«Βλέποντας» μπροστά από την εποχή της, την στρατηγική της για τις προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνουν αντιμέτωπους κλιματική και διατροφική κρίση καταστρώνει η startup, με έδρα την Θεσσαλονίκη, Brite Solar.

RealMINT: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει πωλήσεις και «κάνει» προσλήψεις

Ανοίγοντας ορίζοντες πέρα από τα στενά ελληνικά σύνορα και διαθέτοντας στην φαρέτρα της τεχνολογίες αιχμής, η Brite Solar βελτιστοποιεί την αγροτική παραγωγή και περιορίζει τους πόρους που χρειάζεται, ειδικά σε ό,τι αφορά το νερό και την ενέργεια, δίνοντας την δική της «μάχη» απέναντι στον κλιματικό Αρμαγεδδώνα.

«Η ιδέα δημιουργίας της εταιρείας είχε να κάνει με την εξεύρεση λύσης στην διπλή εκμετάλλευση της γης στον κλάδο της γεωργίας, με τη χρήση των αγροφωτοβολταϊκών. Η εταιρεία μας άρχισε την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος το 2016. Έχουμε αναπτύξει διαφανή αγροφωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία παράγουν καθαρή ενέργεια, καθιστώντας τα ιδανικά για τις καλλιέργειες», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Δρ. Νίκος Κανόπουλος, ιδρυτής και CEO της Brite Solar.

«Το πλεονέκτημα των πάνελ της Brite είναι ότι έχουν την βέλτιστη απόδοση και για την γεωργική παραγωγή αλλά και την παραγωγή ενέργειας στο ίδιο κομμάτι γης ταυτόχρονα. Τα πάνελ μας περιέχουν επιχρίσματα με νανοδομημένα υλικά που αυξάνουν τη διαπερατότητα του γυαλιού, διώχνουν το βρόχινο νερό και κάνουν χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας (που είναι άχρηστη και για τα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες) για να αυξήσουν την φωτοσυνθετική ενέργεια για τα φυτά», εξηγεί.

Νανοϋλικά και φωτοσύνθεση με το βλέμμα στην διατροφική επάρκεια

«Η Brite ιδρύθηκε για να αναπτύξει διαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ για εφαρμογές στην γεωργία έτσι ώστε να συμβάλλει στην εξασφάλιση της διάθεσης τροφίμων εν όψει της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής. Η τεχνολογία της Brite χρησιμοποιεί νανοϋλικά που αυξάνουν την διαπερατότητα του γυαλιού του πάνελ και μεταθέτουν το υπεριώδες φως (που είναι άχρηστο για τα περισσότερα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες) στο κόκκινο, όπου τα φυτά φωτοσυνθέτουν. Αυτά τα υλικά, όταν συνδυάζονται με αμφίπλευρες ηλιακές κυψελίδες μονοκρυσταλλικού πυριτίου μας επιτρέπουν να κατασκευάσουμε Agri-PV πάνελ με βέλτιστη απόδοση τόσο για την καλλιέργεια όσο και για την παραγωγή ενέργειας στο ίδιο κομμάτι γης», επισημαίνει ο κ. Κανόπουλος.

Κατασκευή προϊόντων στην Πάτρα με την χάρη της να φτάνει μέχρι… την Ινδονησία

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, «είναι η ολοκλήρωση της γραμμής παραγωγής του προϊόντος μας στην ΒΙΠΕ της Πάτρας η οποία αρχικά θε έχει δυναμικότητα 150MWp και σύντομα 300MWp και το scale-up των πωλήσεών μας στην παγκόσμια αγορά. Προς το παρόν τα προϊόντα μας κατασκευάζονται σε Κίνα και Ινδία αλλά στο τέλος του 2024 θα κατασκευάζονται στην Πάτρα. Ήδη έχουμε εγκαταστήσει πάνελ της Brite σε διάφορες καλλιέργειες στην Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Σιγκαπούρη και Ινδονησία».

«Η Ελλάδα σημαντικός παίκτης στο παγκόσμιο τοπίο καινοτομίας»

Ποιες οι προοπτικές του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας;

«Οι Έλληνες είναι γνωστοί για την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Οι startups της Ελλάδας κερδίζουν δυναμική σχετικά με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Η στρατηγική θέση της χώρας, η ισχυρή κληρονομιά στην επιστήμη και την τεχνολογία και η ραγδαία βελτίωση των υποδομών έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ενισχύει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, τον πειραματισμό και την επίτευξη στόχων. Με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, το οικοσύστημα των startup της Ελλάδας είναι έτοιμο για ανάπτυξη, τοποθετώντας τη χώρα ως σημαντικό παίκτη στο παγκόσμιο τοπίο καινοτομίας», υποστηρίζει.

«Εξαιρετικό προϊόν, προσπάθειες και θυσίες»

Ποια είναι τα συστατικά για να «μεγαλώσει» μία startup; «Για την επιτυχία και ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι βασικό να έχεις ένα εξαιρετικό προϊόν. Ένα προϊόν που λύνει προβλήματα και καλύπτει ανάγκες στην αγορά-στόχο σας. Η συνεχής βελτίωσή, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιολογήσεις των χρηστών, πάντα βοηθάει στην εξέλιξη. Το “value for money” θα πρέπει πάντα να το έχουμε σαν κανόνα και με μια αξιόλογη ομάδα και ένα σωστό marketing, η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί. Βέβαια, η διατήρησή της δεν είναι εύκολη και επιτυγχάνεται με μεγάλες προσπάθειες και θυσίες», αναφέρει.

Ο υπερμαραθώνιος με απροσδόκητα γεγονότα και εμπόδια

Γιατί ένας νέος να τολμήσει την είσοδο στην επιχειρηματική αρένα;

«Όταν είσαι νέος, έχεις τη δυνατότητα να ρισκάρεις για να εκπληρώσεις όνειρα και οράματα, χωρίς τους περιορισμούς που θέτουν οι εξαρτημένες σχέσεις εργασίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική κουλτούρα και τη φιλοδοξία που μπορεί να έχει κάποιος νέος. Οι νέοι που θέλουν να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις μπορούν να βρουν περισσότερους πόρους από ποτέ στη διάθεσή τους», επισημαίνει.

«Για τους νέους είναι επίσης σημαντικό να έχουν τη δύναμη να ορίζουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα και να καθορίζουν τον δικό τους τρόπο ζωής. Είναι πρόκληση για αυτούς να μπορούν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής χωρίς να θυσιάσουν την παραγωγικότητά τους», συμπληρώνει.

Υπάρχει μυστικό της επιτυχίας; «Αναφορικά με το μυστικό της επιτυχίας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ποιους κινδύνους θέλεις να αναλάβεις και ποιες αρχές θέλεις να τηρήσεις. Παράλληλα, το να κάνεις πράξη το όραμά σου αποτελεί πρόκληση, ειδικά όταν οι άλλοι μπορεί να αμφιβάλλουν για την ιδέα σου. Η επιτυχία έρχεται πάντα από την ομαδική εργασία. Αν προσλάβεις τους σωστούς ανθρώπους στα σωστά μέρη, τότε πετυχαίνεις και αναπτύσσεσαι. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις πως μια startup είναι ένας υπερμαραθώνιος και όχι ένα σπριντ, οπότε προετοιμάζεσαι για ένα μακρύ, σκληρό ταξίδι με απροσδόκητα γεγονότα και εμπόδια», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups