Λεπτομερή καθοδήγηση με τον τρόπο που θα πρέπει να εποπτεύουν πιο στενά τις χρηματιστηριακές αγορές οι ρυθμιστικές αρχές πρότεινε ο επόπτης κινητών αξιών παγκοσμίως Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) με στόχο την άρση των κινδύνων από αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές.

Η IOSCO, η οποία έχει υπό την ομπρέλα της  χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ασία και αλλού,  εξήγησε ότι τα χρηματιστήρια λειτουργούν όλο και περισσότερο ως εισηγμένες εταιρείες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν αυτορυθμιζόμενα.

Παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές: Συνιστούν τέλη εξόδου στα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων

Τα χρηματιστήρια έχουν επεκταθεί γεωγραφικά και έχουν διαφοροποιηθεί σε υπηρεσίες τεχνολογίας και δεδομένων, ανέφερε η IOSCO στην έκθεση, επικαλούμενη συνεργασίες με εταιρείες όπως το Google Cloud και η Microsoft, καθώς τα χρηματιστήρια έχουν προχωρήσει πολύ πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο της εισαγωγής και διαπραγμάτευσης μετοχών σε μια αμοιβαία δομή .

Στην Ευρώπη, το Brexit έχει συμβάλει στην αυξημένη διασυνοριακή λειτουργία των χρηματιστηρίων και άλλων τύπων τόπων διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις στις αγορές

«Οι εξελίξεις της αγοράς έχουν επηρεάσει τον τρόπο οργάνωσης των χρηματιστηρίων και των ομάδων χρηματιστηρίων, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς και λειτουργικές και οργανωτικές αλληλεξαρτήσεις», δήλωσε η IOSCO.

«Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πιθανούς κινδύνους και προκλήσεις σχετικά με τις ρυθμιστικές λειτουργίες και ευθύνες των χρηματιστηρίων, καθώς και εποπτικά ζητήματα».

Σε ορισμένες ομάδες χρηματιστηρίων με πολλά συμβούλια, οι διευθυντές κάθονται σε πολλά από τα συμβούλια – μια πρακτική γνωστή ως dual-hating – για να μειώσουν το κόστος και την πολυπλοκότητα .Ωστόσο, αυτή η πρακτική θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου να ενεργούν προς το συμφέρον κάθε χρηματιστηρίου που εξυπηρετούν, ειδικά όταν υπάρχουν αποκλίνοντα ή ανταγωνιστικά συμφέροντα εντός του ομίλου ανταλλαγής ή με τους μετόχους, ανέφερε η IOSCO.

Περιγράφει ένα σύνολο έξι καλών πρακτικών που πρέπει να εξετάσουν οι ρυθμιστικές αρχές κατά την εποπτεία των χρηματιστηρίων, ιδίως όταν αυτά παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες και/ή αποτελούν μέρος ενός χρηματιστηρίου Ομάδα. Οι ορθές πρακτικές συμπληρώνονται επίσης από έναν μη αποκλειστικό κατάλογο εποπτικών εργαλείων
που χρησιμοποιούνται από τις δικαιοδοσίες της IOSCO για την αντιμετώπιση των υπό συζήτηση ζητημάτων, με τη μορφή “εργαλειοθηκών”

Η  Isadora Tarola, πρόεδρος της επιτροπής της IOSCO για τη ρύθμιση των δευτερογενών αγορών είπε: «Στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο χρηματοπιστωτικό τοπίο, η παρούσα έκθεση διαβούλευσης ρίχνει φως στις αλλαγές που συμβαίνουν στα χρηματιστήρια παγκοσμίως και προσφέρει έξι καλές πρακτικές καθώς και εποπτικές εργαλειοθήκες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στη διασφάλιση αποτελεσματικών εποπτεία σε αυτό το εξελισσόμενο περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές