Η αυξανόμενη δυστυχία μεταξύ των νέων έχει αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες να πέσουν κάτω από τον παγκόσμιο δείκτη ευημερίας, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες διατηρούν την κυριαρχία τους στις πρώτες θέσεις.

Η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, που καθιερώθηκε το 2012 για να υποστηρίξει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αξιοποιεί δεδομένα από την αμερικανική εταιρεία έρευνας αγοράς Gallup, τα οποία αναλύονται από μια παγκόσμια ομάδα της οποίας ηγείται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι άνθρωποι σε 143 χώρες και περιοχές του πλανήτη καλούνται να αξιολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10.

Πόσο κοστίζει η ευτυχία; Όχι πολλά, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη

Η Φινλανδία παρέμεινε στην πρώτη θέση -με μέσο όρο βαθμολογίας 7,7- ακολουθούμενη από τη Δανία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, ενώ το Αφγανιστάν και ο Λίβανος κατέχουν τις δύο τελευταίες θέσεις, με σκορ 1,7 και 2,7 αντίστοιχα.

Όσον αφορά την Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, υποχωρώντας έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 όταν είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.

Σε γενικές γραμμές, οι ταξινομήσεις συσχετίζονται μεν με την ευημερία των χωρών, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το προσδόκιμο ζωής, οι κοινωνικοί δεσμοί, η προσωπική ελευθερία και η διαφθορά φαίνεται επίσης να επηρεάζουν τις εκτιμήσεις των ατόμων.

Οι ΗΠΑ έπεσαν από την πρώτη 20άδα για πρώτη φορά και βρέθηκαν στην 23η θέση από την 15η πέρυσι, λόγω της μεγάλης πτώσης στην αίσθηση ευημερίας των Αμερικανών ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Ενώ στην παγκόσμια κατάταξη της ευτυχίας των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 10η θέση, οι αξιολογήσεις για την ποιότητα ζωής των κάτω των 30 τις φέρνουν στην 62η θέση.

Ανατροπή

Στη φετινή έκθεση ανατρέπονται ευρήματα προηγούμενων ετών όσον αφορά την ευημερία. Συγκεκριμένα, ανατρέπεται το μέχρι πέρσι δεδομένο ότι η ευτυχία ήταν υψηλότερη στην παιδική ηλικία και στην πρώιμη εφηβεία, για να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο στη μέση ηλικία και στη συνέχεια αυξηθεί γύρω από τη συνταξιοδότηση.

«Η νεολαία, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, βιώνει μια κρίση σήμερα», δήλωσε στο Reuters ο Jan-Emmanuel De Neve, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Οι Millenials και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες στη Βόρεια Αμερική είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να δηλώσουν πως νιώθουν μοναξιά.

Ο De Neve είπε ότι μια σειρά παραγόντων είναι πιθανό να μειώνει την ευτυχία των νέων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πόλωσης για κοινωνικά ζητήματα, αρνητικών πτυχών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οικονομικής ανισότητας που δυσκολεύουν τους νέους να υποστηρίξουν οικονομικά το σπίτι τους περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Ενώ το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι η διαφορές στην ευτυχία μεταξύ ηλικιακών ομάδων είναι επίσης μεγάλη στον Καναδά και στην Ιαπωνία και σε φθίνει στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Βρετανία, οι οποίες έχασαν έδαφος στη φετινή κατάταξη.

Αντίθετα, πολλές από τις χώρες με τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ευημερία είναι πρώην κομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Εκεί, σε αντίθεση με τις πλουσιότερες χώρες, οι νέοι αναφέρουν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής από τους ηλικιωμένους, συχνά ισάξια ή καλύτερη από ό,τι στη δυτική Ευρώπη.

«Η Σλοβενία, η Τσεχία και η Λιθουανία ανεβαίνουν θέσεις στην πρώτη εικοσάδα και αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στη νεολαία τους», είπε ο De Neve.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή