Μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πλεόνασμα κατέγραψε ο Καναδάς στο εμπορικό ισοζύγιο τον Φεβρουάριο, το οποίο ανήλθε 1,39 δισ. δολάρια Καναδά (1,03 δισ. δολάρια), καθώς το επίπεδο ρεκόρ ακατέργαστου χρυσού ενίσχυσε τις εξαγωγές.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πλεόνασμα 800 εκατ. δολαρίων Καναδά τον μήνα. Το εμπορικό ισοζύγιο του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε 608 εκατ. δολάρια Καναδά από το αρχικό πλεόνασμα 496 εκατ. δολαρίων Καναδά.

ΗΠΑ: Στα 68,9 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8%, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,6% στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

Η έκθεση έδειξε περαιτέρω σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μετά την πτώση της το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η οικονομική ανάπτυξη ανέκαμψε πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πιθανότατα αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία του διεθνούς εμπορίου ενισχύουν το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο η οικονομία της χώρας θα σημειώσει και πάλι ισχυρή ανάπτυξη.

Ανάπτυξη και νομισματική πολιτική

Η ισχυρή ανάπτυξη, η οποία έβαλε την οικονομία σε τροχιά υπέρβασης της πρόβλεψης της Τράπεζας του Καναδά για το πρώτο τρίμηνο, έχει πιθανώς αμβλύνει τον επείγοντα χαρακτήρα για μείωση των επιτοκίων, σημείωσαν οικονομολόγοι, και τα στοιχεία της Πέμπτης αναμένεται να αμβλύνουν περαιτέρω την πίεση.

Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε υψηλό πάνω από δύο δεκαετίες στο 5% για να μειώσει τον πληθωρισμό. Αν και αυτό έχει περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες, δεν έχει αφαιρέσει τον ατμό από την οικονομία, καθησυχάζοντας τους φόβους για ύφεση που εικαζόταν πέρυσι.

Η επόμενη συνάντηση της Τράπεζας του Καναδά είναι στις 10 Απριλίου.

Το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε και σημείωνε άνοδο κατά 0,3% στα 1,3485 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Η ακτινογραφία του ισοζυγίου

Στην άνοδο των εξαγωγών τον Φεβρουάριο ηγήθηκε ο όμιλος μεταλλικών και μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων που περιλαμβάνει ακατέργαστα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός.

Κατ’ όγκο, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,2%.

Στην ανάπτυξη των εισαγωγών ηγήθηκε η ομάδα προϊόντων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών, η οποία αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον Φεβρουάριο. Αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές μονάδων επεξεργασίας δεδομένων υψηλής αξίας, που χρησιμοποιούνται γενικά για την ανάπτυξη πολύπλοκων συστημάτων cloud, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών, με την κατηγορία ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο.Κατ’ όγκο, οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν 4,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή