Όταν οι μηχανικοί της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Lukoil ανακάλυψαν ότι μια τουρμπίνα είχε σπάσει στο μεγαλύτερο διυλιστήριό της στις 4 Ιανουαρίου, συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι το πρόβλημα δεν ήταν καθόλου ασήμαντο.

Υπήρχε μόνο μία εταιρεία που ήξερε πώς να επισκευάζει τη μονάδα παραγωγής βενζίνης στο  διυλιστήριο NORSI, που βρίσκεται στον ποταμό Βόλγα, περίπου 430 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Το πρόβλημα ήταν ότι η εταιρεία είναι αμερικανική, σύμφωνα με πέντε πηγές που γνωρίζουν το περιστατικό και οι οποίες μίλησα στο Reuters.

Ρωσία: Μειώνει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου αλλά όχι τις εξαγωγές

Η εταιρεία, η πολυεθνική πετρελαιομηχανικής, UOP, είχε αποχωρήσει από τη Ρωσία μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
«Οι μηχανικοί έσπευσαν να βρουν ανταλλακτικά και δεν βρήκαν τίποτα», είπε στο Reuters ανώνυμη πηγή κοντά στη Lukoil προσθέτοντας ότι «τότε σταμάτησε ολόκληρη η μονάδα».

Τέσσερις άλλες πηγές δήλωσαν ότι η μονάδα (καταλυτικής πυρόλυσης που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή βαρύτερων υδρογονανθράκων σε βενζίνη) έχει τεθεί εκτός παραγωγής από τον Ιανουάριο και δεν ήταν σαφές πότε θα μπορούσε να επισκευαστεί λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας στη Ρωσία. Η μονάδα KK-1 είναι μία από τις δύο αντίστοιχες στη εν λόγω πετρελαϊκή εγκατάσταση.

Ως αποτέλεσμα, το διυλιστήριο NORSI – το τέταρτο μεγαλύτερο στη Ρωσία – μείωσε την παραγωγή βενζίνης κατά 40%, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.

Το διυλιστήριο Lukoil είναι ένα παράδειγμα από τα ευρύτερα προβλήματα που έχουν προκύψει στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, όπου ορισμένες πετρελαϊκές εταιρείες δίνουν πραγματικά μάχη στο φόντο των δυτικών κυρώσεων, για να επισκευάσουν τα διυλιστήριά τους, που κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών μηχανικών, όπως αναφέρουν τουλάχιστον 10 πηγές της ρωσικής βιομηχανίας.

Οι δυσκολίες έχουν επιδεινωθεί από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας που έπληξαν τουλάχιστον δώδεκα ρωσικά διυλιστήρια φέτος, ανέφεραν οι πηγές του κλάδου. Οι επιθέσεις ανάγκασαν τα ρωσικά διυλιστήρια να κλείσουν περίπου το 14% της παραγωγικής τους ικανότητας το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Εντείνονται οι φόβοι για τα χτυπήματα με drones

«Εάν οι επιθέσεις των drones συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό και η ρωσική αεράμυνα δεν βελτιωθεί, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να πλήξει τη ρωσική παραγωγή των διυλιστηρίων πιο γρήγορα από ό,τι οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούν να τις επισκευάσουν», δήλωσε ο Σεργκέι Βακουλένκο, ειδικός στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας και συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, μια δεξαμενή σκέψης διεθνών υποθέσεων.

Ο κορυφαίος ενεργειακός αξιωματούχος της Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις στο NORSI θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν εντός ενός ή δύο μηνών, καθώς οι ρωσικές εταιρείες εργάζονται για την παραγωγή των ανταλλακτικών που χρειάζονται.

Είπε επίσης ότι άλλα ρωσικά διυλιστήρια έχουν ενισχύσει την παραγωγή μετά τις επιθέσεις με drone και δεν υπάρχει έλλειψη στην τοπική αγορά καυσίμων.
Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο προς το Reuters. Ο υπουργός Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι όλα τα διυλιστήρια θα επισκευαστούν μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το διυλιστήριο NORSI, κοντά στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, έχει ικανότητα διύλισης 405.000 μετρικών τόνων βενζίνης το μήνα ή το 11% του συνόλου της Ρωσίας.

Ζημιά 100 εκατ. δολαρίων ανά μήνα

Η τρέχουσα διακοπή θα κοστίσει στη Lukoil σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε απώλεια εσόδων το μήνα, με βάση τη μέση τιμή της ρωσικής βενζίνης 587 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Η Honeywell International Inc, η μητρική εταιρεία της UOP, δήλωσε στο Reuters ότι δεν παρείχε εξοπλισμό, ανταλλακτικά, προϊόντα ή υπηρεσίες στο διυλιστήριο στο Nizhny Novgorod από τον Φεβρουάριο του 2022, ούτε στο διυλιστήριο Slavyansk ECO που διαχειρίζεται ανεξάρτητα.

Το διυλιστήριο του Slavyansk χτυπήθηκε από επίθεση ουκρανικού drone στις 18 Μαρτίου και πήρε φωτιά για λίγο.

«Εργαζόμαστε ενεργά για να εντοπίσουμε και να διακόψουμε οποιαδήποτε πιθανή εκτροπή των προϊόντων μας στη Ρωσία μέσω τρίτων», δήλωσε η Honeywell στο Reuters. Η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι συμμορφώνεται με όλες τις ισχύουσες απαιτήσεις αδειών εξαγωγής, τους νόμους και τους κανονισμούς κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις σε χιλιάδες ρωσικούς στόχους από όταν ξεκίνησε η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και περίπου 1.000 εταιρείες έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη χώρα.

Ωστόσο η οικονομία των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στις εξαγωγές της Ρωσίας έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική στα δύο χρόνια των άνευ προηγουμένου κυρώσεων από ό,τι ανέμενε η Μόσχα ή η Δύση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια