Να προλάβουν τις πιθανές αναταράξεις των αγορών λόγω εκλογών στις ΗΠΑ σπεύδουν οι εταιρείες παγκοσμίως, πραγματοποιώντας εμπροσθοβαρώς τις προγραμματισμένες ομολογιακές τους εκδόσεις, ώστε να μην βρεθούν προ αρνητικών εκπλήξεων τους επόμενους μήνες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της LSEG, οι επιχειρήσεις έχουν εκδώσει ήδη ομόλογα αξίας 606 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Μάλιστα, είναι το υψηλότερο ποσό από το 1990.

Αν και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι εταιρείες απολαμβάνουν τα χαμηλότερα spreads των τελευταίων ετών, με τις εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες να μην είναι καθησυχαστικές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί να δανειστούν δυνητικά ακριβότερα εξαιτίας της εκλογικής αβεβαιότητας.

Εμπροσθοβαρές πλάνο δανεισμού

«Η αγορά ‘τρέχει’ περίπου δύο μήνες πριν από αυτό που θεωρείται ένα κανονικό χρονοδιάγραμμα για την έκδοση τίτλων επενδυτικού βαθμού», σχολίασε ο Teddy Hodgson, της Morgan Stanley στους Financial Times, ο οποίος αποδίδει αυτήν την δραστηριότητα στις εκλογές.

Τα πιστωτικά περιθώρια των ΗΠΑ έχουν μειωθεί σημαντικά από τις αρχές Ιανουαρίου, με τη βοήθεια «τεχνικών» δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ζήτησης για νέους τίτλους από επενδυτές που διψούν για αποδόσεις. Η μέση διαφορά ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται τώρα σε μόλις 0,93 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία από τα στοιχεία του δείκτη Ice BofA. Αυτό είναι περίπου το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021 και μόλις 0,14 ποσοστιαίες μονάδες από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών. Το μέσο spread υψηλής απόδοσης, δηλαδή η απόδοση στους junk τίτλους κυμαίνεται στις 3,12 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2021.

«Είναι μια πραγματικά καλή αγορά», δήλωσε ο John McAuley, επικεφαλής χρέους της Citi στη Βόρεια Αμερική. «Αυτό που βλέπουμε σε γενικές γραμμές είναι υψηλότεροι όγκοι και πιο στενά spread — καλύτερη πρόσβαση για τις εταιρείες».

Ο McAuley εξήγησε ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια πολύ πιο ευνοϊκή οικονομική προοπτική από τη «σκληρή προσγείωση» που πολλοί φοβόντουσαν πέρυσι. Οι αγορές τώρα τιμολογούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κάνει μειώσεις ύψους 0,75 ποσοστιαίων μονάδων φέτος, αφού σύσφιξε επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

«Νομίζω ότι αυτό που σκέφτονται οι περισσότερες εταιρείες – ιδιαίτερα οι συχνοί εκδότες – είναι – «ας αντλήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής μας το πρώτο εξάμηνο του 2024», δήλωσε ο Hodgson στη Morgan Stanley. «Στη συνέχεια εάν περάσουμε από τις εκλογές και η ανταπόκριση της αγοράς είναι θετική για οποιονδήποτε λόγο, θα χρησιμοποιήσουμε το τέλος του έτους για να έχουμε καλύτερη εκκίνηση το 2025».

Που εντοπίζονται οι φόβοι

Ορισμένοι τομείς θεωρούνται πιο ευαίσθητοι στα αποτελέσματα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ από άλλους, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια και οι εταιρείες που εκτίθενται στην Κίνα.

Ο John Hines, παγκόσμιος επικεφαλής κεφαλαιαγορών χρέους επενδυτικού επιπέδου στη Wells Fargo, επεσήμανε ότι οι δανειολήπτες «τείνουν να πραγματοποιούν τις ετήσιες χρηματοδοτήσεις τους γενικά πριν από το τέταρτο τρίμηνο».

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς έχει επίσης επιταχύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη δραστηριότητα μετοχικών κεφαλαίων.

«Η προσδοκία μου είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αστάθεια όσο πλησιάζουμε στην πραγματική ημέρα των εκλογών», δήλωσε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά της Invesco. «Αλλά», πρόσθεσε, «αυτό που έχουμε δει ιστορικά είναι ότι οι εκλογές δεν έχουν πραγματικά σημασία – μαζί με άλλες γεωπολιτικές κρίσεις μακροπρόθεσμα».

Ταυτόχρονα, ο δανεισμός στην αγορά μετατρέψιμων ομολόγων έχει επίσης αυξηθεί κατακόρυφα. Οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από μισό φέτος, στα 17 δισ. δολάρια. «Είναι πραγματικά ένας χρόνος εννέα μηνών από την άποψη της έκδοσης», δήλωσε ο Richard Duffield, επικεφαλής των convertibles στη Citi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές