Στο project της «χειρουργικής» κατεδάφισης των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη (Οδός Φαλήρου 5) αναμένεται όπως όλα δείχνουν να συμβάλει ως τεχνικός σύμβουλος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Μάλιστα, πηγές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής μιλώντας στον «ΟΤ» αναφέρουν πως οι δύο πλευρές μετά από μια περίοδο διαπραγματεύσεων «έδωσαν τα χέρια» και είναι θέμα χρόνου να μπουν οι υπογραφές στην προγραμματική συμφωνία.

Ζητείται η συμβολή του ΤΕΕ στη «χειρουργική κατεδάφιση» του Cocomat στην Ακρόπολη

Η προγραμματική συμφωνία όπου θα περιγράφονται οι αρμοδιότητες και το πεδίο ευθύνης του τεχνικού συμβούλου είχε τεθεί ως προϋπόθεση από ΤΕΕ για να συμπράξει στο project.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιδιώκει τη συμμετοχή του ΤΕΕ καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό project που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πραγματικότητα. 

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου εκτιμάται πως θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην άρτια ολοκλήρωση του έργου.

«Είναι άλλο πράγμα να κατεδαφίζεις ένα αυθαίρετο στον αιγιαλό, και άλλο να επιχειρήσεις να κοντύνεις κατά δυόμιση ορόφους ένα ενεργό κτήριο 33 μέτρων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το κτήριο δεν θα υποστεί άλλες ζημιές ή φθορές και μάλιστα σε μια πυκνοδομημένη και κατοικημένη περιοχή», δήλωναν πρόσφατα στον ΟΤ πηγές της Αποκεντρωμένης. Γιατί σε περίπτωση αστοχίας ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα δύναται να ζητήσει αποζημίωση.

Η μελέτη κατεδάφισης

Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η Αποκεντρωμένη να προχωρήσει στην κήρυξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση του κατάλληλου συμβούλου που θα εκπονήσει τη μελέτη κατεδάφισης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την κατεδάφιση.

Όσον αφορά στα χρονικά περιθώρια για την εκτέλεση του έργου, πηγές της Αποκεντρωμένης αναφέρουν πως υπάρχει κατανόηση απ’ όλες τις πλευρές καθώς διαπιστώσουν πως σημειώνεται πρόοδος.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ το περασμένο φθινόπωρο αποφάσισε να αναθέσει στις κρατικές υπηρεσίες την ευθύνη κατεδάφισης των δυο τελευταίων ορόφων του 10όροφου ξενοδοχείου Cocomat στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν αυθαίρετοι, δίνοντάς τες μάλιστα περιθώριο έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.

Οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη 

Είχε προηγηθεί η άρνηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας (Μπλε Κέδρος) των αδελφών Ευμορφίδη να αναλάβει την κατεδάφιση επικαλούμενη τις δυσχέρειες του έργου. Δεν αποκλείεται πάντως όλα τα παραπάνω να ανατραπούν σε περίπτωση που η Μπλε Κέδρος πετύχει μια θετική για αυτήν δικαστική απόφαση.

Η διοίκηση της έχει καταθέσει μια σειρά από προσφυγές σε σειρά δικαστηρίων, υποστηρίζοντας πως το ξενοδοχείο μαζί με τους δυο επίμαχους ορόφους κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια και συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές