με υψηλές αποδοχές, με έναν ιδιαίτερα καταξιωμένο διευθύνοντα σύμβουλο στο τιμόνι», η ISS δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για «την κλίμακα της αύξησης». Η αμοιβή του Soriot ήταν ήδη «ανταγωνιστική σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του», πρόσθεσε σε έκθεση, αντίγραφο της οποίας είδαν οι Financial Times.

Ο CEO της Novo Nordisk παίρνει τα μισά

Στην αξιολόγησή της, η Glass Lewis επισήμανε την «απουσία πειστικών στοιχείων ότι ο διευθύνων σύμβουλος έχει αμειφθεί λιγότερο σε σχέση με τους ομολόγους του τα τελευταία χρόνια».

Ο Π. Σοριοτ κερδίζει ήδη περισσότερα από τα αφεντικά μεγαλύτερων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών. Ο Lars Fruergaard Jørgensen, ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk, του μεγαλύτερου φαρμακευτικού ομίλου της Ευρώπης με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αμείφθηκε πέρυσι με 68 εκατ. δρχ. (7,8 εκατ. λίρες).

Η παρέμβαση των μεγαλύτερων συμβούλων πληρεξουσίων παγκοσμίως έρχεται καθώς οι αμοιβές των CEO’s έχουν γίνει ένα «σημείο ανάφλεξης» στη συζήτηση για το πώς θα πειστούν περισσότερες εταιρείες να εισαχθούν στο Λονδίνο.

Η Julia Hoggett, επικεφαλής του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, δήλωσε πέρυσι ότι τα στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αμείβονται περισσότερο καθώς το χρηματιστήριο μάχεται για την προσέλκυση περισσότερων εταιρειών.

Η αμοιβή του Π. Σοριοτ έχει στο παρελθόν αποδειχθεί αμφιλεγόμενη. Περίπου το 40% των ψήφων που δόθηκαν στην ετήσια συνέλευση του ομίλου το 2021 ήταν κατά του σχεδίου αμοιβών, το οποίο καθορίζεται κάθε τρία χρόνια. Η Glass Lewis και η ISS συνέστησαν επίσης στους μετόχους να αντιταχθούν στο εν λόγω σχέδιο.

Στο πλευρό του CEO o πρόεδρος της εταιρείας

Πέρυσι, ο Μισέλ Ντεμαρέ , ο πρόεδρος της AstraZeneca, υπερασπίστηκε την αμοιβή του Π. Σοριοτ, λέγοντας στους FT ότι ήταν έτοιμος να υπομείνει «σημαντικές επικρίσεις» γι’ αυτό και ότι ο Π. Σοριοτ θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα στις ΗΠΑ.

Αρκετά αφεντικά φαρμακοβιομηχανιών στις ΗΠΑ αμείβονται καλύτερα, με τον Ντέιβ Ρικς, επικεφαλής της Eli Lilly, να κερδίζει 26,6 εκατ. δολάρια το 2023.

Συνιστώντας στους μετόχους να ψηφίσουν κατά της νέας πρότασης, η ISS δήλωσε ότι “γνωρίζει την ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα πρότυπα αμοιβών του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών του FTSE έναντι των ομοειδών τους στις ΗΠΑ”.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι «η νέα πολιτική αντικατοπτρίζει την ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά ταλέντων και η αποζημίωσή μας είναι δομημένη ώστε να ανταμείβει την απόδοση».

Η εταιρεία επεσήμανε επίσης τις συνολικές αποδόσεις που έλαβαν οι μέτοχοι που, όπως είπε, ξεπέρασαν κατά πολύ «τον μέσο όρο των ομοειδών μας στην Ευρώπη και παγκοσμίως”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή