Μπερδεμένος εμφανίζεται ο κόσμος για τις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής. «Και δεν έχει άδικο» όπως πιστεύουν πολλοί αναλυτές που αξιολογούν το πώς χειρίστηκαν οι χώρες την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πλήθος αιολικών πάρκων άλλωστε κατέστρεψε στην ουσία πολλά σημεία ομορφιάς στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, οι καταναλωτές υπέστησαν πρόσθετες χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας για να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους των πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία έπρεπε να κατασκευαστούν λόγω ενός κλιματικού προβλήματος που ορισμένοι δεν πίστευαν ότι ήταν πραγματικό.

Κίνα: Οι απομακρυσμένες έρημοι κρύβουν μια ενεργειακή επανάσταση

Αυτή ήταν μια συμπυκνωμένη εκδοχή όσων είπε ο Greg Jackson, ο ιδρυτής μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Octopus Energy, σε ένα συνέδριο των Financial Times για το κλίμα. Η σημερινή κατάσταση είναι πλέον παράλογη, πρόσθεσε, επειδή η ανανεώσιμη ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη αλλά εξακολουθεί να πωλείται σε ένα σύστημα που «απλώς δεν έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους καταναλωτές αυτό το όφελος».

Και ο Jackson δεν είναι οποιοσδήποτε ηγέτης της πράσινης ενέργειας. Από το 2016, η Octopus έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας διεθνής παίκτης που επενδύει σε αιολικά πάρκα, εγκαθιστά οικιακές αντλίες θερμότητας, παρέχει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και υποστηρίζει υποθαλάσσια καλώδια πράσινης ενέργειας.

Προσφέρει επίσης φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια σε άτομα που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα και διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την προσιτή πράσινη ενέργεια.

Η εμπειρία της Greenpeace

Ο Jackson μπορεί να εντάχθηκε στην Greenpeace στην εφηβεία του, αλλά είναι ένας άνθρωπος που κατά κύριο λόγο γνωρίζει από τεχνολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι παράτησε το σχολείο στα 16 του για να δημιουργήσει παιχνίδια στον υπολογιστή.

Η μεγάλη επιτυχία της Octopus είναι το Kraken, μια πλατφόρμα λογισμικού για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των εργασιών της και για την οποία χορηγεί άδεια σε άλλες εταιρείες ενέργειας.

Η εταιρεία αναφέρεται επανειλημμένα ως πρότυπο για έναν κλάδο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκπληκτικά καλό: την τεχνολογία κλίματος ή τις τεχνολογίες που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών.

Η εταιρεία έγινε παράδειγμα για 115 ομάδες που εργάζονται πλέον πάνω σε οτιδήποτε, από τα «έξυπνα» τούβλα που μειώνουν τη χρήση ενέργειας έως τα καθαρότερα ελαστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Πράσινη» έκρηξη

Αυτό καθιστά το Λονδίνο τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμβο τεχνολογίας για το κλίμα σύμφωνα με τον Andrew Wordsworth, έναν από τους εγκεφάλους πίσω από τις αντίστοιχες καινοτομίες. Ως συνιδρυτής της Sustainable Ventures, μιας πράσινης νεοφυούς επενδυτικής και συμβουλευτικής εταιρείας, ήδη σχεδιάζει ανάλογους χώρους εργασίας στο Μάντσεστερ, τη Γλασκώβη, το Μπέρμιγχαμ και όχι μόνο για να καλύψει έναν τομέα που έχει, όπως λέει, «πραγματικά εκραγεί».

Από τότε που ξεκίνησε η επιχείρησή του το 2011 μέχρι και σήμερα, οι επενδύσεις στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας στο Λονδίνο αυξήθηκαν από 177 εκατομμύρια δολάρια το 2014 σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Η πόλη είχε τη δεύτερη θέση για επενδύσεις στην κλιματική τεχνολογία παγκοσμίως πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Dealroom, η οποία ξεπέρασε οριακά από τη Στοκχόλμη . Και σε εθνικό επίπεδο, οι νεοφυείς επιχειρήσεις για το κλίμα συγκέντρωσαν πέρυσι ένα ρεκόρ 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή το 29% του συνόλου των επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό είναι φυσικά ένα μικρό μόλις ποσοστό των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθιερωμένες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Η περίπτωση της Octopus

Η Octopus απασχολεί 6.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα 1.000 στο εξωτερικό. Η Sustainable Ventures έχει δημιουργήσει ή διατηρεί περίπου 5.500 θέσεις εργασίας από την αρχή.

Αλλά σε μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη μεγάλη οικονομία που έθεσε σε νόμο έναν καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών, οι δυσκολίες δεν άργησαν να έρθουν. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak τον Σεπτέμβριο αποδυνάμωσε μια σειρά από πολιτικές μηδενικών ρύπων.

Και ενώ κάποιοι χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή ως πλήγμα για μια χώρα με ιστορικό διακομματικής υποστήριξης της δράσης για το κλίμα, ειδικά όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενισχύουν τις πράσινες βιομηχανικές πολιτικές, επιχειρηματικές πηγές μιλούν για «λαμπρή δουλειά στην πολιτική για το κλίμα, παρά τα πρωτοσέλιδα για την πράσινη αναδίπλωση του Σουνάκ», σύμφωνα και με όσα δήλωσε στους FT η Rachel Solomon Williams, επικεφαλής της πράσινης επιχειρηματικής συμμαχίας Aldersgate Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green