Οι μετοχές στην Τουρκία σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα και η λίρα υποχώρησε ελαφρά μετά το χαμηλό ρεκόρ της έναντι του δολαρίου, την επόμενη της μεγάλης νίκης της αντιπολίτευσης επί του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός σχεδόν 70%, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και μια επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης που έχει ανεβάσει το κόστος δανεισμού συνέβαλαν στο κακό αποτέλεσμα του AKP στις εκλογές της Κυριακής.

Αλλαγή σελίδας; Ο Ερντογάν έχασε όλες τις μεγάλες πόλεις

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 καταγράφει άνοδο περισσότερο από 1% με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν άνοδο 1,7%.

Η λίρα υποχώρησε 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, χαμηλό ρεκόρ σε βάση κλεισίματος, από τις 8 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πενταετείς συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης της Τουρκίας, ένα μέτρο του επενδυτικού κινδύνου, σημείωσαν πτώση, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν ελαφρά.

Τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο σηματοδότησε το μεγαλύτερο εκλογικό πλήγμα για τον Ερντογάν και το ΑΚΡ εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες στην εξουσία, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την αντιπολίτευση ως δύναμη και ενισχύοντας τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου ως τον κύριο αντίπαλο του προέδρου.

Ανησυχούν οι επενδυτές

Ακόμα και πριν από την ψηφοφορία, οι επενδυτές εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσαν να ανατρέψουν και πάλι την οικονομική πολιτική της χώρας και να την επαναφέρουν σε ανορθόδοξες τακτικές. Ωστόσο, σε μια συμβιβαστική ομιλία μετά τα μεσάνυχτα, ο Ερντογάν αποδέχτηκε την ήττα και είπε ότι το κόμμα του είχε μαθήματα να μάθει από το αποτέλεσμα.

«Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)», αναφέρει ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer. Εάν η οικονομική δυσπραγία και ειδικότερα ο πληθωρισμός ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα, τότε «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον πολιτική, καθώς και οικονομική προτεραιότητα, και αυτό θα πρέπει να στηρίζει τη διόρθωση της ορθόδοξης πορείας της πολιτικής βραχυπρόθεσμα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή