
Ευοίωνα είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των προμηθειών για τις τράπεζες στο ξεκίνημα του 2024, δημιουργώντας αισιοδοξία τις διοικήσεις τους για καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού στην τρέχουσα χρήση.
Την ίδια στιγμή, θετικά σήματα για τα επιτοκιακά τους έξοδα εκπέμπουν οι κινήσεις των καταθετών, η πλειονότητα των οποίων συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη στους ακριβούς για τα πιστωτικά ιδρύματα λογαριασμούς προθεσμίας.
Με τον τρόπο αυτό, χτίζονται μαξιλάρια ασφαλείας για το οργανικό τους αποτέλεσμα, το οποίο αναπόφευκτα θα πιεστεί από το δεύτερο μισό του 2024, λόγω της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος στη ευρωζώνη.
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ζουν το «θαύμα» των επιτοκίων
Τα επενδυτικά προϊόντα
Ενδεικτική των ισχυρών προοπτικών για τα έσοδα από μη τοκοφόρες εργασίες, είναι η πορεία των πωλήσεων επενδυτικών προϊόντων από τις τράπεζες.
Συγκεκριμένα, στο α΄τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν τα 1,47 δισ. ευρώ.
Καταγράφηκε με τον τρόπο αυτό μία αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά την οποία είχαν διαμορφωθεί σε 1 δισ. ευρώ περίπου.
Εφόσον οι τάσεις αυτές συνεχιστούν στα επόμενα τρίμηνα, οι τράπεζες θα πετύχουν σημαντική ενίσχυση των εσόδων από τις προμήθειες που εισπράττουν για τη διάθεση και διαχείριση των προγραμμάτων της κατηγορίας.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το λανσάρισμα νέων αμοιβαίων κεφαλαίων είναι συνεχές, με την έμφαση να δίνεται σε προϊόντα που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ομόλογα.
Πρόκειται για αμοιβαία κεφάλαια, στα οποία στρέφονται κατά κύριο λόγο οι πλέον συντηρητικοί καταθέτες, που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα κλασικά προγράμματα προσυμφωνημένης διάρκειας, αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο της επένδυσης σε μετοχές.
Μέσω αυτών, οι διαχειριστές τους εκτιμούν ότι η συνολική απόδοση την επόμενη διετία μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 6%.
Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό, εάν δεν υπάρξουν πολλαπλές πτωχεύσεις εκδοτών σε αυτό το διάστημα και δεδομένων των υψηλών αποδόσεων με τις οποίες διαπραγματεύονται σήμερα οι περισσότεροι ομολογιακοί τίτλοι.
Ως εκ τούτου, τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν μία ελκυστική επιλογή, με μέση ετήσια απόδοση σημαντικά καλύτερη των λογαριασμών προθεσμίας,
Για το λόγο αυτό πάνω από το 86% των καθαρών εισροών διοχετεύτηκε σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια στο α’ τρίμηνο του 2024.
Τι κερδίζουν
Οι προμήθειες που κερδίζουν οι τράπεζες από τις πωλήσεις αυτών των προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλές. Πρόκειται για τις εξής:
Κόστος εισόδου: Κυμαίνεται ανάλογα με το αμοιβαίο κεφάλαιο από 0,25% ως 2% του ποσού της επένδυσης
Αμοιβές διαχειριστή: Διαμορφώνεται γύρω από τη ζώνη του 1% – 1,5% επί της αξίας της επένδυσης και επιβάλλεται κάθε χρόνο
Κόστος συναλλαγών: Ανέρχεται σε 0,15% της αξίας της επένδυσης και εφαρμόζεται κάθε χρόνο
Το όφελος όμως από τις πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων δεν αφορά μόνο τα έσοδα από προμήθειες.
Η εξοικονόμηση
Σχετίζεται και με τη μείωση των εξόδων για τόκους, μιας και τα χρήματα που εισρέουν σε αυτά τα προϊόντα προέρχονται από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αν παρέμεναν στο σύστημα, θα τοποθετούνταν κατά πάσα πιθανότητα σε προθεσμιακές καταθέσεις, για τις οποίες οι τράπεζες πληρώνουν επιτόκια της τάξης του 1,50% – 2%.
Η εξέλιξη της καταθετικής βάσης τους τελευταίους μήνες αποτυπώνει αυτές τις τάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Φεβρουάριο, τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς προθεσμίας από νοικοκυριά υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες συνεχούς μηνιαίας ανόδου.
Πρόκειται για μία δυναμική που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της από τα μέσα της περυσινής χρονιάς.
Μετά την άνοδο των σχετικών μεγεθών κατά 9,63 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2023, οι καθαρές εισροές σε προϊόντα της κατηγορίας εξασθένισαν σημαντικά.
Στο β΄ εξάμηνο υποχώρησαν κατά περισσότερο από 50%, στα 4 δισ. ευρώ, ενώ στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024 η μέση μηνιαία καθαρή εισροή διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Ο βασικός λόγος αυτής της υποχώρησης είναι η άνοδος των επενδύσεων σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.
Με τον τρόπο αυτό συγκρατούνται τα επιτοκιακά έξοδα των τραπεζών, ενώ με την κατάργηση προϊόντων διάρκειας άνω των 12 μηνών και μέσω την στοχευμένη προς τα κάτω αναπροσαρμογών στις αποδόσεις, επιχειρείται η μείωσή τους με ορίζονται το 2025.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο