Μια μεγάλη ανατροπή έχει φέρει η αυστηρή νομισματική πολιτική σε όλο τον κόσμο, με όλο και περισσότερους θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ να πωλούν περισσότερες από τις συμμετοχές τους σε ιδιωτικά κεφάλαια, ακόμη και με ζημία, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την έκθεση τους στην κατηγορία μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την Jefferies, μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, πούλησαν το 99% των συμμετοχών τους σε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια στην ή κάτω από την καθαρή τους αξία ενεργητικού στη δευτερογενή αγορά πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που η επενδυτική τράπεζα άρχισε να παρακολουθεί τα στοιχεία το 2017.

Equinox: Συμφωνία 1,8 δισ. δολαρίων για αναχρηματοδότηση του χρέους

Οι επενδυτές αναγκάστηκαν να αυξήσουν τη χρήση τους στη δευτερογενή αγορά καθώς οι εισαγωγές μετοχών και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές —παραδοσιακοί δρόμοι για τους επενδυτές ιδιωτικών μετοχών για έξοδο από τις επιχειρήσεις— εμφανίζουν πρόσφατα υποτονική δραστηριότητα.

Πολλά συνταξιοδοτικά προγράμματα υποχρεούνται επίσης να καταβάλλουν πληρωμές στους δικαιούχους τους, αναγκάζοντάς τους να καταφύγουν στη δευτερογενή αγορά για να συγκεντρώσουν πιο γρήγορα μετρητά.

«Τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία για πολλά χρόνια διοχέτευαν χρήματα σε ιδιωτικά κεφάλαια με την προϋπόθεση ότι ήταν υψηλής απόδοσης και χαμηλού κινδύνου, ενώ η έλλειψη ρευστότητας θεωρήθηκε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε στους Financial Times ο Richard Ennis, συνιδρυτής της EnnisKnupp, μιας εταιρείας συμβούλων που συνεργάζεται με συνταξιοδοτικά προγράμματα. «Τώρα ανακαλύπτουν ότι τα private equity funds δεν είναι μαγική σφαίρα και η ρευστότητα έχει σημασία για τους επενδυτές με σημαντικές απαιτήσεις πληρωμών».

Αλλαγή κατανομών

Τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία στη Βόρεια Αμερική διέθεσαν κατά μέσο όρο το 11% του ενεργητικού τους σε ιδιωτικά κεφάλαια πέρυσι, από 8% πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Preqin, έναν πάροχο οικονομικών δεδομένων.

«Σε γενικές γραμμές, πολλοί θεσμικοί επενδυτές υπερκατανέμονται σε ιδιωτικά κεφάλαια όταν συγκρίνονται με τη στρατηγική κατανομής χαρτοφυλακίου-στόχου τους», δήλωσε η Christine Patrinos, συνεργάτης στο Monument Group, μια εταιρεία τοποθέτησης ιδιωτικών μετοχών.

Οι δευτερογενείς πωλήσεις άνθησαν καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεσή τους. Σύμφωνα με τον Jefferies, η παγκόσμια δευτερογενής αγορά ιδιωτικών μετοχών ανέφερε συναλλαγές 112 δισ. δολαρίων πέρυσι, το δεύτερο υψηλότερο από τότε που ξεκίνησαν τα στοιχεία της τράπεζας το 2017.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν υπονομεύσει την αξία των χαρτοφυλακίων ιδιωτικών μετοχών καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος με βελτιωμένες αποδόσεις, συμβάλλοντας στις πιέσεις της δευτερογενούς αγοράς.

«Για πολλά LP που υπερκατανέμονται σε ιδιωτικά κεφάλαια ή έχουν ζητήματα ρευστότητας, η απόκτηση μετρητών μέσω δευτερογενών πωλήσεων είναι σίγουρο», είπε στέλεχος δημόσιου ταμείου, αναφερόμενος σε θεσμικούς επενδυτές γνωστούς ως περιορισμένους εταίρους.

Ένα παράδειγμα είναι το Σύστημα Συνταξιοδότησης Καθηγητών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης 137 δισ. δολαρίων, το οποίο πούλησε 34 συμμετοχές ιδιωτικών κεφαλαίων με 3,5 δισ. δολάρια σε συνολικές δεσμεύσεις στη δευτερογενή αγορά στο τέλος του περασμένου έτους.

Το συνταξιοδοτικό σχέδιο ανέφερε ότι η συναλλαγή χρησίμευσε ως «μέτρο επανεξισορρόπησης» για να μειώσει τις κατανομές ιδιωτικών κεφαλαίων στο στόχο του 9% από 12% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι ζημίες

Οι πωλήσεις με discount σε δευτερογενείς αγορές έρχεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν τα χαμηλά επιτόκια αύξησαν τις αξίες των εταιρειών που ανήκουν σε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια, δίνοντας στους πωλητές μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

«Έχετε μια κοινότητα αγοραστών που θέλει να επωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια», σχολίασε ο Todd Miller, συν-επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικών κεφαλαίων στην Jefferies, αναφερόμενος στην τιμή μιας εταιρείας σε σχέση με τα κέρδη της.

Καθώς η Federal Reserve σταμάτησε να αυξάνει τα επιτόκια και έχει μιλήσει για τη δυνατότητα μείωσής τους, το μέγεθος των discount στη δευτερογενή αγορά ιδιωτικών μετοχών έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες.

«Υπάρχουν αρκετά πράγματα στα χαρτοφυλάκια των LP που μπορούν να τιμολογήσουν με μικρότερο discount σήμερα και αυτό τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα», είπε ο Miller. «Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές δευτερεύουσες συναλλαγές που γίνονται».

Πολλοί πωλητές είχαν ελάχιστη επιλογή από το να αποδεχτούν χαμηλότερες τιμές, καθώς ήθελαν να απαλλαγούν από μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή