Το «Sisu» είναι μια έννοια και τρόπος ζωής που είναι συνυφασμένος στη φινλανδική κουλτούρα για περισσότερα από 500 χρόνια . Δεν έχει άμεση μετάφραση, αλλά επικεντρώνεται στην αποφασιστικότητα και το σθένος. Έχει να κάνει με το να έχεις τη δύναμη να πιέζεις μπροστά σε αντιξοότητες και σχεδόν αδύνατες πιθανότητες.

Για έξι συνεχόμενα χρόνια, η Φινλανδία κατατάσσεται στο Νο. 1 ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο .

Φινλανδία: Εδώ ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Η Elisabet Lahti , ειδική στην ψυχολογία και πρωτοπόρα ερευνήτρια του «sisu» αναλύει στο CNBC τη φινλανδική κουλτούρα και αποκωδικοποιεί το μυστικό της ευτυχίας.

«Έχοντας ζήσει εδώ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, πιστεύω ότι το sisu παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία και στην ικανότητά μας να διατηρήσουμε μια τόσο θετική και ανθεκτική νοοτροπία» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ως ειδικός στην ψυχολογία, έχω αφιερώσει την καριέρα μου στο να διδάξω τους ανθρώπους πώς να ενσωματώνουν το sisu στη ζωή τους»

Οι καλύτερες συμβουλές της

1. Βρείτε έναν σκοπό έξω από τον εαυτό σας.

Σύμφωνα με έρευνα της ψυχολόγου Angela Duckworth , μπορούμε να αντέξουμε πολύ περισσότερα όταν εργαζόμαστε για κάτι που συμβάλλει στον κόσμο πέρα ​​από εμάς.

Η ίδια προκειμένου να συγκεντρώσει δεδομένα από πρώτο χέρι για το sisu για τις διδακτορικές της σπουδές, ολοκλήρωσε μια εκστρατεία τρεξίματος 1.500 μιλίων στη Νέα Ζηλανδία. Αφιέρωσε την πορεία της στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την οικογενειακή βία. «Κάθε φορά που άρχισα να νιώθω εξαντλημένη ή ήμουν στα πρόθυρα να τα παρατήσω, η στροφή σε αυτόν τον ευρύτερο σκοπό με βοήθησε να προχωρήσω», αναφέρει.

Όταν αναλαμβάνετε μια νέα πρόκληση ή χρειάζεστε τη δύναμη να συνεχίσετε, βρείτε έναν μεγαλύτερο σκοπό για να συνδεθείτε. Μπορεί να είναι η οικογένεια ή οι φίλοι σας, ή κάποιος που σας εμπνέει, ή μια αιτία που είναι κοντά στην καρδιά σας.

2. Αυξήστε την ανθεκτικότητα μέσω της εκπαίδευσης.

Η εξάσκηση και η προετοιμασία διευκολύνουν την αξιοποίηση του εσωτερικού μας sisu. Μελέτες δείχνουν ότι το σώμα μας έχει κρυφά αποθέματα από τα οποία αντλεί φυσικά όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Έτσι, όσο περισσότερο προκαλούμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο υιοθετούμε συνήθειες που ενισχύουν την ανθεκτικότητά μας.

«Το να εστιάσω στην αναπνοή μου για να ηρεμήσω το νευρικό μου σύστημα ήταν η στρατηγική που βελτίωσε το τρέξιμό μου. Με την πάροδο του χρόνου, από αρχάρια κατάφερα να διανύω 10 έως 15 μίλια την ημέρα.

3. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να συνδεθείτε με τη φύση.

«Παλιά πίστευα ότι για να πετύχω, έπρεπε να είμαι σκληρός με τον εαυτό μου. Αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε αν δεν εξισορροπήσετε τη σκληρότητα με τη συμπόνια», υπογραμμίζει και θυμάται: «Τραυματίστηκα μία φορά κατά τη διάρκεια της προπονητικής μου περιόδου. Έτρεχα 30 μίλια την ημέρα για 12 συνεχόμενες ημέρες. Έπρεπε να αναρωτηθώ αν να τα παρατήσω ή να πιέσω τον εαυτό μου ακόμα περισσότερο».

Η Elisabet Lahti  ακολούθησε τελικά μία τρίτη επιλογή: άφησε το σώμα της να θεραπευτεί. «Ακόμα κι αν επιβράδυνα, θα μπορούσα να πετύχω τον στόχο μου για τα 1.500 μίλια ενσωματώνοντας το ποδήλατο στο ταξίδι μου».

Στη Φινλανδία, το περπάτημα και η πεζοπορία στη φύση αποτελούν βασικό μέρος του πολιτισμού. Μας βοηθά να βρούμε μια εσωτερική ηρεμία και αίσθηση ευτυχίας που μας εξυπηρετεί σε δύσκολες στιγμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus