Η νέα επίθεση εναντίον του Ισραήλ από φιλοϊρανική οργάνωση και μάλιστα με χτύπημα ακριβείας, εναντίον της πόλης Εϊλάτ την επομένη του αεροπορικού πλήγματος που προκάλεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Συρία , με αποτέλεσμα το θάνατο υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματικού, διαμορφώνει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Και δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη ισραηλινή επίθεση εναντίον διπλωματικής αποστολής του Ιράν στη Δαμασκό, που ανεβάζει περαιτέρω τη θερμοκρασία σε μια ήδη διακεκαυμένη ζώνη, καθώς το κτίριο που επλήγη είναι έδαφος του Ιράν με προφανή νομικό και συμβολικό αντίκτυπο.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν άλλα 4 drones των Χούθι που στόχευαν αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Η Τεχεράνη, έχει ήδη δηλώσει πως θα απαντήσει «αποφασιστικά» στο θάνατο του στρατηγού Ρεζά Ζαχεντί, διοικητή στο παρελθόν μιας επίλεκτης μονάδας του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (που αναλαμβάνει επιχειρήσεις στο εξωτερικό), καθώς και των άλλων πέντε Ιρανών στρατιωτικών και δύο διπλωματικών υπαλλήλων.

Η ρητορική αντίδραση της Τεχεράνης που αφενός έκανε λόγο για «παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών» και αφετέρου ζήτησε «σοβαρή απάντηση» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά καθώς η χώρα των Αγιατολάχ τηρεί μια προσεκτική στάση το τελευταίο διάστημα.

Πριν από έναν μήνα η Τεχεράνη επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, αμέσως μετα τα φονικά χτυπήματα εναντίον αμερικανικών δυνάμεων, καθώς διαμηνύθηκε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ή κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Ο κίνδυνος της διάχυσης

Πρόθεση της Ουάσιγκτον καθώς και αλλων βασικών πρωταγωνιστών ήταν εξ αρχής η αποφυγή διάχυσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, μια από τις πιο εύφλεκτες, αν όχι η πιο θερμή περιοχή του πλανήτη.

Αντίθετα, μια γενικευμένη και ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον διάφορων δρώντων αφ΄ενός έχει τεράστιες δυσκολίες και αφετέρου εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας διάχυσης που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και ουσιαστικά θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου : Στην ευρύτερη περιοχή τουλάχιστον πέντε χώρες (Ισραήλ, Τουρκία, Συρία, Ιορδανία, Ιράκ ) εμπλέκονται στρατιωτικά σε διαφορετικά μέτωπα , από την περιοχή της Παλαιστίνης μέχρι τη βόρειο Συρία και τα τουρκο-ιρανικά σύνορα έως στο βόρειο Ιράκ, που συχνά επιχειρεί ο τουρκικός στρατός.

Συγκέντρωση τεράστιων δυνάμεων

Ακόμη, δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις , οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, όχι μονον διατηρούν βάσεις και στρατεύματα αλλά επιχειρούν με σημαντική υποστήριξη (επικοινωνιών, επιμελητείας και οπλικών συστημάτων) : Οι Αμερικανοί διατηρούσαν στην περιοχή-μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου- δυο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα (ήδη από την έναρξη της κρίσης μετά την επίθεση της Χαμάς), τα Gerald R. Ford και Dwight Eisenhower (που τώρα επιχειρεί στη Ερυθρά Θάλασσα) , μαζί με τα πλοία συνοδείας τους αλλά και τουλάχιστον επτά σημαντικές αεροπορικές βάσεις σε εύλογη ακτίνα (εκτός αυτών που βρίσκονται νοτιότερα στα κράτη του Αραβικού Κόλπου) .

Οι Ρώσοι έχουν σχεδόν έναν δικό τους ναύσταθμο στην Ταρτούς της Συρίας, άγνωστο αριθμό υποβρυχίων (πιθανά και στρατηγικών) που βρίσκονται στη Μεσόγειο αλλα και μεγάλα πλοία επιφανείας (καταδρομικά και φρεγάτες) που «σταθμεύουν» στα ελεύθερα αγκυροβόλια των διεθνών υδάτων, γύρω από την Κύπρο , την Κρήτη ή ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου.

Η Μόσχα έχει ακόμα δύο αεροπορικές βάσεις, επι συριακού εδάφους, τη βάση Χμεϊμίμ, κοντά στη Λατάκια, και μια ακόμη αεροπορική βάση, την αλ-Τζάραχ στη βόρεια Συρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή