Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έβδομη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας.

Δύο σημαντικοί παράγοντες βοηθούν τους Φινλανδούς να βρουν την ευτυχία στην εργασία: υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης σε δομές και συναδέλφους, καθώς και η έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, είπε, μιλώντας στο CNBC, ο Miika Makitalo, CEO της HappyOrNot.

Η εταιρεία με έδρα τη Φινλανδία κατασκευάζει τα γνωστά μηχανήματα με τα κουμπιά με φατσούλες που επιλέγουν οι καταναλωτές για να αξιολογήσουν την υπηρεσία μιας επιχείρησης και τα οποία χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια και καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Απασχολεί 56 άτομα 15 διαφορετικών εθνικοτήτων στη Φινλανδία, καθώς και περίπου 15 άτομα στις ΗΠΑ και 5 εργαζόμενους στη Βρετανία.

Φινλανδία: Γιατί έχει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο

Ως επικεφαλής της επιχείρησης, ο Makitalo λέει ότι υπάρχουν τρεις ειδικές φράσεις που αποτυπώνουν τη φινλανδική νοοτροπία σχετικά με την εύρεση της ευτυχίας και της ικανοποίησης στη δουλειά.

«Κανείς δεν γεννιέται ειδικός»

Ουσιαστικά, αυτή η φράση υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν γεννιέται ως επαγγελματίας» και «υπάρχουν πάντα πράγματα να μάθεις», λέει ο Makitalo.

Η φράση έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να φιλοδοξούν να κάνουν σπουδαία δουλειά, ακόμα κι αν εξακολουθούν να μαθαίνουν σε αυτήν.

«Αν ονειρεύεσαι κάτι, κάντο», λέει. «Κάντε αίτηση για τις θέσεις που επιθυμείτε. Και όταν αναλάβετε κάτι, μάθετε πώς να το κάνετε».

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το να έχεις μια νοοτροπία εξέλιξης στην εργασία ή να πιστεύεις ότι μπορείς να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου με την εξάσκηση, είναι μια ελκυστική ιδιότητα σε έναν υποψήφιο εργαζόμενο.

Η φινλανδική φράση τονίζει επίσης ότι δεν είναι κακό να κάνει κάποιος λάθη στη διαδικασία της εκμάθησης, αρκεί να αξιοποιήσει αυτές τις εμπειρίες για βελτίωση.

Είναι μια παρήγορη ιδέα, λέει ο Makitalo, ότι «δεν απαιτείται ούτε αναμένεται να κατακτήσεις [κάτι] την πρώτη μέρα. Δείξε ανοχή στον εαυτό σου».

«Τα σοβαρά επαγγελματικά θέματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Διαφορετικά, θα είμαστε ανεξέλεγκτοι σαν τα “κοτόπουλα της Μαίρης”»

Αυτή η φράση προέρχεται από το κλασικό φινλανδικό μυθιστόρημα, Ο Άγνωστος Στρατιώτης, και χρησιμοποιείται για να καταδείξει ότι μια ομάδα στρατιωτών καλείται να ανταποκριθεί σε ό,τι τους έχει ανατεθεί, εξηγεί ο Makitalo. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, θα χαλαρώσουν, σαν «κοτόπουλα ελεύθερα». Δηλαδή, αφού έκαναν τη δουλειά τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπόλοιπο χρόνο τους όπως επιθυμούν.

Πέρα από τις αστείες εικόνες, ο Makitalo λέει ότι αυτή η φράση έχει σκοπό να τονίσει τις επίπεδες ιεραρχίες που είναι κοινές στις φινλανδικές εργασιακές κουλτούρες. Η ουσία αποδίδεται ως εξής: «Για οτιδήποτε είναι επείγον, θα ληφθεί μέριμνα. Αλλά δεν μας ενδιαφέρουν οι δομές, αφεντικά μην έρχεστε εδώ να μου πείτε τι να κάνω», λέει ο Makitalo. «Ξέρω τι πρέπει να κάνω. Και βάζω τις προτεραιότητες».

Ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Makitalo λέει ότι υποστηρίζει την ακρόαση σχολίων απευθείας από τους υπαλλήλους του. «Οποιοσδήποτε στην εταιρεία μπορεί να έρθει σε μένα και να μου πει, «Μίικα δεν έχει νόημα. Διόρθωσε τη στρατηγική.»

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή ανατροφοδότηση, ειδικά αν βασίζεται σε γεγονότα», λέει.

Οι Φινλανδοί εργαζόμενοι μπορεί να έχουν διαφορετικούς ρόλους και εποπτικές ευθύνες, αλλά «είμαστε όλοι ισότιμοι συνεισφέροντες και αυτό το ενισχύει», επισημαίνει ο ίδιος.

Αυτή η νοοτροπία, εξάλλου, αποτρέπει συμπεριφορές μικροδιαχείρισης και μπορεί να εξουσιοδοτήσει τους εργαζόμενους να πάρουν πρωτοβουλίες. «Όταν όλοι στον οργανισμό γνωρίζουν τη στρατηγική και το όραμα, μπορούν να ενεργήσουν μόνοι τους και δεν χρειάζεται να τους λένε τι απαιτείται», προσθέτει.

«Εμπρός» είπε η γιαγιά στο χιόνι

Ως μια άλλη μεταφορική εικόνα, αυτή η φράση έχει σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Όπως εξήγησε ο Makitalo, «Υπάρχει αυτή η “παιχνιδιάρικη” ιδέα ότι, και σε μεγάλο ύψος χιονιού, ακόμη και μια γιαγιά μπορεί να πει, “Ε, αυτό δεν είναι μεγάλη υπόθεση”, λέει χαρακτηριστικά.

Το νόημα αυτής της φράσης, μπορεί να βρει την εφαρμογή του στη διάρκεια μιας μακράς συνάντησης όπου οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να αποφασίσουν για το επόμενο βήμα. Κάποια στιγμή, πρέπει να βγεις μπροστά, λέει ο Makitalo.

«Το σκεπτικό είναι, ας ολοκληρώσουμε τα πράγματα», λέει. «Έτσι, υπάρχει μια νοοτροπία: ας μην ανησυχούμε, ας μην μένουμε σε αυτό, θα το φροντίσουμε στην πορεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή