Σύμφωνα με τις προσδοκίες αυξήθηκε στο 2,5% ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς δείκτες μέτρησης των πληθωριστικών πιέσεων που εξετάζει η Federal Reserve, διατηρώντας την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο στο τραπέζι.

Σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του  Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης του υπουργείου Εμπορίου.

ΗΠΑ: Στον υπολογισμό των καταναλωτικών δαπανών και οι οικιακές εργασίες

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης τιμών PCE θα ενισχυθεί κατά 0,4% μηνιαία και θα αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση.

Tα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών PCE σημείωσε άνοδο 0,4% αντί για 0,3%.

Τόσο οι αγορές μετοχών όσο και οι αγορές ομολόγων παρέμειναν κλειστές ενόψει της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο  δομικός δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2,8% σε 12μηνη βάση και αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με ένα μήνα πριν, ανέφερε την Παρασκευή το Υπουργείο Εμπορίου.. Και οι δύο αριθμοί αντιστοιχούσαν στις εκτιμήσεις του Dow Jones.

Ενώ η Fed εξετάζει και τα δύο μέτρα κατά τη χάραξη πολιτικής, θεωρεί ότι ο δομικός είναι καλύτερος μετρητής των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, πολύ πάνω από την εκτίμηση για 0,5%, υποδηλώνοντας πιθανώς πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,3%, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση 0,4%.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και δήλωσε ότι δεν έχει δει ακόμη αρκετή πρόοδο στον πληθωρισμό για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης. Στην τριμηνιαία επικαιροποίηση των προβολών επιτοκίων, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς προέβλεψαν και πάλι μειώσεις κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες φέτος και το 2025.

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την 1η Μαΐου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις μειώσεις στη συνεδρίαση της 11-12 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή