Επείγουσες συνομιλίες αναδιάρθρωσης αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες οι ιδιοκτήτες της πολύπαθης Thames Water, καθώς η  μητρική εταιρεία Kemble βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, εκτός κι εάν οι δανειστές συμφωνήσουν σε μια συμφωνία χρέους προς μετοχές. Αυτό αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Alvarez & Marsal, οι ειδικοί στην αναδιάρθρωση, θα συζητήσουν όλες τις επιλογές με τους πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνονται τραπεζικοί δανειστές και ομολογιούχοι, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την προσωρινή επανεθνικοποίηση της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αγγλία: Οι λογαριασμοί νερού θα αυξηθούν 35% έως το 2030

Το μέλλον της Thames Water έχει εξελιχθεί σε οξύς πολιτικό πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ.

Η Thames Water έχει μια περίπλοκη δομή ομάδας με επτά επίπεδα μεταξύ της μητρικής εταιρείας και της εταιρείας εκμετάλλευσης, η οποία ελέγχεται από την Ofwat και εισπράττει τις πληρωμές των λογαριασμών πελατών.

Ο όμιλος στο σύνολό του έχει χρέος τουλάχιστον 18,3 δισεκατομμυρίων λιρών, το οποίο γίνεται όλο και πιο ακριβό στην εξυπηρέτηση λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων από τα τέλη του 2021. Ένα δάνειο 190 εκατομμυρίων λιρών αναμένεται να αποπληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Στενεύουν τα περιθώρια

Η Thames Water υπογραμμίζει ότι η εταιρεία εκμετάλλευσης έχει 2,4 δισεκατομμύρια λίρες σε «μετρητά και διαθέσιμες δεσμευμένες εγκαταστάσεις» και μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για τουλάχιστον άλλους 15 μήνες ακόμη και αν η μητρική εταιρεία Kemble μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Την Πέμπτη, οι μέτοχοι της Thames Water δήλωσαν ότι είχαν χάσει την υπομονή τους με τη ρυθμιστική αρχή Ofwat και δεν ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα χρήματα, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε εκτιμώμενη απομείωση £5 δισ.

Οι εννέα μέτοχοι, στους οποίους περιλαμβάνονται τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Κίνας και του Άμπου Ντάμπι, καθώς και τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ανένδοτοι ότι η ρυθμιστική στάση της Ofwat καθιστά την εταιρεία «μη επενδύσιμη». Δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους – τα συνταξιοδοτικά ταμεία Omers και USS – έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγάλες αποσβέσεις.

Η Ofwat δήλωσε αυτή την εβδομάδα: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας προσελκύει επενδύσεις και είναι δίκαιος».

Παραιτήσεις

Τρεις διευθυντές του ομίλου Thames Water παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, «σημάδι ότι η αναδιάρθρωση είναι καθ’ οδόν», δήλωσε ο Adam Leaver, καθηγητής στο εργαστήριο μεταρρυθμίσεων ελέγχου στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

«Αυτή θα είναι μια ακατάστατη και παρατεταμένη σειρά διαπραγματεύσεων και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα επιλυθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Η Thames Water ζήτησε από την Ofwat να εγκρίνει αύξηση 56% σε πραγματικούς όρους στους λογαριασμούς έως το 2030, καθώς και επιείκεια στους κανόνες μερισμάτων και τα πρόστιμα για ρύπανση και άλλες αστοχίες υπηρεσιών.

Την Πέμπτη, οι μέτοχοι της Kemble δήλωσαν ότι η Ofwat, η οποία είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, είχε αρνηθεί να υποχωρήσει μετά από ένα χρόνο συζητήσεων.

Ως αποτέλεσμα, αποφάσισαν να μην εισφέρουν μια αρχική προκαταβολή ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών, την οποία είχαν υποσχεθεί προηγουμένως υπό όρους μέχρι τα τέλη Μαρτίου, πόσο μάλλον για το σύνολο των 3,25 δισεκατομμυρίων λιρών που χρειάζονταν μέχρι το 2030.

Η Thames Water, η οποίο χρειάζεται επενδύσεις δισεκατομμυρίων λιρών για να αντικαταστήσει τις παλιές υποδομές, ήδη αγωνίζεται να συμβαδίσει με τη συντήρηση.  Και βρίσκεται αντιμέτωπη με δημόσια κατακραυγή για τα λύματα.

Το Σάββατο, οι κωπηλάτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επέκριναν τα επίπεδα των λυμάτων στον ποταμό Τάμεση, αφού μέλη που συμμετείχαν στον ετήσιο αγώνα σκαφών Οξφόρδης-Κέιμπριτζ αισθάνθηκαν αδιαθεσία. Υψηλά επίπεδα E coli έχουν βρεθεί στον ποταμό.

Να αποφύγει την κρατικοποίηση

Η Thames προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο να τεθεί υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης που θα έθετε ουσιαστικά την εταιρεία σε προσωρινή δημόσια ιδιοκτησία – όπως συνέβη με τον πάροχο ενέργειας Bulb το 2021.

Εν μέσω επικρίσεων για τις παρελθούσες ροές μερισμάτων, η οικονομική της θέση έχει επιδεινωθεί από την αύξηση των επιτοκίων με τα οποία συνδέονται πολλές αποπληρωμές χρέους.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Τhames, αλλά συνολικά τον κλάδο ύδρευσης.

Οι εταιρείες δέχονται πιέσεις για να ενισχύσουν τις επιδόσεις των υπηρεσιών τους μετά από χρόνια αδύναμων επενδύσεων σε υποδομές που οδήγησαν σε εκτεταμένη οργή για διαρροές και απορρίψεις λυμάτων σε ποτάμια και θάλασσες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ